Britské pudingy s tými slovenskými veľa spoločného nemajú
Dnes v Británii takmer nevidíte tradičné britské jedlo. Príliv prisťahovalcov je tak silný, že reštaurácie a fastfoody sú z celého sveta, len nie z domova. To je práve dôvod, prečo britská kuchyňa prakticky neexistuje.
Počas stáročí totiž splývala s rôznymi kultúrnymi vplyvmi. Tradične britsky sa dá najesť skôr v menších mestách, v takzvaných puboch. Ingrediencie, ktoré Briti používajú v kuchyni, sú oddávna dovážané z celého sveta.
Ako moreplavci a obchodníci do svojej krajiny priniesli napríklad pomaranče, z ktorých marmeláda je dnes považovaná za typicky britskú. Anglický čierny čaj vlastne nie je anglický, ale dovezený z rôznych častí Ázie. Briti boli na druhej strane vďaka klimatickým podmienkam veľkými producentmi kvalitného mäsa a ovčej vlny, ktorú vo svetových prístavoch obchodovali za najrôznejšie svetové plodiny. V britskej kuchyni nesmie chýbať množstvo mäsa, rýb, zemiaky, zelenina a syry.
Britské raňajky
Faktom je, že takzvané britské raňajky dnešní briti už v podstate nekonzumujú. Aj sem prišli cereálie, jogurty, pečivo a ovocie. V britských hoteloch je však vždy za britské raňajky považovaná kombinácia klobásy, párkov, slaniny a vajíčka. K tomu dostanete nejakú hrianku a pomarančový džús.
Fish and chips
Malo by to byť tak, že typickému britovi výdatné raňajky vystačia takmer na celý deň. Toto je práve dôvod, prečo sa na obed nekladie taký dôraz ako napríklad u nás. Obed tvorí zväčša niečo menšie, napríklad veľmi rozšírené fish and chips.
Ide o hranolky s vyprážanou rybou. Toto jedlo dostanete na každom kroku, vo fastfoodoch na ulici ako aj v luxusných reštauráciách.
Ak však nemáte žalúdok na anglické raňajky, Shepherd´s pie vám poslúži ako sýty obed. Ide o zapekanú misku mletého mäsa pokrytého zemiakovou kašou. Môžete tiež vyskúšať tradičný britský roast, mäsovú pečienku so zemiakmi a zeleninou. Väčší dôraz sa tu kladie na večeru. Tvorí ju zväčša nejaké mäso alebo ryba so zemiakmi, alebo dusenou zeleninou.
Veľká Británia je vlasťou pudingov. Za tradičný sa považuje napríklad „škvrnitý" puding s ríbezľami a hrozienkami, populárny je i slivkový puding a špecialitou je „syllabub", stredoveký pokrm z dvojitého krému, bieleho vína a citrónovej šťavy. Ostrovné pudingy sú však niečo úplne iné ako tie, na ktoré sme zvyknutí my u nás.
Tradičné menu
Zvyklosťou na britských ostrovoch je podávať každoročne na sviatok Burn´s Night, 25. januára, na výročie narodenia Roberta Burnsa, veľkého škótskeho básnika, Yorkshire puding (Yorkský puding). Ide o ľahké chutné jedlo z múčneho cesta, vajíčok, mlieka a tradične podávané s pečenou hovädzinou (zvyčajne je to nedeľňajšie jedlo).
Turín a zemiaky je tiež tradičné jedlo pre ohnivé škótske noci. Vianočnou delikatesou je dobre upečený moriak so slivkovou omáčkou a taktiež Vianočný puding s brandy omáčkou. Haggis je ovčí žalúdok plnený mäsom a zeleninou. Vo Walese je tradičným jedlom waleské jahňacie mäso, ktoré je známe ako veľmi chutné a mäkké. Tiež je známe vo forme jahňacej polievky, nazývanej cawl. Typickým múčnikom je tu Plum puding, u nás známy ako slivkový nákyp či puding. Obľúbeným letným dezertom sú jahody so smotanou. Najznámejšími britskými syrmi sú cheddar a stilton.
Z nápojov tu okrem tradičného piva dostanete aj takzvaný „ciderom“ (angl. cider), čo je sladký jablčný alkoholický nápoj. Aj u nás je známe čierne ťažké pivo Guinness. Briti pijú aj tvrdý alkohol, najmä whisky a gin. Nedá sa opomenúť ani anglický čaj, pre ktorý je typické malé množstvo mlieka. K poobednému čaju sa podávajú tradičné uhorkové sendviče. Napokon, slovo sendvič má pôvod práve na britských ostrovoch.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.