Pridať recept

Mäso - všeobecne

Mäso, ktoré je čerstvé treba skladovať v chladničke najviac 4 dni, a ak je v mleté spotrebovať ho treba do 12 hodín. Pred úpravou mäso umyte v studenej vode, aby sa nevyplavili živiny.Po umytí a pred prípravou vždy mäso osušte. K minútkam z mäsa sa ako najlepšia príloha použije zmes listových šalátov v spojení s rôznymi zálievkami.Ak chcete ľahko vylepšiť chuť mäsa, vložte do ohniska trochu byliniek a trochu cesnaku. K mäsu, ktoré je tvrdé pridajte trochu sódy bikarbóny alebo octu, aby pri varení rýchlejšie zmäklo.Počas pečenia mäsa použite ne jeho podlievanie vždy horúci vývar alebo horúcu vodu, inak bude mäso tvrdšie. Mäso bude skvelé, ak ho pred prípravou v tlakovom hrnci najprv prudko opečiete. Ak potrebujete, aby Vám mäso dlhšie vydržalo v prírode, zabaľte ho žihľavových listov a uložte do tieňa.

Dusenie mäsa

Aby sa vám priveľmi mäso pri dusení nescvrklo, pridajte do vody niekoľko lyžíc jablčného octu.

Hotové mäso

To, či je mäso hotové zistíte tak, že doň pichnete prstom alebo tupím predmetom, ak je mäso pevné a nie pružné a nepúšťa krvavú šťavu, je hotové.

Pečené mäso

  • Ak necháte upečené mäso odstáť aspoň 10 minút vo výpeku, bude šťavnatejšie. Pečené mäso sa zohrieva tak, že ho zabalíte do fólie na pečenie a pomaly ho zohrievate v rúre.
  • Mäso osoľte až tesne pred dopečením, nepustí toľko šťavy a rýchlejšie sa upečie. 
  • Pridajte na pekáč trochu cukru, mäso bude mať krajšiu farbu.
  • Pečte mäso s kosťou, získate tak chutnejšiu šťavu.
  • Mäso vkladajte dolu tukovou vrstvou na pekáč a v polovici pečenia ho obráťte. 
  • Mäso vložte na pekáč a prikryte ho alobalom, ten potom tesne pred dopečením odstráňte, aby sa na mäse vytvorila chrumkavá kôra.
  • Aby mäso získalo krajšiu farbu, pred dusením alebo varením ho najskôr sprudka opečte na horúcom tuku.

Lepšia chuť mäsa

V prípade, že chcete aby malo mäso lepšiu chuť a malo väčšiu aromatickosť po cibuli, nakrájajte cibuľu na malé kocky, a potom ju pretlačte cez cesnakové pretláčadlo.

Pripálené mäso

V prípade, že sa Vám mäso pripáli, postupujte tak, že odrežete spálené časti mäsa, umyjete ho a osušíte, a na koniec ho zase opečiete.

Rozmrazovanie mäsa

Zmrazené mäso vložte rovno do chladničky, aby sa šetrne rozmrazilo a neprišlo o šťavu.

Náhrada soli

Pri príprave mäsových pokrmov nahraďte časť soli majoránom, je zdravší.

Správne krájanie mäsa

Mäso krájajte naprieč smeru vlákien, pri jedení sa Vám bude lepšie krájať. 

Špikovanie mäsa

Mäso prešpikujte slaninou po dĺžke a v smere vlákien mäsa.

Skladovanie mäsových výrobkov

  • Zaveste ich do suchej a dobre vetranej miestnosti.
  • Ak ich skladujete  v chladničke zabaľte ich do papiera a nie do mikroténového sáčku.
  • Mäsové výrobky nie sú dobré ak je ich povrch slizký a lepkavý.
  • Vákuovo balené mäsové výrobky treba po otvorení čo najskôr skonzumovať.
  • Keď ich idete zamraziť, najprv mäso vykostite a odblaňte, a potom ho vložte do mikroténového sáčku a dajte do mrazničky.

Mleté mäso

  • Ak z neho idete pripraviť guľky, pridajte doň trochu strúhaného parmezánu, mäso dostane vynikajúcu chuť.
  • Aby sa zmes mletého mäsa lepšie spojila, pridajte do nej strúhaný zemiak.

