Pridať recept

Zelenina

ArtičokyPripravíte ich tak, že ich najskôr vykrutíte, potom ich očistíte škrabkou od všetkých vlákien a nakrájate ich na tenšie plátky. Poduste ich v posolenej vode, do ktorej pridajte trochu citrónovej šťavy.

Baklažán

  • Je vhodný na chudnutie a zlepšuje trávenie a krvný tlak. Až 90% dužiny v baklažáne tvorí voda.
  • Pred dusením baklažánu sa doporučuje ho ošúpať. Ak sa ho chystáte grilovať je vhodné šupku neolúpať aby sa pri príprave nerozpadla dužina.
  • Horkosť odstránite tak, že baklažán nakrájajte na rezy, položíte plátky na sito a osolíte. Asi 30 minút ich necháte odkvapkať, na koniec ich trochu opláchnete a usušíte.
  • Aby ste ho lepšie ugrilovali alebo upiekli, do jeho dužiny nakrojte kosoštvorec. 

Biela zelenina

Petržlen, kapustu, kaleráb je potrebné pri varení vložiť do horúcej vody.

Brokolica

  • V prípade, že ju idete použiť do šalátu, sparte ju alebo uvarte.
  • Skúste ju najskôr prekrojiť, ak zhnedne znamená to, že je stará.
  • Brokolica si zachová sviežosť, ak do vody, v ktorej ju idete variť , pridáte trochu masla. Až na koniec, keď sa voda zavarí pridajte brokolicu, ale varte ju len zhruba 2 minúty.
  • Pred varením jej hlúbiky pozdĺžne narežte, aby sa rovnomerne uverila.

Cesnak

  • Okrem varenia je vhodný na naloženie do slnečnicového oleja spolu s majoránom. Používa sa aj na prípravu dresingov, ktoré sa hodia najmä k pečenému mäsu alebo restovanej zelenine.
  • Pred prípravou ho na niekoľko minút vložte do slanej vody, aby nemal takú ostrú chuť. Jedlo s nim dochutíme až na konci prípravy, aby varom nestratil arómu. 
  • Olúpete ho ľahšie, ak ho na niekoľko minút vložíte do horúcej vody. 
  • Pred jeho krájaním posypte strúčiky trochou soli, nebudú sa tak lepiť na nožík.

Grilovanie cesnaku

Grilujte ho vcelku. Dolnú časť však trochu odrežte, a potom cesnak zabaľte do alobalu a položte na okrej grilu. Takto ho pripravujte asi 30 minút.

Cibuľa

  • Pred krájaním cibule ju ponorte do studenej vody na pol hodiny, nebude štípať.
  • Pokrájajte ju a vložte do mikroténových sáčkov, tieto dajte do mrazničky zamraziť. Môžete ich použiť neskôr a nemusíte ich pritom rozmrazovať. 
  • Ľahšie sa opeká, ak ju pred tým posypete trochou múky. 

Grilovanie cibule

Predovšetkým ju zbavte suchej šupky. Potom ju prekrojte priečne na 1 cm hrubé kolieska alebo napoly. Napichujte ich na špajle a postriekajte olejom. Grilujte asi tak 20 minút.

Grilovanie póru

Najskôr ho prekrojte pozdĺž, a potom ho potrite olejom. Grilujte ho asi 10 minút.

Cuketa

Ak sú na šupke malé žltkasté bodky naznačuje to začínajúce nahnívanie. Najlepšie sú plody, ktoré sú mladé a majú jemnú šupku a pikantnejšiu chuť. Možno ich teda použiť aj so šupkou. 

TIP - Vydlabte cukinu, osoľte a naplňte cestom na zemiakové placky. Dajte piecť a pred dokončením posypte nastrúhaným syrom.

