Pridať recept

Maďarská kuchyňa: Langoše a guláš ako naše

Maďarsko je zemou štipľavej papriky, vína a pikantných klobás. Dlhoročné susedstvo zanechalo veľké stopy na spätosti našich kuchýň. Dnes už nikto nevníma langoš alebo guláš za niečo cudzie. Maďari tvrdia, že každé ich jedlo má inú chuť. Posúďte sami...

Pre našich južných susedov je typické variť z rôznej zeleniny a mäsa. Žiadnemu jedlu nesmie chýbať červená pečať mletej papriky. Najbežnejšími surovinami sú:

Mäso

V maďarskej kuchyni nájdeme hlavne hovädzinu, kačacinu, husacinu, kuracinu a bravčovinu. Miestne rieky sú tiež zdrojom sladkovodných rýb. Ako tuk je veľmi používaná bravčová masť.

Paprika

Do Maďarska ju priniesli Turci. V súčasnosti maďarská kuchyňa preferuje skôr sladkú mletú papriku. Tá najdelikátnejšia pochádza z oblasti Segedínu. Čabajské klobásy a guláš však nezabudli ani na jej pikantnú sestru. Paprike sa v Maďarsku tak darí, že ju vyvážajú do celého sveta.

Kyslá smotana

Smotana je čerešničkou na torte maďarských špecialít. Vynikajúco dopĺňa mäsové pokrmy a zjemuje ostré chute.

Madarska kuchyna gulas cabajka
fotogaléria
Madarska kuchyna gulas cabajka
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Cibuľa a cesnak

Cesnak visiaci na stenách maďarských domov je tak typický ako červená paprika. Cibuľa je nenahraditeľným základom maďarských jedál. Kombinovaná vždy s mletou paprikou a tukom dodáva jedlu typickú chuť.

Kapusta

Obľúbená na všetky spôsoby je kráľovná hlúbových hlávok, kapusta. Maďari ju pripravujú plnenú, v polievkach, alebo pečenú. Známou delikatesou je Koložvarská kapusta, jedlo z kapusty, mäsa a jačmenných krúp.

Korenie

Kuchyňa našich južných susedov je typická používaním hlavne červenej papriky, feferoniek, čierneho korenia, majoránu, kôpru a bobkového listu.

Tekvica a fazuľa

Patria medzi zdomácnené a veľmi využívané plodiny. Pripravujú sa z nich väčšinou polievky.

Madarska kuchyna gulas cabajka
fotogaléria
Madarska kuchyna gulas cabajka
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Domáce jedlá:

Polievky

V tejto oblasti sú veľmi husté. Zvyčajne svojou hustotou nahrádzajú aj hlavný chod. Pripravujú sa z mäsa, zeleniny, strukovín a iných prísad typických pre tento región.

Tarhoňa

Tarhoňa pochádza od Turkov. Maďari ju robia z múky a vody. Je typickou prílohou k mäsitým jedlám.

Halušky

Paprikáš či perkelt tu nepozná náš knedlík. Ku všetkému sú servírované malé haluštičky.

Halászslé

Ide o polievku z viacerých druhov rýb dochutenú, ako inak, červenou mletou paprikou. Pôvodná sa varí v kotlíku a počas varenia sa nemieša.

Perkelt
fotogaléria
Perkelt
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Perkelt, paprikáš alebo tokáň?

Paprikáš obsahuje hustú smotanu a viac papriky. Perkelt je hustejší ako paprikáš a viac sa podobá nášmu gulášu. Tokáň má menej papriky a mäso je pokrájané na rezance.

Guláš

Pravý guláš chutí omnoho lepšie než ten poslovenčený a je oniečo redší. Základom je vždy hovädzie mäso, zemiaky a zelenina.

Čabajka

Čo znamená čabajka nikomu na slovensku netreba vysvetľovať. Táto delikátna klobása prekročila hranice maďarska a je vyhľadávanou po celom svete.

Langoš

Pravý maďarský langoš vôbec nemá tvar kruhu, kde je stred až olejovo-voskový. Langoše sa robia z chlebového cesta na bravčovej masti a majú skôr tvar akýchsi praclíkov.

Ruzove vino1
fotogaléria
Ruzove vino1
Zdroj: dreamstime.com, archív Diva.sk

Víno

Víno je krvou maďarskej zeme. Už na slovenských hraniciach začína Tokajská oblasť. Vinohradom sa v maďarsku veľmi darí o čom svedčí aj úspech maďarských vín. Medzi najznámejšie patria sladké Tokaji, suché biele Chardonnay a Riesling, stredne suché Zöldszilváni, Harslevelu a Szürkebarát, stredne sladký tramín a aromatické Muskotály.

Z červených vín sú najznámejšie: suché Kékfrankos, burgundské, porto a mnohé ďalšie. Pálinka a Unicum sú tiež veľmi známe destiláty. Pálinka je ovocná a Unicum je výluh z až 40 tuzemských bylín. Medzi jedlá, ktoré u nás najviac zdomácneli patria: zeleninové lečo, segedínsky guláš, koložvarská kapusta, langoš a doboška. Ak sa vyberiete pohladiť svoje žalúdky za južné hranice, vyskúšajte originálnu atmosféru csárdy (starosvetského hostinca), ku ktorej prispieva aj živá cigánska hudba.

Napísané: 25.11.2011
Zdroj foto: dreamstime.com, archív Diva.sk
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
esekmaria
26.1.2018 15:59 | |
+2 -0
najprv naučiť správne históriu a potom komentuj
Anonymný nick
8.7.2014 17:17 | |
+4 -5
Pomaly už aj baklava bude slovenského pôvodu... Zamysli sa nad sebou...
ulicnik24
18.5.2014 15:50 | |
+4 -0
no perkelt je viac menej to co volame u nas gulas. Originalny gulas je totizto polievka. A perkelt sa podava s bielym chlebom a haluskami. Robi sa z mocingu a pridavaju sa aj bravcove paprcky.
Podobné články
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Slovenska kuchyna varenie
Slovenská kuchyňa: Placky a halušky majú domov pod Tatrami
Slovenská kuchyňa patrí medzi tie ťažšie národné kuchyne. Je rôznorodá, sú v nej prvky preberané...
Polske jedlo narodna kuchyna
Poľská kuchyňa
Poľskú kuchyňu oddávna formovali vplyvy severských kuchýň. Typické pre Poliakov sú ryby a to najmä na severe...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
Ruska kuchyna
Ruská kuchyňa
Najväčšia krajina sveta je nám všetkým dobre známa nie len vďaka politickému vplyvu, ktorý ďaleko presahuje...
Spanielske jedlo spanielska kuchyna
Španielska kuchyňa: Zmes moreplaveckých objavov
Španielska kuchyňa je najviac poznačená maurským vplyvom a moreplaveckými objavmi. V súčastnosti sa o jednotnej...