Pridať recept

Súťaž: Zaži výnimočnú gastronómiu na vlastnú chuť!

Michelinový Jean Brouilly, spolu so šéfkuchárom Pavlom Cibulkom, pozývajú do Levante reštaurácie v Apollo Hoteli v Bratislave, kde charizmatický Jean Brouilly opäť osobne varí! Stačí navštíviť reštauráciu v dňoch od 14. 2. – 24. 2. 2012 vždy od utorka do nedele.

Kto je Jean Brouilly?

Jean Brouilly sa spolu s manželkou Josette nasťahovali v roku 1980 na Parížsku ulicu v meste Tarare, v blízkosti francúzskeho Lionu. Ich reštaurácia získala mnoho vzácnych ocenení, medzi najvýznamnejšie patrí Michelin hviezda (od roku 1992), 17 z 20 bodov v známom Gault et Millau, alebo 2 hviezdy  v Bottin Gourmand (najmienkotvornejší francúzski gurmánski sprievodcovia) .

Jean je veľkým zástancom tradičnej kuchyne, dodnes prezentuje sezónne menu. Je obrancom Beaujolais, reprezentoval francúzsku gastronómiu v mnohých krajinách na celom svete a v roku 1983 ho za zásluhy vo svojej profesii vymenovali za rytiera národného rádu. Ako sám hovorí, jeho remeslo nevytvára a nepredáva len obyčajné jedlá, ale predáva šťastie a pôžitok, ktoré hosť z dobrého a kvalitného jedla má.

Jean pre čitateľov magazínu Diva.sk pripravil recept aj s vidoepostupom.

Súťaž * Súťaž * Súťaž * Súťaž * Súťaž
 
Levante
fotogaléria
Levante
Zdroj: Apollo Hotel
Medzinárodné špeciality so silným vplyvom francúzskej kuchyne, čerstvé regionálne suroviny, moderná gastronómia, tradične profesionálny servis a nové prostredie. Áno, toto všetko môžete zažiť aj vy so svoju polovičkou v reštaurácii Levante s Michelinovým Jeanom Brouilly.

Stačí nám poslať váš obľúbený recept na mailovú adresu receptydiva@azet.sk s vašimi kontaktnými údajmi do 20. 2. 2012 a dva šťastné páry vyhrajú voucher na večeru v reštaurácii Levante.

Jean nám odpovedal aj na pár našich skromných otázok, aby sme ho bližšie spoznali:

Jean brouilly
fotogaléria
Jean brouilly
Zdroj: Apollo Hotel

Ako sa stať Michelinovým kuchárom, máte na to nejaký recept?

Podľa mňa je recept jednoduchý, aj keď je zložité Michelinovskú hviezdu získať a obhájiť ju – jednoducho musíte byť poctivým remeselníkom – teda kuchárom, robiť jedlá s láskou, vychádzať z regionálnej tradície a kuchyne, používať vysoko kvalitné suroviny a doplniť to vlastnou fantáziou a profesionálnou zručnosťou. Iba najlepší získajú Michelinovské hodnotenie, ktoré má dlhú tradíciu a je vysoko seriózne. Keď máte záujem o získanie hviezdičky, musíte si pozvať hodnotiteľov, ktorí ohodnotia kvalitu a výzor jedál. Tieto návštevy sú vždy utajené a veľmi prísne. Vo Francúzsku treba robiť pravú francúzsku kuchyňu, tu na Slovensku samozrejme pravú slovenskú kuchyňu, ktorá však môže byť napríklad inšpirovaná prvkami iných kuchýň.

Čím by ste boli, keby ste sa nevydali na kuchárku dráhu?

Od detstva ma fascinuje práca s drevom, takže zrejme stolárom. Doma sme však vyrábali syry, ktoré som chodil ponúkať do reštaurácií na okolí a tam som objavil krásu kuchárskeho remesla.

Čo si v živote najviac ceníte a čo považujete za svoj najväčší úspech?

Okrem toho, že som si zvolil povolanie, ktoré ma stále baví a inšpiruje, okrem mojich detí a manželky, teda rodinného života je to v profesionálnej oblasti samozrejme Michelinová hviezdička. Avšak vysoko si vážim každé ocenenie, ktoré mi bolo udelené za moju prácu.

Pre aké najvýznamnejšie osobnosti ste varili?

Ufff, bolo ich mnoho... od prezidentov, predsedov vlád a rôznych politikov a členov kráľovských rodín, až po svetoznámych umelcov, filmových režisérov, spevákov a hercov... na túto otázku by vedela najlepšie odpovedať moja žena...Pre mňa je každý návštevník reštaurácie kde varím významná osobnosť, ale boli medzi nimi aj známi speváci a herci ako Johnny Hallyday, Eddy Mitchell,...a plus všetci šéfkuchári, ktorí vlastnia 3 michelinové hviezdičky...

Čo vám zachutilo z našej slovenskej kuchyne?

Veľmi zaujímavé a chutné sú bryndzové halušky, ale pochutil som si aj na receptoch zo zveriny - najmä muflónie a medvedie mäso.

Aký máte názor na fast food?

Fast food nepoznám, v živote som nič také nejedol :)

Napísané: 17.02.2012
Zdroj foto: Apollo Hotel
Zdroj text: Diva.sk, Jean Brouilly

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...