Grilovanie cukety

Pri grilovaní ich nelúpte. Na grilovanie sa hodia najmä mladé plody, bez vyvinutých jadier. Najprv odkrojte konce priečne a šikmo na kolieska. Môžete ju krájať aj pozdĺžne s hrúbkou asi 8mm. Cuketa je ugrilovaná naozaj rýchlo, treba ju priebežne kontrolovať.

Cvikla 

Je vhodná na prípravu prírodnej šťavy , skvelé sa hodí do šalátov spolu s jablkami, kapustou alebo orechmi. V prípade, že ju idete použiť ako prílohu, pred varením ju zabaľte do alobalu, a tak uvarte, cvikla zbytočne nestratí šťavu.

Čakanka 

Nemá skoro žiadnu chuť, a preto k nej pripravujte výraznejšie zálievky. Skladujte ju v tme, inak zhorkne. Horkú chuť môžete čiastočne odstrániť tým, že čakanku rozoberiete na listy a trochu ich osolíte. Listy pustia šťavu, ktorú potom zlejete. Jej chuť môžete zjemniť tak, že ju na 5 minút vložíte do mlieka alebo do teplej vody.

Červená šošovica 

Pri varení zmení farbu na žltú a rýchlo sa rozvára, a preto ju varte tak do 10 minút. Hodí sa ako zahusťovalo a dochucovadlo do polievok a omáčok. Soľte ju tesne pred dovarením.

Červená zelenina

K mrkve, červenej paprike, rajčine, cvikle treba do varenia pridať trochu octu alebo citrónovej šťavy, aby im ostala zachovaná farba.

Čínska kapusta

Nakrájajte ju na rezance, krátko sparte, pridajte k nej trochu kôpru, pretlačený cesnak, zelené fazuľky z konzervy, strúhaný zázvor. Zalejte suroviny pohárom bieleho vína. Nakoniec pokvapkajte citrónom a primiešajte s kyslou smotanou.  

Chren

  • Aby sa zredukovala štipľavá chuť chrenu, naložíme ho do kyslého mlieka asi na pol hodiny.
  • Chuťovo sa hodí k mäsu a tiež  rybám. Využite ho pri nakladaní zeleniny alebo trochu nastrúhajte do tvarohovej pomazánky. 
  • Skladujte ho v mikroténovom sáčku v mrazničke. Ak ho zmrznutý postrúhate do pár minút bude ako čerstvý. 
  • Aby chren v omáčke nezhorkol, v omáčke ho nevarte, len ho premiešajte už v uvarenej a odstavenej omáčke.

Chrumkavejšie zemiakové placky

Placky budú chrumkavejšie, ak do cesta pridáte trochu strúhanky.

Dubolistý šalát

Použitie nájde v miešaných šalátoch alebo len pokvapkaný s octom a olejom.

Dusenie zeleniny

Duste ju zväčša na tuku, ale zeleninu s prenikavou arómou (napr. kapusta) duste najskôr tak, že ich podlejte vodou a až potom pridajte tuk.

Fenikel

Konzumovať ho môžete aj surový, ale aj zapekaný, dusený a varený. Ak ho pridáte do šalátu, dodá mu krásnu arómu a šalát bude mať lepšiu chuť. Pred varením sa plod prekrojí napoly a varí sa v slanej vode asi 7 minút. Fenikel sa  svojou chuťou hodí k rybám.

TIP - Uvarený fenikel pokvapkajte maslom , posypte strúhaným syrom alebo ho môžete pridať do uvarených cestovín, a tiež do rizota.Skúste ho zapiecť so smotanou, šampiňónmi, rajčinami a šunkou, posypaný strúhaným parmezánom.

Rýchlejšie uvarená fazuľa

V priebehu varu prilejeme 3 až 4 krát za sebou trochu studenej vody.