Ako získať šťavnatejšie fašírky

Aby ste mali šťavnatejšie fašírky, pridajte do mletého mäsa nahrubo nestrúhané varené mrkvy. Ako alternatívu môžete použiť aj zemiak alebo cuketu.

Ako správne zohriať párky

Párky vložte do kastrólu a zalejte ich horúcou vodou, prikryte a nechajte asi 5 minút zohriať pod pokrievkou. 

Jaternice a krvavničky

Pred pečením ich namočte do horúcej vody, aby pri pečení nepopraskali.

Mäsový špíz

  • Pred prípravou špízov mäso najskôr namarinujte, aby bolo lahodnejšie a mäkšie. 
  • Pri opekaní ich niekoľko krát obracajte a polievajte výpekom. 

Pečenie jahňaciny

Tenkú blanu na jahňacine ponechajte, aby ostal zachovaný tvar. Pri pečení rebierok sa však blana odstraňuje.

Slanina

Pred opekaním slaniny, hoďte jej plátky na chvíľu do studenej vody, aby sa nezvlnili.

Šunka

V prípade, že ste kúpili príliš slanú šunku, ponorte ju na 20 minút do mlieka.

Mäkká saláma

Krájanie si zjednodušte tak, že salámu na chvíľu vložte do mrazničky.

Údené mäso

  • Umývajte ho vo vlažnej vode a varte na miernom ohni.
  • Najvhodnejšie je ho uvariť spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením, novým korením a cesnakom.
  • Ak je údené mäso presolené, namočte ho do mlieka na 2 hodiny.
  • Vždy ho krájajte vychladnuté, inak by sa mohlo rozpadnúť.
  • Ak spolu s údeným mäsom varíte aj klobásku, vývar použite do plnky, ktorá je vytvorená z na krájaných rožkov, alebo ju použite na zaliatie strukovín pri varení polievky.

Vyprážanie mäsa

  • Mäso pri vyprážaní neprepichujte vidličkou lebo z neho vytečie šťava.
  • Pri vyprážaní mäsa neprikrývajte panvicu, pretože sa mäso nevypraží rovnomerne.

Pečeň

  • Bravčovú alebo hovädziu pečeň pred opekaním na 2 hodiny namočte do smotany, bude mäkšia a chutnejšia.
  • Pečeň osoľte až po tepelnej úprave, inak stvrdne

Divina

Pripravte skvelú marinádu z kyslého mlieka, zlejeme a znovu ho namočíme do čistého kyslého mlieka, zbavíme ho tak čiastočne divinového pachu.

Kačka

Počas grilovania ju prepichnite vidličkou, aby z nej vytiekol tuk.

Zverina

Pred tepelnou úpravou nechajte mäso odležať niekoľko hodín na chladnom mieste. Medzi tým sa odporúča potierať mäso rastlinným olejom so soľou alebo zabaliť mäso do opranej žihľavy. Dostanete tak omnoho lahodnejšiu chuť mäsa.

Napísané: 18.12.2010
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
4.8.2012 22:31 | |
+15 -14
dobrý večer ja by som sa chcela spýtať či ked dusím mäso jaq ho zakryjem a nechám ho dusiť a ked tam už nie je voda tak ho potom podlejem aj tak sa dusí mäso 8:|
Podobné články
Bravcove maso
Bravčové mäso
Mäso kupujte vždy čerstvé, pretože na mrazenom poriadne nevidíte v akom je stave. Ak je mäso kvalitne vyrezané...
Bezstarostné varenie: Jedlá z pliecka do jedného pekáča
Bezstarostné varenie: Jedlá z bravčového pliecka do jedného pekáča
Takéto varenie sa vám bude nepochybne páčiť. Stačí vám nakrájať všetky suroviny, zamiešať v plechu...
pr článok
Úprimný príbeh mäsa zo Žitného ostrova. Pretože čím bližšie, tým lepšie
Zvieratá sprevádzajú miestnych farmárov každým dňom. Hydina, dobytok, ošípané, aj krásne mangalice. Aj tu...
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú...
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...