Pridať recept

Arabská kuchyňa: Svet orientálnych chutí!

Svet orientálnych chutí vonia koreninami z bazárov, pečeným mäsom, nekvaseným chlebom a kuskusom. Poďme spoločne ovoňať pestrú ponuku moslimských krajín ako Egypt, Irak, Jemen, Jordánsko, Libanon, Saudská Arábia, Sýria, Líbya, Sudán,  Maroko, Tunisko, či Alžírsko.

Arabi, teda v drvivej väčšine moslimovia, rovnako ako židia nekonzumujú bravčovinu a zviera zabíjajú jedným ťahom noža cez krk. Z mäsa sa tu najčastejšie stretneme s teľacím, hovädzím, hydinou, no výnimkou nie je ani taký zázrak ako pečená lama.

Jedlo sa pravdaže poctivo korení. Pre našinca môže byť tunajšia kuchyňa zmesou divného korenia. Domáci používajú vo veľkej miere cesnak, cibuľu, čierne korenie, koriander, šafrán, či amboru. 

Korenie je však významným obchodným artiklom blízkeho východu už od dôb "hodvábnej cesty". Prvotriedne kúsky škorice, ibišteka, či citrónovej trávy, ktoré na vás pozerajú na každom kroku, sú vynikajúcim suvenírom, ktorým určite potešíte svojich priateľov. Ako príloha im slúži často ryža, arabský chlieb alebo kuskus.

Viete čo je vlastne kuskus?

Arabska kuchyna jedlo
fotogaléria
Arabska kuchyna jedlo
Zdroj: Dreamstime.com

Kuskus sa vyrába z pšeničnej krupice, ktorá sa kropí a za vlhka sa z nej žmolia guľôčky. Tie sa nechajú dôkladne vysušiť. U arabov je veľmi obľúbený. Právom ho môžeme označiť za arabskú ryžu. Arabské ženy ho varia ako kašu na sladko alebo ako cestovinu k mäsu. Na blízkom východe sa samozrejme konzumuje aj zelenina a ovocie. Na cestách sa stretnete s pokrmami z cibule, cesnaku, paradajok, uhoriek, kapusty, mrkvy, červenej repy,  papriky, šalátu, póru a iných. Obľube sa teší aj baklažán a jedlý ibištek zvaný „okra".

Často sa tu stretnete s orechmi, medom a sezamom. Tradičným ovocím je tu všetko čo rastie na palme, predovšetkým však datle.

Medzi nezameniteľné pokrmy typické pre moslimský svet patria:

Arabska kuchyna jedlo
fotogaléria
Arabska kuchyna jedlo
Zdroj: Dreamstime.com

Falafel je druh bezmäsitého karbonátku. Pochádza z Egypta a vyrába sa z cíceru, vajíčok, cesnaku, cibule a korenia. Je veľmi obľúbený na celom blízkom východe.

Fatizer je lístkové cesto plnené špenátom a mletým mäsom.

Hummus je kaša pripravená z cíceru ochutená petržlenovou vňaťou, čiernym korením, červenou paprikou  a cesnakom.  Izrael ho považuje za národné jedlo a jeho konzumácia je rovnako rozšírená u židov aj moslimov.

Strukoviny sa tu jedia na dennom poriadku. Obľúbené okrem cíceru sú tiež šošovica a fazuľa v podobe polievok alebo kaší. O obľúbenosti strukovín svedčí aj karbonátok falafel.

Kebab je spravidla mäsitý pokrm v chlebe. Niektoré krajiny opekajú kúsok mäsa, ktorý potom vložia do žemle, čo pripomína skôr hamburger. Inde sa pitta plní kúslami orezaného pomaly prepekaného mäska, ktorému chuť dodáva rôzna zelenina a dressing.

Arabska kuchyna jedlo
fotogaléria
Arabska kuchyna jedlo
Zdroj: Dreamstime.com

Baklava je zákusok na naše pomery veľmi sladký. Ide o vrstvené oriešky, cesto a cukor. Ďalšími typickými zákuskami sú napríklad sýrska tzv. halábska chalva, v Egypte zase robia pod názvom basbúsa dezert s kokosom. V Alžírsku tešia obľube chrumkavé palacinkové útvary, tzv. nevestine pršteky. Pomocou ružovej vody a mandlí sa zhotovujú takzvané gazelie rožky.