Hrášok

  • Keď Vám ostanú šupky z hrášku, nevyhoďte ich, ale použite na uvarenie vývaru, s ktorým môžete zaliať alebo doliať zeleninovú polievku polievku. 
  • Nevarte ho v polievke príliš dlho, pretože dlhým varením stráca farbu a môže sa aj rozvariť.
  • Poduste chvíľu hrášok na masle, a potom ho podlejte trochou vody alebo vývaru. Získate chutnú prílohu k minútkam z mäsa.
  • Ak chcete hrášok zmraziť najskôr ho nechajte 2 minúty povariť, ihneď potom ho schlaďte v studenej vode a vložte ho do mikroténových vreciek. Takto ho potom dajte zamraziť.

Kapusta

  • Ak chcete zmäkčiť listy z kapusty vložte ich do vriacej vody a hneď vyberte. Potom ich nechajte odstáť na utierke. Bude sa s nimi lepšie narábať napríklad pri ich plnení.
  • Pri nákupe si vyberajte plody, ktoré majú pevné hlavy a lesklé listy.
  • Chuťovo sa hodí k póru, mrkve, cibuli a k zemiakom.
  • Červená kapusta pri dusení stráca farbu, ak ju chcete vrátiť pridajte k nej pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy.
  • Ak chcete vyzdvihnúť chuť kapusty, pridajte k nej tymián, horčičné semienka, cesnak, muškátový oriešok, bobkový list, čierné korenie, kôprovú vňať, estragón a zelerové semienka.
  • Ak ku nej pridáte pri príprave trochu rasce alebo kôpru a chvíľu ju budete blanšírovať, nebude Vás z nej tak veľmi nadúvať. 

Karfiol

  • Aby sme zabránili zvädnutiu ružičiek vložíme karfiol aj s vonkajšími listami do chladničky na 3 až 4 dni. V mrazničke karfiol vydrží až 8 mesiacov.
  • Pri varení do vody pridajte trochu citrónovej šťavy a karfiol ostane krásne biely.
  • Pred tým než ho idete tepelne spracovať, ponorte ho na 15 minút do studenej vody, aby ste sa zbavili prípadných chrobákov.
  • Uvarte ho v minerálke, bude chutnejší. Nevarte ho však pod pokrievkou, karfiol by dostal nepríjemnú arómu.
  • Rozvarený karfiol použite na prípravu pyré, tak, že ho rozmixujte s kyslou smotanou a maslom. 
  • Ak nakrojíte hlúbik karfiolu na spodnej strane do kríža, uvarí sa naraz s hlavičkami.
  • Použiť ho môžete aj surový, a to do šalátov, strúhaný alebo odležaný v marináde.
  • Arómu karfiolu zlepšite tak, že do vody v ktorej ho varíte pridáte kúsok masla.

Kel

  • Ak chcete pri varení zredukovať pach kelu, pridajte do vody chlebovú kôrku.
  • Je vhodný na varenie, dusenie alebo ako príloha.
  • Pridáva sa najmä do mäsových a zeleninových polievok, pretože im dodáva lahodnejšiu chuť.
  • V prípade, že ho idete variť len samotný, vkladajte ho až do horúcej vody, do ktorej pridáte vegetu alebo soľ a koreniny. Do vody môžete pre zvýraznenie chuti pridať trochu oleja. Vhodné je ho pripraviť v pare.
  • Pred dusením ho nakrájajte a spolu s cibuľkou poduste na tuku ( najlepšie na masle ) asi 15 minút. Dochutíme ho vegetou, korením, cesnakom alebo aj rascou, potom ho podlejte vodou. Môžete na zahustenie pridať zápražku alebo múku. Pred ukončením dusenia môžete pridať vajíčka.
  • Kel zapekajte s kúskami údeného mäsa a kombinujte ho medzi tým aj varenými zemiakmi pokrájanými na kolieska. Potom na zmes môžete postrúhať trochu syra, dostanete zmesi naozaj neopakovateľnú chuť. Už zapečený kel môžete poliať smotanou v ktorej vyšľaháte vajíčka.

