Koláče, múčniky a dezerty
Maslový múčnik
V polovici pečenia vyberte múčnik z rúry a spravte do cesta malé jamky, do ktorých potom dáte kúsky masla, a potom nechajte múčnik dopiecť.
Medové koláče
Koláče z medového cesta vydržia dlhšie čerstvé a sú aj vláčnejšie.
Múčniky
Múku pred vážením najprv preosejte. Múka spôsobí, že múčniky budú kyprejšie a ľahšie.
Okrem závinu a maslového cesta, pečte všetky ostatné druhy na strednej koľajničke v rúre. Po dopečení koláč nechajte pri otvorených dvierkach v chladnúcej rúre, povrch na koláči potom neklesne.
Pred tým ako vyklopte koláč na dosku, posypte ho tenkou vrstvou múky, aby sa múčnik neprilepil.
Perník
Nepridávajte do perníčkov viac medu, ako je doporučené v recepte, inak bude cesto tvrdšie. Ak chcete mať vláčny perník pridajte do cesta trochu uvareného čaju namiesto mlieka.
Nadýchanejší koláč
Koláč bude nadýchanejší, ak do cesta pridáme 3 lyžice horúcej vody.
Nadýchanejší korpus
Dosiahnete ho tak, že namiesto lyžice múky použijeme trochu solamilu.
Náhrada orechov v múčniku
Skúste orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.
Ovocný koláč
Koláč sa Vám z ovocia nerozmočí, ak ho pred pečením posypete kokosom.
Palacinky
Keď do palacinkového cesta pridáte trochu kakaa, upečiete z neho výborné čokoládové palacinky.
V prípade, že je cesto na prípravu palaciniek príliš sladké, bude sa Vám pripaľovať. Skúste pred pečením potrieť panvicu zemiakom,palacinky sa nebudú pripaľovať.
Palacinky sa nebudú pri pečení trhať, ak cesto rozrobíme s studenou vodou a studeným mliekom.
Prelejte cesto na palacinky do džbánu, môžete ho rovno nalievať na panvicu.
Staré droždie
Ak ich chcete oživiť, rozdrobte ich v miske a posypte múčkovým cukrom.
Šišky
Pečené šišky je možné aj zmraziť. Zmrazte ich v uzatvorených mraziacich vreckách, vydržia tak asi 4 mesiace. Do mrazničky ich vkladajte bez polevy.
Tmavšie kakao
Tmavšie kakao do múčniku dosiahnete tak, že ho zalejete horúcim mliekom.
Tvarohový koláč
Ešte teplý koláč pokvapkajte niekoľkými lyžicami smotany bude vláčnejší, chutnejší a dlhšie vydrží.
Žemľovka
Na povrch upečenej žemľovky pridajte sneh šľahaný z bielkov a práškového cukru, potom ho po povrchu rozotrite a žemľovku so snehom ešte na chvíľu nechajte zapiecť. Žemľovku podávajte s riedkym džemom alebo s kompótom.
Zmrazené ovocné koláče
Takéto koláče, cukrovinky alebo plnené buchty rozmrazte v chladničke alebo pri izbovej teplote. Nikdy ich nerozmrazujte v mikrovlnke, pečivo by stvrdlo.
Čo k orechovým zákuskom
Chuť týchto zákuskov vhodne doplní muškátové jemné víno.
Čo k sladkým dezertom
Hodia sa k ním sladké ružové vína alebo aj vína s výraznejšou chuťou.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.