Koreniny a bylinky
Korenie po domácky
Vyberte z pálivej papriky semienka, nechajte ich vysušiť. Vysušené ich potom podrvte, vznikne pikantné korenie. Korenie rozdrvíme tak, že do mikroténového vrecka vložíme akékoľvek celé korenie a rozdrvíme ho valčekom.
Čierne korenie
Ochutíte s ním každé zeleninové a mäsové jedlo, avšak zaujímavú chuť dostanete ak ho trochu pridáte do jogurtu s čerstvým ovocím. Najkrajšiu arómu jedlo získa, ak celé čierne korenie tesne pred pridaním podrvíte.
Ružové korenie
Najvhodnejšie je ho použiť ako čerstvo zomletý. Hodí sa skvele k mletému teľaciemu mäsu.
Červená paprika
Mletú červenú papriku nerozpúšťajte na príliš horúcom tuku, pretože zhorkne a stráca farbu.
Mletá paprika
Pridáva sa do gulášov, omáčok, nátierok, klobás, k duseniu a pečeniu mäsa, ale aj ako zmes do grilovacieho korenia. Dodá jedlu špecifickú chuť a farbu.
Prekorenené jedlo
Aby ste sa zbavili príliš korenistej chuti vo varenom jedle, nechajte jedlo ďalej variť, ale bez pokrievky.
Čili papričky
Narezávajú sa po dĺžke plodu. Dochucujú sa s ním zeleninové alebo mäsové omáčky a je vhodné aj do polievok.
Ako čistiť čili papričky
Na začiatok odkrojte špičku a stopku. Potom papričky rozrežte po dĺžke a vyklopte semienka spolu s rebrami. Takýmto spôsobom Vám ostanú dva trojuholníčky dužiny.
Chilli
Pre ich lahodnejšiu a vláčnejšiu chuť ich najskôr olúpte.
Bobkový list
Hodí sa na marinovanie alebo pri príprave mäsa, diviny a rýb. Výborne ochutí aj zeleninové vývary, pokrmy z kyslej kapusty, prírodné, a tiež smotanové omáčky. Pridajte ho až do hotových jedál.
Feferóny
Môžete ich konzervovať v mrazničke, kľudne ich použite aj zamrznuté, nemusíte čakať až kým sa rozmrazia.
Kapary v náleve
Najčastejšie sa vyskytuje v slanom a kyslom náleve, a preto pred použitím kapary najskôr prepláchnite vodou, aby ste jedlo, do ktorého idete kapary pridať, nepresolili.
Klinček
Využite ho pri varení vína, čaju alebo ho použite tak, že ho jednoducho napicháte do cibule a pridáte ho do ryže pri varení, odstránite tak zápach po vrecovine. Pridajte ho aj do jedál zo zveriny alebo do korenených polievok.
Kurkuma
Je zo zmes korenia, s ktorou nie je vhodné manipulovať v kuchynskom náradí s umelej hmoty, pretože je potom problematické takéto náradie očistiť od žltej farby z tohto korenia. Táto zmes sa pridáva do zeleninových jedál, omáčok, pokrmov z rýb a ryže. Tiež ju možno využiť ako prírodné farbivo, ak chcete spestriť farbu masla alebo cestovín.
Muškátový kvet
Pridávajte ho predovšetkým do sladkých pokrmov, akými sú niektoré dezerty, pudingy, ale aj do vaječných a syrových pochúťok.
Rasca
Využite ho do sladkých alebo slaných pokrmov, pri varení zemiakov, a tiež do rôznych zemiakových pokrmov. Skúste sním ochutiť aj kapustu, syrové pokrmy, zeleninové polievky,guláš, bravčové a teľacie mäso. Ak ho pridáte do pečiva dodá mu charakteristickú chuť.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.