Kukurica

  • Na konzumáciu sú výborné aj čerstvé mladé plody malej, sladkej kukurice, ktoré sa dajú aj konzervovať.
  • Okrem klasickej konzumácie kukurice varením v slanej vode, je možné ju pripraviť aj grilovaním, alebo ju pridajte do šalátov, polievok a jedál z cestovín.
  • Tip - Kukuricu, ktorú chceme grilovať, je potrebné najskôr uvariť a nechať ju trocha vychladnúť. Roztlačený cesnak, mleté čierne korenie, posekané zelené bylinky a soľ pridáme do masla. Takto vytvoreným krémom natrite kukuričné klasy. Kukuricu zabaľte do alobalu a uložte ich na rošt, ktorý ste si predtým rozohriali. Grilujte asi 10 až 20 minút z každej strany.
  • Kukuricu pripravujte nad parou, pretože si tak uchová čo najviac živín.

Grilovanie kukurice

Pri grilovaní kukurice v celku z nej listy netrhajte, pooberajte len vlásky, opäť zabaľte do listov a zviažte. Potom tieto celé klasy na pol hodiny vložte do vody na pol hodiny. Vyberte ich a  rozviažte, zrnka kukurice potrite roztopeným maslom s prídavkom soli, korenia a čili. Klasy opäť zabaľte, previažte, a potom grilujte asi 30 minút.

Varená kukurica

Aby ste zachovali žltú farbu kukurice, pridajte do vody trochu citrónovej šťavy. Nikdy ju nesoľte pred varením a ani počas varenia, trvalo by dlhšie kým by sa uvarila. 

Kyslá Kapusta

Vynikajúco ju dopĺňajú jablká, hrozno, hrozienka, ananás a sušené figy alebo datle. Najlepšie je kapustu naložiť do kameninového súdka s vrchnákom. Ak sa prívodom vzduchu na povrchu vytvorí pleseň je potrebné ju ihneď odstrániť. Kyslá kapusta obsahuje viac vitamínu C ako čerstvá kapusta. Kyslú kapustu nepremývajte, prišla by o cenné látky, ktoré obsahuje. Radšej do nej pridajte trochu cukru alebo do nej primiešajte trochu sladkej kapusty.

Ľadový šalát 

Ak ho zabalíte do fólie a vložíte do chladničky, vydrží Vám 3 týždne.  

Mangolt

Najskôr orežte stopky z listov, vyžadujú totiž inú dĺžku tepelnej úpravy.

Mrazená zelenina

Netreba ju rozmrazovať, len ju vsypeme do vriacej vody alebo na rozpálený olej. Je veľmi vhodná na prípravu polievok, omáčok ale aj do prívarku.

Mrkva

Zmäknutú mrkvu vložte do studenej vody, bude chrumkavejšia. Keď ju udusíme prikrytú, zachová si svoju farbu.

TIP: Ku strúhanej mrkve pridáme sekané mandle a strúhaný kokos. Všetko prelejeme nálevom z vody, citrónovej šťavy a medu. Zmes vychladíme a tak podávame.

Dusená mrkva

Jej chuť vylepšíme tak, že počas varenia k nej pridáme trochu jablkovej šťavy.

Olivy

Olivy sa servírujú bez nálevu a napichujú sa špáratkami. Pred servírovaním ich pokvapkajte trochou olivového oleja, aby chytili lesk a nebudú tiež osychať. Vhodne dopĺňajú martiny, vodku a víno. Nebude Vás bolieť hlava, pretože olej na seba viaže alkohol.

Sušené olivy

Natlačte zrelé plody do kade, nasoľte a po dvoch mesiacoch obalte v olivovom oleji, majú zaujímavú výraznú chuť.

Papriky

Jadrovník, ktorý z papriky vyberiete nemusíte vyhodiť, môžete ho totiž pridať k mäsu do varenia alebo dusenia, mäso chytí pikantnejšiu chuť. Pálivých paprík sa môžete čiastočne zbaviť tak, že očistenú papriku vložíte do teplej vody a necháte ju tak odstáť asi 2 hodiny. Potom proces zopakujte ešte raz, ale do vody pridajte trochu octu. Papriku vo vode nechajte namočenú pokiaľ sa prijateľne nezbaví pálivosti. 

