Vašich
23567
receptov

Koláče, múčniky a dezerty

18.12.2010 Autor: Redakcia magazínu Diva.sk

Krémové torty

Aby sa rýchlo neskazili, pri príprave pridajte do maslovej plnky pár kvapiek alkoholu najlepšie brandy.

Maslový múčnik

V polovici pečenia vyberte múčnik z rúry a spravte do cesta malé jamky, do ktorých potom dáte kúsky masla, a potom nechajte múčnik dopiecť.

Medové koláče

Koláče z medového cesta vydržia dlhšie čerstvé a sú aj vláčnejšie.

Múčniky

Múku pred vážením najprv preosejte. Múka spôsobí, že múčniky budú kyprejšie a ľahšie.

Okrem závinu a maslového cesta, pečte všetky ostatné druhy na strednej koľajničke v rúre. Po dopečení koláč nechajte pri otvorených dvierkach v chladnúcej rúre, povrch na koláči potom neklesne.

Pred tým ako vyklopte koláč na dosku, posypte ho tenkou vrstvou múky, aby sa múčnik neprilepil.

Perník

Nepridávajte do perníčkov viac medu, ako je doporučené v recepte, inak bude cesto tvrdšie. Ak chcete mať vláčny perník pridajte do cesta trochu uvareného čaju namiesto mlieka.

Nadýchanejší koláč

Koláč bude nadýchanejší, ak do cesta pridáme 3 lyžice horúcej vody.

Nadýchanejší korpus

Dosiahnete ho tak, že namiesto lyžice múky použijeme trochu solamilu.

Náhrada orechov v múčniku

Skúste orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.

Ovocný koláč

Koláč sa Vám z ovocia nerozmočí, ak ho pred pečením posypete kokosom. 

Palacinky

Keď do palacinkového cesta pridáte trochu kakaa, upečiete z neho výborné čokoládové palacinky.

V prípade, že je cesto na prípravu palaciniek príliš sladké, bude sa Vám pripaľovať. Skúste pred pečením potrieť panvicu zemiakom,palacinky sa nebudú pripaľovať.

Palacinky sa nebudú pri pečení trhať, ak cesto rozrobíme s studenou vodou a studeným mliekom.

Prelejte cesto na palacinky do džbánu, môžete ho rovno nalievať na panvicu.

Staré droždie

Ak ich chcete oživiť, rozdrobte ich v miske a posypte múčkovým cukrom.

Šišky

Pečené šišky je možné aj zmraziť. Zmrazte ich v uzatvorených mraziacich vreckách, vydržia tak asi 4 mesiace. Do mrazničky ich vkladajte bez polevy.

Tmavšie kakao

Tmavšie kakao do múčniku dosiahnete tak, že ho zalejete horúcim mliekom.

Tvarohový koláč

Ešte  teplý koláč pokvapkajte niekoľkými lyžicami smotany bude vláčnejší, chutnejší a dlhšie vydrží.

Žemľovka

Na povrch upečenej žemľovky pridajte sneh šľahaný z bielkov a práškového cukru, potom ho po povrchu rozotrite a žemľovku so snehom ešte na chvíľu nechajte zapiecť. Žemľovku podávajte s riedkym džemom alebo s kompótom.

TIP: Žemľovku môžete podávať aj  s vymiešaným tvarohom ozdobeným so šľahačkou, čokoládovým dopingom alebo čerstvým ovocím.

Zmrazené ovocné koláče

Takéto koláče, cukrovinky alebo plnené buchty rozmrazte v chladničke alebo pri izbovej teplote. Nikdy ich nerozmrazujte v mikrovlnke, pečivo by stvrdlo.

Čo k orechovým zákuskom

Chuť týchto zákuskov vhodne doplní muškátové jemné víno.

Čo k sladkým dezertom

Hodia sa k ním sladké ružové vína alebo aj vína s výraznejšou chuťou.

Diskusia (6 príspevkov)
dasja

dasja Nevhodné

22.12.2012 | 12:14

to s tou struhankou namiesto orechov - FU - ked na to nemám - nepečiem!!! - ale jasne ved my slováci už ani iné jesť nebudeme len suché rožky ale jasne pekáry to robia bežne, takže v kupovanom závine máte muku s mukou a orechovou príchuťou HA HA orechy sú orechy, majú svoj význam pre naše telo a hlavne milujem ich ale ako rada pre slováka - ok udené kosti, dietna salama, ... typická nasa strava -hlavne ze je a hlavne že potom nebudú musieť vyplacať dôchodky lebo po.....

70 43
alenocka.26.t

alenocka.26.t Nevhodné

26.02.2013 | 23:43

dobre....

20 5
sarahjohanna

sarahjohanna Nevhodné

05.04.2014 | 11:47

mila Dasja, toto su typy na pecenie,nie na povysovanie,ci ponizovanie sa Slovakov-lebo presne takto tvoj komentar aj vyznieva. Ja mam tiez velmi rada orechy a viem aj co obsahuju. Ale existuju aj ludia,ktori tiez maju radi taketo kolace,ale orechy v nich by ich zabili.

35 0
s.greenreal

s.greenreal Nevhodné

17.02.2014 | 13:50

co to je pls cokoladovy DOPING???? TIP: Žemľovku môžete podávať aj s vymiešaným tvarohom ozdobeným so šľahačkou, čokoládovým dopingom alebo čerstvým ovocím.

2 2
14maja141

14maja141 Nevhodné

11.07.2014 | 13:34

dasja: vidno že Vám potravinová alergia a tam patriaca aj alergia na orechy nič nehovori, mam ju v rodine takže viem aké to je, a tu je dobrý návod ako ich nahradiť, tak prečo to nevyužiť aby aj alergici mohli konzumovať takéto zákusky a nemuseli na nich len pozerať :P pekný deň ;)

2 0
cichovaa

cichovaa Nevhodné

04.08.2014 | 00:37

Dobrý večer prajem, vidím, že všetkým sa nezavďačíte, je mi ich ľúto. Rada by som videla ich prácu, ktorú venovali ,,oni,, svojmu koníčku, ktorý je pre všetkých. Ja sa venujem vzdelávaniu učňov v aj v tomto odbore a som vďačná za každý recept, ktorý objavím na stránkach dobrých ľudí. S POZDRAVOM ADRIANA

1 0

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×