Pridať recept

Koreniny a bylinky

Ako zvýrazniť arómu korenínVložte na panvicu vybrané koreniny (najlepšie v celku) a prihrejte ich pri vysokej teplote nasucho.Ihneď po zohriatí korenie rozomeľte alebo ho použite v celku.

Korenie po domácky 

Vyberte z pálivej papriky semienka, nechajte ich vysušiť. Vysušené ich potom podrvte, vznikne pikantné korenie. Korenie rozdrvíme tak, že do mikroténového vrecka vložíme akékoľvek celé korenie a rozdrvíme ho valčekom.

Čierne korenie 

Ochutíte s ním každé zeleninové a mäsové jedlo, avšak zaujímavú chuť dostanete ak ho trochu pridáte do jogurtu s čerstvým ovocím. Najkrajšiu arómu jedlo získa, ak celé čierne korenie tesne pred pridaním podrvíte.

Ružové korenie

Najvhodnejšie je ho použiť ako čerstvo zomletý. Hodí sa skvele k mletému teľaciemu mäsu.

Červená paprika

Mletú červenú papriku nerozpúšťajte na príliš horúcom tuku, pretože zhorkne a stráca farbu.

Mletá paprika

Pridáva sa do gulášov, omáčok, nátierok, klobás, k duseniu a pečeniu mäsa, ale aj ako zmes do grilovacieho korenia. Dodá jedlu špecifickú chuť a farbu.

Prekorenené jedlo

Aby ste sa zbavili príliš korenistej chuti vo varenom jedle, nechajte jedlo ďalej variť, ale bez pokrievky.

Čili papričky

Narezávajú sa po dĺžke plodu. Dochucujú sa s ním zeleninové alebo mäsové omáčky a je vhodné aj do polievok. 

Ako čistiť čili papričky

Na začiatok odkrojte špičku a stopku. Potom papričky rozrežte po dĺžke a vyklopte semienka spolu s rebrami. Takýmto spôsobom Vám ostanú dva trojuholníčky dužiny.

Chilli

Pre ich lahodnejšiu a vláčnejšiu chuť ich najskôr olúpte.

Bobkový list

Hodí sa na marinovanie alebo pri príprave mäsa, diviny a rýb. Výborne ochutí aj zeleninové vývary, pokrmy z kyslej kapusty, prírodné, a tiež smotanové omáčky. Pridajte ho až do hotových jedál.

Feferóny

Môžete ich konzervovať v mrazničke, kľudne ich použite aj zamrznuté, nemusíte čakať až kým sa rozmrazia. 

Kapary v náleve

Najčastejšie sa vyskytuje v slanom a kyslom náleve, a preto pred použitím kapary najskôr prepláchnite vodou, aby ste jedlo, do ktorého idete kapary pridať, nepresolili.

Klinček

Využite ho pri varení vína, čaju alebo ho použite tak, že ho jednoducho napicháte do cibule a pridáte ho do ryže pri varení, odstránite tak zápach po vrecovine. Pridajte ho aj do jedál zo zveriny alebo do korenených polievok.

Kurkuma

Je zo zmes korenia, s ktorou nie je vhodné manipulovať v kuchynskom náradí  s umelej hmoty, pretože je potom problematické takéto náradie očistiť od žltej farby z tohto korenia. Táto zmes sa pridáva do zeleninových jedál, omáčok, pokrmov z rýb a ryže. Tiež ju možno využiť ako prírodné farbivo, ak chcete spestriť farbu masla alebo cestovín.

Muškátový kvet

Pridávajte ho predovšetkým do sladkých pokrmov, akými sú niektoré dezerty, pudingy, ale aj do vaječných a syrových pochúťok.

Rasca

Využite ho do sladkých alebo slaných pokrmov, pri  varení zemiakov, a tiež do rôznych zemiakových pokrmov. Skúste sním ochutiť aj kapustu, syrové pokrmy, zeleninové polievky,guláš, bravčové a teľacie mäso. Ak ho pridáte do pečiva dodá mu charakteristickú chuť.

 Pozor: Niektoré koreniny spolu neladia kvôli svojej aróme.
Napísané: 13.12.2010
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú...
Nachádza sa takmer všade, je však bezpečný? Ak ho používate na dochucovanie jedál, mali by ste o tomto vedieť!
Nachádza sa takmer všade, je však bezpečný? Ak ho používate na dochucovanie jedál, mali by ste o tomto vedieť!
Zvyknete používať zmes korenín, bujón či sójovú omáčku? Nielen tieto produkty obsahujú kontroverznú látku...
Bylinkové Vianoce
Tradičné jedlá dochutené bylinkami: Ktoré patria k Vianociam?
Jedným z najväčších hriechov proti zdraviu, ktorý robia nielen Slováci je solenie. Používame priveľa soli,...
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...
Viac ako len sladenie Vianoc: Čo dokáže zázračné korenie - škorica?
Viac ako len sladenie Vianoc: Čo dokáže zázračné korenie - škorica?
Toto korenie má toľko pozitívnych vlastností. Tak si prineste sušienky a prečítajte si, prečo sa ho oplatí konzumovať.
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.