Grilovanie papriky

Griluje sa najmä tá s hrubšou dužinou, pokrájaná na štvrtky alebo pozdĺžne. Vykrojte stonky, vyberte jadrovník, naolejujte a grilujte až kým nezačne černieť. Doba grilovania je asi 10 minút. Z grilu preložte papriku do misky a prikryte ju. Nechajte spariť, dosiahnete tak, že sa šupka uvoľní a potom ju ľahko ošúpete.

Paradajky 

  • Najvhodnejšie je ich konzumovať surové v šalátoch, ale výborne dochutia aj polievky, omáčky, tiež ich môžete dusiť a grilovať. 
  • Skladujte ich stopkami smerom nahor, vydržia dlhšie. 
  • Lepšie sa budu šúpať, ak ich trochu narežete do kríža a ponoríte do vriacej vody asi na 1 minútu.
  • Zmäknuté paradajky vložte do studenej vody tak na 5 minút.

Grilovanie rajčiny

Prekrojte ich na štvrtky, nie priečne,a potom ich napichujte na špajle. Cherry rajčiny nechajte v celku. Rajčiny grilujte tak do 5 minút.

Paštrnák 

Túto zeleninu môžete použiť namiesto zemiakov, a taktiež sa hodí na fritovanie, smaženie, varenie. Menšie plody tejto zeleniny chutia výraznejšie a sú jemnejšie.

Patizón

Ak chcete zistiť, či je patizón mladý, skúste ho nechtom, pretože mladý patizón má mäkkú šupku. Patizón je výborný naplnený paradajkami, kolieskami cibule, s pridaním smotany, posypaný syrom, a tiež bazalkou, a takto zapečený v rúre. Využíva sa aj pri varení polievok, ako prímes dusenej zeleniny alebo ako prídavok do leča. Tak ako baklažán, aj patizón sa obaľuje v trojobale a smaží sa na horúcom tuku.

Poľný šalát

Je potrebné ho rýchlo skonzumovať. Je výborný v kombinácií s opraženou slaninkou, hubami a cibuľkou. 

Reďkovka

  • Na zredukovanie štipľavosti ju nakrájanú osolíme a necháme krátko odležať. Je výborná aj dusená, pečená alebo ako súčasť polievky. 
  • Pri skladovaní v chladničke je potrebné odstrániť listy a dať ju do mikroténových sáčkov. Alebo ich vložte do pohára so studenou vodou vňaťami nahor a dajte do chladničky, takto vydržia ešte dlhšie čerstvé.
  • Čerstvá viazanička má pevné, nepopraskané plody, tenké a biele korene a má zelené listy.
  • Ak ich chcete použiť na ozdobu, nakrojte ich do kríža a vložte do slanej horúcej vody, šupka sa skrúti a bude z nej kvetinka.

Rímsky šalát

Pridávajte ho do miešaných šalátov, dodá im jemne pikantnú chuť.

Rukola 

Konzumuje sa surová v šalátoch, cestovinách, ale možno ju aj restovať na oleji alebo dusiť.  Rukolu môžete variť ako špenát a tiež ju môžete pridať do zeleninových pokrmov.

Strukoviny

Treba ich pred varením namočiť do studenej vody asi na 12 hodín, rýchlejšie sa uvaria. Fazuľu, cuketu alebo hrášok je potrebné sterilizovať tri krát, aby sa predišlo ich kysnutiu. Časový odstup medzi sterilizáciami je 24 hodín. Doba sterilizovania je vždy 20 minút.

Šalátová čakanka

Kombinujte ju spolu s ovocím alebo syrom.

Šalátová uhorka

Aby sme zabránili tomu, že pripravený šalát bude vodnatý, uhorku po pokrájaní osolíme a počkáme, kým pustí šťavu. Uhorku osušíme a až potom pridáme do šalátu k ostatnej zelenine.

