Súťaž: Zaži výnimočnú gastronómiu na vlastnú chuť!
Kto je Jean Brouilly?
Jean Brouilly sa spolu s manželkou Josette nasťahovali v roku 1980 na Parížsku ulicu v meste Tarare, v blízkosti francúzskeho Lionu. Ich reštaurácia získala mnoho vzácnych ocenení, medzi najvýznamnejšie patrí Michelin hviezda (od roku 1992), 17 z 20 bodov v známom Gault et Millau, alebo 2 hviezdy v Bottin Gourmand (najmienkotvornejší francúzski gurmánski sprievodcovia) .
Jean je veľkým zástancom tradičnej kuchyne, dodnes prezentuje sezónne menu. Je obrancom Beaujolais, reprezentoval francúzsku gastronómiu v mnohých krajinách na celom svete a v roku 1983 ho za zásluhy vo svojej profesii vymenovali za rytiera národného rádu. Ako sám hovorí, jeho remeslo nevytvára a nepredáva len obyčajné jedlá, ale predáva šťastie a pôžitok, ktoré hosť z dobrého a kvalitného jedla má.
Jean pre čitateľov magazínu Diva.sk pripravil recept aj s vidoepostupom.
Stačí nám poslať váš obľúbený recept na mailovú adresu receptydiva@azet.sk s vašimi kontaktnými údajmi do 20. 2. 2012 a dva šťastné páry vyhrajú voucher na večeru v reštaurácii Levante.
Jean nám odpovedal aj na pár našich skromných otázok, aby sme ho bližšie spoznali:
Ako sa stať Michelinovým kuchárom, máte na to nejaký recept?
Podľa mňa je recept jednoduchý, aj keď je zložité Michelinovskú hviezdu získať a obhájiť ju – jednoducho musíte byť poctivým remeselníkom – teda kuchárom, robiť jedlá s láskou, vychádzať z regionálnej tradície a kuchyne, používať vysoko kvalitné suroviny a doplniť to vlastnou fantáziou a profesionálnou zručnosťou. Iba najlepší získajú Michelinovské hodnotenie, ktoré má dlhú tradíciu a je vysoko seriózne. Keď máte záujem o získanie hviezdičky, musíte si pozvať hodnotiteľov, ktorí ohodnotia kvalitu a výzor jedál. Tieto návštevy sú vždy utajené a veľmi prísne. Vo Francúzsku treba robiť pravú francúzsku kuchyňu, tu na Slovensku samozrejme pravú slovenskú kuchyňu, ktorá však môže byť napríklad inšpirovaná prvkami iných kuchýň.
Čím by ste boli, keby ste sa nevydali na kuchárku dráhu?
Od detstva ma fascinuje práca s drevom, takže zrejme stolárom. Doma sme však vyrábali syry, ktoré som chodil ponúkať do reštaurácií na okolí a tam som objavil krásu kuchárskeho remesla.
Čo si v živote najviac ceníte a čo považujete za svoj najväčší úspech?
Okrem toho, že som si zvolil povolanie, ktoré ma stále baví a inšpiruje, okrem mojich detí a manželky, teda rodinného života je to v profesionálnej oblasti samozrejme Michelinová hviezdička. Avšak vysoko si vážim každé ocenenie, ktoré mi bolo udelené za moju prácu.
Pre aké najvýznamnejšie osobnosti ste varili?
Ufff, bolo ich mnoho... od prezidentov, predsedov vlád a rôznych politikov a členov kráľovských rodín, až po svetoznámych umelcov, filmových režisérov, spevákov a hercov... na túto otázku by vedela najlepšie odpovedať moja žena...Pre mňa je každý návštevník reštaurácie kde varím významná osobnosť, ale boli medzi nimi aj známi speváci a herci ako Johnny Hallyday, Eddy Mitchell,...a plus všetci šéfkuchári, ktorí vlastnia 3 michelinové hviezdičky...
Čo vám zachutilo z našej slovenskej kuchyne?
Veľmi zaujímavé a chutné sú bryndzové halušky, ale pochutil som si aj na receptoch zo zveriny - najmä muflónie a medvedie mäso.
Aký máte názor na fast food?
Fast food nepoznám, v živote som nič také nejedol :)
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.