Oleje a vyprážanie
Ak sa zakalí olej od chladu, treba doň nasypať trochu soli a bude zase číry.
Do vinného alebo ovocného oleja pridajte trochu čerstvých byliniek a lúhujte ho aspoň 2 až 4 týždne, aby získal lepšiu chuť. V priebehu lúhovania občas potraste fľaškou. Po dobe lúhovania ocot preceďte do čistých fliaš. Môžete do nich vložiť vetvičky alebo iné časti byliniek, aby ste ich ľahšie rozoznali.Takéto oleje sú vynikajúce do marinád, šalátov alebo omáčok. Skúste namiesto byliniek do lúhovania pridať aj lipový kvet alebo listy z čiernej ríbezle.
Druhy olejov
- Extar virgine – je najlepší pretože sa lisuje za studena ako prvý.
- Virgine – Kvalitou je iba o niečo menej od extar virgine, pretože sa lisuje až na druhý pokus.
- Di sansa d'oliva – je najnekvalitnejší olej, ktorý sa získava kombináciou výliskov po panenskom oleji a kombináciou rafinovaných extraktov.
Skladovanie olivového oleja
Uchovávajte ho v tme a v chlade iba tak si zachová aspoň 1 rok svoju typickú hnedo – zelenú farbu.
Ak ho otvoríte vydrží približne 3 mesiace, avšak v chladnej a tmavej miestnosti.
Na olivovom oleji môžete variť, piecť a dokonca aj smažiť.
Tlmenie pachu
V prípade, že nemáte v kuchyni digestor, pach pri vyprážaní na tuku utlmíte tak, že do oleja pridáte trochu posekanej petržlenovej vňate.
Triky pri vyprážaní
- Prepaľovaniu tuku v panvici zabránime tak, že doň vložíme niekoľko koliesok mrkvy.
- Pri vyprážaní mäsa alebo zeleniny obalených v troj obale, je potrebné ich vkladať zo strúhanky hneď do rozpáleného oleja, pretože by sa mali okamžite spotrebovať.
- Pri vyprážaní sa nikdy nezapĺňa celá panvica, pretože by sa tuk ochladil a jedlo by sa nevyprážalo, ale by sa dusilo.
- Aby sme zbavili pokrm prebytočného tuku, ihneď po vypražení ho poukladáme na servítky.
- Vyprážajú sa predovšetkým tenšie plátky mäsa alebo iného druhu suroviny. Bravčové mäso je pred vyprážaním vhodné naklepať. Ak vyprážame plnené kúsky surovín, ktoré sú hrubšie, opekáme ich na miernejšom plameni a priebežne ich otáčame, aby z vnútra neostali surové.
- Pri vyprážaní olej nestmavne, ak doň vložíme aspoň 4 špáradlá.
- Aby sa trojobal z rezňa neprichytil na panvicu, pridajte do šľahaného vajca lyžičku zemiakovej múčky.
Vyprážanie
Tuk, na ktorom idete vyprážať trochu osoľte, aby nepraskal.
Ocot
Do fľaše s octom vložte kúsok čierneho uhlia, ostane číry a čerstvý.
Dávkovanie byliniek do oleja
- Bylinkový olej s mätou: 500 ml kvalitného oleja a 2 vetvičky čerstvej mäty.
- Bylinkový olej s rozmarínom: 500 ml kvalitného olivového oleja a 2 vetvičky čerstvého rozmarínu.
- Olej s čili papričkami: 500 ml kvalitného olivového oleja a okolo 15 čerstvých alebo sušených čili papričiek
- Bylinkový olej s tymianom a rozmarínom: 500 ml repkového oleja lisovaného za studena, 1 vetvička rozmarínu a 1 vetvička tymianu.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.