Pridať recept

Omáčky

Aby nevytiekla omáčka Pri varení omáčky zabránite jej vytečeniu z hrnca tak, že vrchnú časť hrnca potriete olejom alebo trochou masla.

Ako udržať omáčky teplé

Aby vám  ostala omáčka teplá, ponorte ju do vodného kúpeľa, zabránite aj tomu, aby sa vytvorila na povrchu kôra.

Ako zabrániť zrazeniu omáčky

Mliečna omáčka sa nezrazí, ak pridáte do mlieka trochu cukru.

Mrazenie omáčok

Rozdeľte ich do misiek, a potom ich vložte do mrazničky.

Presolená omáčka

Napravíte ju tak, že do nej pridáte lyžicu medu.

Kôrka na omáčke

V prípade, že nechcete, aby sa na povrchu omáčky vytvorila kôra, prejdite po nej trochou masla.

Lepšia sviečková omáčka

Skúste do hotovej omáčky pridať trochu bieleho vína. 

Paradajkový pretlak

Aby ste dosiahli lepšiu hustotu, pripravte ho z čerstvých rajčiat. 

Zmiešajte ho s čerstvo nasekanými bylinkami s lisovaným cesnakom, a použite túto zmes ku kuraciemu mäsu.  

Ak nespotrebujte celý pretlak, môžete ho uchovať tak, že ho urovnáte do porcelánového hrnčeka, a potom ho zalejete lyžicou oleja.  

Prihorená omáčka

Prihorenú omáčku, prelejte do čistého hrnca a nechajte povariť s kúskom kôrky z chleba,  pomôžete jej zbaviť sa prihorenej chuti a zápachu.

Svetlé omáčky

Ich použitie sa odporúča najmä k rybám a svetlým druhom mäsa (kuracina, morčacina, zajačina).

Tmavé omáčky

Tieto sa hodia predovšetkým ku divine alebo tmavým druhom mäsa (hovädzina, bravčovina).

Zjemnenie omáčok

Použite sladkú smotanu alebo žĺtok.

Jednoduchá chrenová omáčka

Vymiešajte tvaroch alebo maslo so strúhaným chrenom. Túto omáčku je vhodné podávať ako prílohu k mäsu.

Lepší bešamel

Túto omáčku môžete zlepšiť tak, že do nej pridáte sušené bylinky, nastrúhaný parmezán alebo iný druh syra.

Napísané: 20.12.2010
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grilovanie
Grilovanie
Mäso by sa malo piecť aspoň 10 minút a teplota vo vnútri mäsa by mala dosiahnuť aspoň 70 stupňov. Ak doň...
Bravcove maso
Bravčové mäso
Mäso kupujte vždy čerstvé, pretože na mrazenom poriadne nevidíte v akom je stave. Ak je mäso kvalitne vyrezané...
Posledné úpravy jedla
Tajomstvo omáčok! Akú omáčku zvoliť?
Aké druhy omáčok podávať k jednotlivým pokrmom? Tu je veľký prehľad!
Odhaľte tajomstvo prípravy dobrého demi-glace - silného mäsového vývaru
Výnimočná chuť jedál pochádza najmä z dobrých základov jednotlivých pokrmov. Ak do nich nedáte poctivé...
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú...
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...