Marinované mäso sa konzumuje predovšetkým na obed. Jahňacina a baranina je tu veľmi rozšírená v spojení s marinádou z mlieka, cesnaku a cibule. Takéto mäso sa pečie, dusí alebo griluje. Ďalšími chodmi sú tu napríklad grilované baklažány, tekvičky, papriky a paradajky, grilovaná pečeň, plnené viničové listy, kibbé (niečo ako náš tatársky biftek), brik (taštičky z lístkového cesta plnené mäsom), odžá (niečo ako naša omeleta), pečený baran a mnoho iného. 

Na nápojovom lístku moslimov, prirodzene, nenájdeme alkohol. V niektorých krajinách sa vyrába zvláštny druh datľového piva, ktoré ale ani nestojí za ochutnanie. Turisti však bežne majú prístup k alkoholu v hoteloch liberálnejších krajín ako napríklad Egypt alebo Tunisko.

Na miestnych bazároch v Maroku sa bežne dopátrate k pašovanému alkoholu západných značiek. Všetko je však rýchle a diskrétne. Povedzme si pravdu, alkohol je biznis aj pre moslimov.  Oficiálne sa však pijú horkú kávu, alebo veľmi sladký mätový čaj, ktorý spravidla ochutnáte vždy pri vodnej fajke v maurskej kaviarni.   

Napísané: 28.03.2012
Zdroj foto: Dreamstime.com
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
21.6.2012 09:39 | |
+4 -5
je ale rozdiel napriklad medzi kuchynou Maghrebu a Blizkym vychodom.. v Egypte som si vedela vybrat dost na jedenie, v Tunisju to uz bolo menej, kedze prevazovalo maso.. jahnacinu ani baraninu nemusim a na pripadnej navsteve som sa radsej tvarila ako vegetarian :) V EG nam suseda nam "pomahala" piect kurca - my sme sa tesili na chrumkave masko a ona to cele riadne podliala vodou... 3:) Mne dost vadi aj to, ze vacsina pokrmov je robena v paradajkovej omacke.
ulicnik24
22.12.2013 14:49 | |
+4 -0
no to bude tym, ze v Egypte si jedla to co uz prisposobili europanom
Anonymný nick
2.6.2012 11:13 | |
+15 -11
Ja teda zijem v arabskej krajine cely zivot ale arabske jedla moc rad nemam,hoci sme to teda doma obcas varili,nejako mi to nikdy nesmakovalo,prave pre ten mix korenin a aj fakt ze nemam rad ryzu z jahnacinou co je kazdodennym jedlom u arabov a vela z tych arabskych jedal ma vlastne povod v Grecku,taka baklawa tu dostanete na Cypre a v Grecku ako narodne jedlo.Stretol som sa v dost velkej miere s tym ze arabska kuchyna cudzincom nechutila,ked moja mama cudzinka sem prisla myslela ze umrie od hladu lebo tieto jedla nedokazala jest :3 tak zacala varit sama a ucit zeny v domacnosti ako varit europske jedla...takze tak... :!
Podobné články
Indicka kuchyna dreamstime
Indická kuchyňa
Vychudnuté kravy sa potulujú po uliciach, zatiaľ čo najchudobnejší ľudia jedia potkany. Aj toto je India,...
Slovenska kuchyna varenie
Slovenská kuchyňa: Placky a halušky majú domov pod Tatrami
Slovenská kuchyňa patrí medzi tie ťažšie národné kuchyne. Je rôznorodá, sú v nej prvky preberané...
Polske jedlo narodna kuchyna
Poľská kuchyňa
Poľskú kuchyňu oddávna formovali vplyvy severských kuchýň. Typické pre Poliakov sú ryby a to najmä na severe...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
Ruska kuchyna
Ruská kuchyňa
Najväčšia krajina sveta je nám všetkým dobre známa nie len vďaka politickému vplyvu, ktorý ďaleko presahuje...
Spanielske jedlo spanielska kuchyna
Španielska kuchyňa: Zmes moreplaveckých objavov
Španielska kuchyňa je najviac poznačená maurským vplyvom a moreplaveckými objavmi. V súčastnosti sa o jednotnej...