Šošovica

  • Najčastejšie sa používa zelená a hnedá šošovica. 
  • Ak ju chcete použiť do šalátov, najlepšia je červená šošovica.
  • Pred prípravou ju nemusíte nechávať namočenú v studenej vode tak dlho ako ostatné strukoviny.
  • Podáva sa bez šupky.

Špargľa

  • Spotrebujte ju najneskôr do 5 dní.
  • Výhonky čerstvej špargle sú pevné a pri zlomení sa zlomia, nie ohnú.
  • Skladujte ju v chladničke, prikrytú vlhkou utierkou.
  • Pred varením špargľu olúpte.
  • Špargľa sa varí hlavičkami otočenými nahor. Ak ju však chcete rýchlejšie uvariť, vložte do nádoby alobal v tvare kruhu. Do kruhu vložíte špargľu a medzi alobal a hrniec nalejete vodu a varte v pare. 
  • Horkej chuti špargle sa zbavíte ak k nej pri varení pridáte olúpaný zemiak alebo trochu mlieka.
  • Pre jemnú chuť je vhodné pridať do vody kúsok masla a trochu cukru.

Šalotka

Má jemnejšiu a aromatickejšiu chuť ako cibuľa., jej vňať chutí po cesnaku. Pridajte ju k tvarohovým pokrmom alebo do šalátov, má jemnú a korenistú chuť.

Grilovanie špargle

Najskôr ju olúpeme a odrežeme konce. Grilujeme ju priamo pri strednej teplote cca 8 – 10 minút, až kým sa neobjavia stopy po mriežke. Dbajte na to, aby si špargľa zachovala svoju typickú vôňu a chuť.

Špenát

Varte ho odkrytý, aby si zachoval farbu. 

Tekvica 

Skladujte ju v chlade a v suchu a môžu vydržať až do jari. Najčastejšie sa spracováva na sladké kompóty. Môžeme ju konzumovať aj ako šalát, a to v sladkokyslom náleve. Tekvicu môžete využiť aj do koláčov alebo buchiet. Z tekvice sa spracováva väčšinou len dužina, jadra môžete využiť na sušenie alebo ich opraži

Uhorky

Pri sterilizovaní uhoriek sa doporučuje ich poprepichovať  ihlou, aby sa v nich neuzavrel. Tým sa zabráni, aby boli uhorky vo vnútri polosurové a priveľmi mäkké.

Varenie zeleniny

Treba ju variť v slanej vode, pretože soľ zabráni tomu, aby z nej došlo k veľkému vylučovaniu minerálnych solí. Voda z uvarenej zeleniny sa môže použiť na podlievanie mäsa.   Treba ju vkladať do horúcej vody a variť odokrytú, aby nestratila farbu.

Zázvor 

Môžete ho konzumovať sušený obalený v cukre alebo ho použite ako prídavok do mäsových jedál, ktoré výborne dopĺňa. Dá sa  z neho uvariť aj čaj s jemne pikantnou chuťou, avšak lúhujte ho len krátko. Môžete ho zaliať aj čiernym čajom. Zázvor výborne chutí aj ako dochucovadlo omáčok a zálievok.  Skvelé chuťovo ladí s melónom, banánmi, hruškami a broskyňami.

Zelená zelenina

Hrášok, brokolicu, fazuľku varíme vo väčšom hrnci s väčším množstvom vody, do ktorej sa pridá trocha sódy bikarbóny.

Zelené fazuľky

Môžete ju skladovať v mrazničke, ale pred tým ju očistite a zbavte stopiek. Keď ju rozlomíte musí zapráskať. Použite ju na prípravu polievky, omáčky, pridajte ju do zeleninového šalátu alebo ju skúste zapiecť. Používa sa aj ako príloha k mäsovým pokrmom a je možné ju kombinovať s cestovinami.

