Pridať recept

Cestoviny a iné prílohy

Ako správne uvariť knedlePri varení knedle pridajte do vody štipku sódy bikarbóny, zabránite tomu, aby boli knedle slizké. Knedle treba variť vždy bez pokrievky.  Voda by sa mala variť len miernym klokočom.

Horúci knedlík

Krájajte ho strunou alebo nitkou.

Tip - Knedle z hrnčeka

Zmiešajte spolu 2 hrnčeky mlieka, 2 hrnčeky rožkov, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 žĺtka. Potom do zmesi jemne vmiešajte 2 vyšľahané bielka. Cesto nalejte do maslom namastených hrnčekov tak, aby bola zmes naplnená do 2/3 hrnčeka. Hrnčeky vložte do horúcej vody a varte pod pokrývkou jemným klokočom asi 25 minút. Skúste do cesta pridať aj trochu petržlenovej vňate.                                        

Ryža

  • Ak ste ryžu pripálili, položte na jej vrch krajec chleba a po chvíli sa zbavíte spálenej chuti.
  • Nerozvarí sa, ak k nej do varenia pridáte kúsok mäsa.
  • Jej rozvareniu predídete, ak do vriacej vody pridáte trocha studeného mlieka, ak ryža začína chytať sivastý nádych, pridajte k nej trochu citrónovej šťavy, dosiahnete tak, že sa vybieli.
  • Ryža sa rovnomerne uvarí vtedy, ak ju pripravujeme v hrubostennej nádobe.

Zvyšok ryže

Zvyšok ryže, ktorá ostala, nemusíte vyhodiť! Vložte ju do mikroténového sáčku a zamrazte. Ak ju budete chcieť použiť, stačí ju len vložiť aj s vreckom do horúcej vody a zohriať ju v nej.

Ryža Arborio

Má krátke zrnká, ktoré vsiaknu veľa tekutiny. Sú vhodné najmä k omáčkam.

Ryža Bulgur

Napúča v teplej vode, nemusíte čakať teda až do bodu varu. Používa sa najmä do polievok alebo šalátov.

Ryža Parbolizovaná (prírodná)

Varte asi 10 minút. táto ryža má výbornú a intenzívnu orechovú chuť.

Ryža Patna

Dlhozrnná ryža, ktorá pri vrení ostáva biela. Použite ju k omáčkam.

Cestoviny

  1. Tenšie druhy cestovín (špagety) kombinujte s ľahkými omáčkami a hrubšie druhy (Fusilli) s mäsovými omáčkami.
  2. Duté a krátke veľmi dobre zachytávajú omáčky s kúskami mäsa a zeleniny.
  3. Dlhé a úzke pridajte k omáčkam z rýb a morských plodov, ktoré pripravíte na olivovom oleji

Varenie cestovín

  • Ak sa varia cestoviny do polievky, treba ich variť osobitne, inak sa polievka môže zakaliť. Po uvarení sa scedia a prepláchnu vodou.
  • Cestoviny sa varia vo väčšom množstve vody, inak sa môžu zlepiť. Po uvarení nakvapkajte do cestovín niekoľko kvapiek olivového oleja.
  • Cestoviny pripravujeme varením s prídavkami omáčok, z ktorých sú najvhodnejšie paradajkové a smotanové, a ktoré vhodne dopĺňajú huby, losos alebo špenát. Cestoviny sa však hodia aj ako príloha k mäsovým pokrmom. 
  • Aby vám pri varení cestoviny nevykypeli, pridajte do vody trochu oleja, naviac sa cestoviny nezlepia.
  • Vkladáme ich vždy až do vriacej vody.

Varenie cestovín

  • Lacné cestoviny sa  vždy rozvárajú.
  • Ak máte uvarené cestoviny z tvrdej múky netreba ich oplachovať, len ich scediť a zamiešať do nich niekoľko kvapiek oleja.
  • Existujú expresné cestoviny, ktoré sa varia iba 3 – 5 minút.
  • Po pridaní soli do vody ktorá sa začala variť sa spomalí ohrev vody.

Chrumkavejšie hranolky

Hranolky osmažte na rozpálenom oleji, potom ich vyberte nechajte vychladnúť a opäť ich ponorte do horúceho oleja. Soľte ich až na tanieri.

Lepšie rezance

Rezance získajú lepšiu chuť ak k ním do varenia pridáte kocku bujónu (mäsového alebo zeleninového).   

Zemiaková kaša

Pridajte do nej sneh z bielka a dajte ju zapiecť do rúry, bude jemnejšia a nadľahčená.

Zemiakový šalát

Do zemiakového šalátu skúste namiesto majonézy pridať biely jogurt zmiešaný s kyslou smotanou, šalát bude sviežejší a ľahší.

Lepší zemiakový šalát

Šalát bude mať lepšiu chuť, ak do neho namiesto surovej cibule pridáte cibuľu, ktorú si nakrájate a krátko povaríte v mäsovom vývare

Napísané: 14.12.2010
Zdroj foto: dreamstime
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...
Musíte cestoviny prelievať studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Musíte cestoviny opláchnuť studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a potom ich zalejeme studenou vodou. Robili to tak už naše mamy a staré...
Pridajte túto surovinu do vody a cestoviny sa už nikdy nerozvaria
Pridajte túto surovinu do vody a cestoviny sa už nikdy nerozvaria
Varenie cestovín je jednou z najjednoduchších úloh v kuchyni. Aj napriek tomu sa však pravdepodobne nenájde...
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...