Pridať recept

Huby

Sušenie húbAk hríby sušte v rúre, sušte ich na najnižšej teplote a skladujte v suchom prostredí.Hríby pri sušení premiešajte so soľou, nenapadnú ich mole.Ak idete huby sušiť nikdy ich pred tým neumývajte vo vode, nasali by vodu a dlhšie by sa sušili.Majú skvelú chuť a ak ich pomeliete, hodia sa ako korenie, a to všetko pre ich arómu.Sušia sa na slnku alebo v rúre na plechu. Sušené huby skladujte v sklenenej uzavretej nádobe. Takto skladované vydržia aj niekoľko rokov.Pred prípravou pokrmu zo sušených húb je potrebné najskôr huby namočiť aspoň na 20 minút do vody, aby zmäkli.Nakrájajte ich najviac na pol centimetrovú hrúbku a poukladajte jednovrstvovo na papier alebo plech. Neukladajte ich na novinový papier.

Zbieranie húb

  • Nikdy nezbierajte huby, ktoré sú nasiaknuté vodou a nahnité.
  • Zbierajte väčšie huby, ktoré sú viac vyvinuté.
  • Huby by sa mali vytrhávať aj koreňom.
  • Po nazbieraní ich treba spotrebovať čo najrýchlejšie, alebo ich dajte sušiť alebo zamraziť.  V chladničke skladujte huby najviac 48 hodín.Pri tomto skladovaní však nevkladajte huby do mikroténového sáčku, ale radšej ich položte na papier alebo na obrúsok.
  • Huby by sa mali zbierať ráno, pretože sa rýchlo kazia a počas noci vydržia dlhšie, pretože sa ochladia. Aby sa nezaparili je potrebné ich uložiť na vzdušné miesto. Ak sa použijú na konzervovanie, treba to stihnúť do 24 hodín od zberu.

Sterilizácia húb

  • Na sterilizáciu húb použite kyslí, slaný alebo sladkokyslí nálev.
  • Pre d sterilizáciou ich očistite, nakrájajte a suché ich potom vkladajte do umytých pohárov. Pridajte k nim cibuľku, kôpor, korenie a mrkvu, a potom ich zalejte pripraveným nálevom. Poháre riadne uzavrite, aby sa do nich nedostal vzduch.
  • Neodporúča sa miešať príliš veľa druhov húb, maximálne tak 4 druhy.
  • Na sterilizovanie vyberajte skôr tvrdšie huby alebo aj menšie druhy húb, nemusíte ich potom krájať.
  • Vhodné na sterilizáciu sú hríby ( dubáky, suchohríby, modráky, ale aj niektoré druhy plavok, kuriatka, rýdziky, výborné sú aj pňovky ). Tieto druhy môžete aj miešať.

Príprava pokrmov z húb

  • Na prípravu hubou použite čo najmenej tuku.
  • Hríby modráky vložte na chvíľu do vriacej vody, aby nezmodreli.
  • Pred tepelnou úpravou ich osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou, chvíľu nechajte odstáť, budú ľahšie stráviteľné.
  • Pred varením ich namočte aspoň na 20 minút do vody aby zmäkli.
  • Na vyprážanie alebo grilovanie sa hodia skôr tvrdšie huby.
  • Huby soľte až tesne pred dokončením tepelnej prípravy, mohli by pustiť viac vody.
  • Huby nikdy nejedzte pred spaním a nezapíjajte ich alkoholom.
  • Jedlá z húb by sa nemali viackrát prihrievať.
  • Ak idete použiť na prípravu mrazené huby nerozmrazujte ich, ale ich ihneď tepelne spracujte.

TIP: Pripravte si hubový šalát. Huby ( čerstvé ) prevarte asi 2 minúty v  slanej vode. Po odkvapkaní pridajte pokrájanú papriku a primiešajte aj cibuľu, ktorú najskôr speňte na oleji. Pridajte vegetu a kečup. Premiešajte a celú zmes sterilizujte zhruba 20 minút.

Skúste kôprovú omáčku vylepšiť tým, že do nej pridáte zopár miešaných húb. Zo všetkých druhov jedlých húb pripravíte chutné polievky, omelety alebo aj omáčky.

TIP: Vyskúšajte huby pridať aj do slaných koláčov.

Huby neprihrievajte

Jedlo z húb v chladničke neskladujte viac ako 1 deň, a zohrievajte ho maximálne do teploty 70 stupňov Celzia.

Mrazené huby

Najefektívnejší spôsob konzervovania. Najprv huby očistite a chvíľu povarte vo vode. necháme ich vychladnúť a potom ich vložíme do mikroténových  sáčkov a dáme zamraziť. Sáčky veľmi nepreplňujte. 

Grilovanie šampiňónov

 

Predovšetkým ich umyte v studenej vode, osušte, natrite olejom a grilujte v celku približne 5 minút, ak máte väčšie kusy tak grilujte okolo 8 minút.

Šampiňóny

Aby ostali biele pokvapkajte ich citrónovou šťavou. 

Rýdzik pravý

Môžete ho dusiť, použiť ho do omelety alebo ako plnku do mäsa.

Masliak kravský

Je vhodný na zaváranie alebo je vynikajúci aj dusený na cibuľke v omelete.

Nie je vhodný na sušenie.

Kozák osikový

Je veľmi chutný a vhodný na akékoľvek spracovanie.

Kuriatko

Táto huba sa vynikajúco hodí k príprave polievok, omáčok, omeliet, ale aj na sušenie a zaváranie.

Hríb dubový

Je vhodný na sušenie a jeho menšie kusy aj na zaváranie. Je z neho výborná hubová polievka.

Bedľa vysoká

Je jednou z najchutnejších jedlých húb.

Najčastejšie využitie v kuchyni zastáva obalená v trojobale a vysmažaná na oleji.

Tip - Pred obaľovaním v cestíčku z múky, vajcia a múky, skúste klobúky bedle naplniť plnkou. Žemle zalejeme vriacou vodou a necháme zmäknúť, pridáme trochu cesnaku, strúhaný eidam, trochu vegety, petržlenovú vňať. Nakoniec pridajte pečenú slaninky. Touto zmesou naplňte klobúk, obaľte v  cestíčku a smažte na horúcom oleji.

Napísané: 16.01.2010
Zdroj foto: tasr
Zdroj text: dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Spracovanie húb
Tipy a triky, ako spracovať huby
Táto jeseň hubárom praje. Z príjemnej prechádzky lesom si môžete odniesť poriadnu výslužku. Prinášame...
Mladé a zdravé huby škoda sušiť. Naložte ich do pohárov!
Zopár tipov a rád, ako správne sterilizovať lesné huby.
hliva ustricová
Hliva ustricová - zázračná huba!
V posledných rokoch je hliva veľmi obľúbenou pochúťkou, ktorá sa dnes už bežne využíva v kuchyni ako...
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú...
Jasminova ryza
Kulinárske umenie, hudba a móda sa v Bratislave spojili v celok
Tvárou kulinárskeho podujatia Taste of Garden bol šéfkuchár Shahaf Shabtay.V metropole Slovenska sa začiatkom...
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...