Zelenina

Upravujte ju ihneď po vybraní z mrazničky. Je hotová rýchlejšie, ako čerstvá zelenina.

Skladovanie zeleniny

  1. Skladujú sa len čerstvé a zdravé plody, mohlo by sa totiž stať, že ak je napadnutý plod nejakou chorobou, ohrozí tak všetky ostatné zdravé plody.
  2. Na skladovanie sa používajú len debničky alebo nádoby, ktoré majú hladké vnútorné steny bez výčnelkov.
  3. Zeleniny by sa mala zbierať za skorého rána a pred uskladnením by ste ju mali nechať vonku cez chladnú noc.
  4. Neskladujte zeleninu s niektorými druhmi ovocia, môžu nabrať od seba pachy a kvalita sa sa stráca.
  5. Najlepšie zo zeleniny sa skladuje cesnak, cibuľa, kapusta, reďkovka, mrkva, kel...
  6. Cesnak a cibuľa by sa mala skladovať v zväzkoch, sieťových vrecúškach alebo v pletencoch, ktoré visia vo vzduchu pre dobre vetranie.
  7. Koreňovú zeleninu vkladajte do vlhkého piesku v chladnej pivnici, urobte to tak, aby sa plody nedotýkali.
  8. Zvädnutú listovú zeleninu (špenát, hlávková kapusta...)namočte ako rezané kvety do nádoby s vodou.
  9. Zeleninu ako sú paradajky, papriky alebo zemiaky neskladujte v chladničke.

Zeleninové placky

Budú chutnejšie, ak k ním pridáte strúhané jablko, a ak k nim pridáte trochu citrónovej šťavy, budu mať aj krajšiu farbu. Ak chcete, aby boli chrumkavejšie, pridajte do cesta trochu strúhanky.

Zeleninové polievky

Namiesto zápražky sa na zahustenie odporúča pridať do polievky lyžicu ovsených vločiek, ktoré jej pridajú dávku vitamínu C.

Zeleninové šaláty

Je vhodné k nim pridať aj mäso z polievky, ktoré pred tým nekrájame na menšie kúsky. Takto zmiešané suroviny stačí už len zaliať smotanovou alebo jogurtovou zálievkou. K takýmto šalátom môžete pridať aj uvarené cestoviny, ryžu alebo aj verené zemiaky. A aby šalát nebol príliš pikantný a aromatický po cesnak, rozkrojte ho a potrite s ním misu, v ktorej budete šalát mieša, dostanete jeho jemnejšiu arómu.

Do šalátov je najvhodnejšie pridať trochu bylinkového oleja poprípade vinného alebo ovocného.

Zemiaky

Varný tip A – použite ho na prílohy a šaláty, môžu sa variť aj v šupke.
Varný tip B – pri varení a pečení v šupke popraskajú, podávajte ich ako prílohu alebo v roztlačenom stave.
Varný tip C – pripravujte z neho zemiakovú kašu, halušky, placky. Pri varení a pečení vyschnú.

  • Pri príprave pečených chrumkavých zemiakov je potrebné ich obaliť v múke s prídavkom rôznych druhov korenín a potom orestovať na horúcom oleji.
  • Zemiaky sa rýchlejšie uvaria, ak k ním počas varenia pridáte trochu masla alebo trochu svetlého piva.
  • Aby ste dosiahli jemne pikantnú chuť pečených zemiakov, ku koncu pečenia k nim pridajte trochu kremžskej horčice.
  • Nové zemiaky ľahšie vyčistite tak, že ich pred tým namočíte do posolenej vody.
  • Pri varení v celku ich zabaľte do alobalu, zabránite tak tom, aby popraskali alebo do vody pridajte trochu octu.
  • Pri príprave zemiakových placiek do cesta vlejte trochu mlieka, placky budú mať aj po upečení krásnu zlatistú farbu. 
  • Pri varení vkladajte staré zemiaky do studenej vody a nové do horúcej vody.
  • Najšetrnejší spôsob prípravy zemiakov je krátke sparenie, pred tým je však potrebné zemiaky nakrájať na menšie kúsky.
  • Ak idete variť zemiaky v šupke, povyberajte kusy rovnakej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili.

Ako vyčistiť "čierne" ruky od zemiakov

Na očistenie rúk od čiernych škvŕn zo zemiakov je najúčinnejšie použiť šťavu z citrónu. Po očistení zemiakov je potrebné ihneď zriediť trochu teplej vody so šťavou s celého citróna alebo miesto citróna možno použiť aj kyselinu citrónovú. Potom je potrebné si 10 až 15 minút v tomto kúpeli máčať ruky. Napokon treba ruky umyť mydlom.

Chuť starých zemiakov

Chuť vylepšíme, ak do varenia pridáme kocku bujónu.

Zemiakové krokety

Do uvarených a pretlačených zemiakov pridáme soľ, krupicovú múku, vajce. Do vypracovaného cesta pridáme tuk. Z tejto zmesi pripravíme valčeky, ktoré obalíme v trojobale a vyprážame ich.

Žltá zelenina

Tekvicu alebo žltú papriku je najvhodnejšie dusiť pod pokrievkou.

Ako blanšírovať zeleninu

Zeleninu je potrebné blanšírovať ešte pre zmrazením, aby si zachovala farbu vôňu a vitamíny. V pravom rade ju najskôr povarte a ihneď ponorte do ľadovej vody. Dbajte na to, aby boli všetky kúsky rovnakej veľkosti.

1 minútu: kapusta
2 minúty: karfiol, brokolica, špargľa..
3 minúty: mrkva, kukurica, fazuľka..
4 minúty: fenikel, koreňová zelenina, celý karfiol..
7 minút: menšie kukuričné šúľky.

Červená repa

V chladničke vydrží až 4 týždne, a ak ju uskladníte v pivnici tak vydrží až 4 mesiace. Ak ju budete variť v šupke, zbavíte sa jej silnej zemitej chuti. Červená repa sa varí v šupke, aby nestratila zbytočne veľa šťavy. Soľte ju až po dovarení inak sa jej zničí farba. Po varení sa repa ľahšie olúpe, avšak musíte ju ihneď z horúcej vody vložiť do studenej vody.

Ak repu nakrájate na pásiky a jemne opečiete na troche tuku, pridajte ju do polievky, získate nielen lepšiu chuť, ale polievku aj krásne zafarbiť.

Napísané: 11.12.2010
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
CSH5
12.4.2015 11:59 | |
+1 -0
super
Podobné články
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...
10 druhov zeleniny s najnižším obsahom kalórií
10 druhov zeleniny s najnižším obsahom kalórií
Ak chcete schudnúť, mali by ste si okrem iného vybrať nasledujúcich 10 druhov zeleniny.
7 spôsobov, ako do jedálnička pridať viac zeleniny každý deň
7 spôsobov, ako do jedálnička pridať viac zeleniny každý deň
5 porcií ovocia a zeleniny denne by malo byť normou. To môže byť pomerne náročné. Najmä keď je skrinka...
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Máte radi čerstvé ovocie a zeleninu? Veľmi dobre, sú mimoriadne cennou súčasťou našej stravy. A hoci ich...
Zelenina, ktorá ničí pečeň. Odstráňte ju raz a navždy
Zelenina, ktorá ničí pečeň. Odstráňte ju raz a navždy
Pečeň, podobne ako všetky naše orgány, pracuje nepretržite. Bohužiaľ, je náchylná na rôzne komplikácie...
Zelenina, ktorá ničí kĺby. Čomu je lepšie sa vyhnúť?
Zelenina, ktorá ničí kĺby. Čomu je lepšie sa vyhnúť?
Zdravie kĺbov by nás malo veľmi zaujímať, pretože problémy s kĺbmi nám môžu brániť v každodenných...