Pridať recept

Francúzska kuchyňa: Dokáže splniť všetky sny správneho labužníka!

Máte radi ryby, králika alebo polievky? Zberajú sa vám pri predstave na palacinky, croissanty, zrejúce či tvrdé syry v ústach slinky?  Navštívte s nami krajinu galského kohúta a pripravte sa na nevšedný kulinársky zážitok.

Francúzsko je rozdelené do viacerých kultúrnych aj klimatických oblastí, no vo všeobecnosti sa táto kuchyňa vyznačuje viacerými spoločnými surovinami. Z mäsa Francúzi konzumujú najčastejšie králika alebo hydinu. Tiež si radi pochutia na prepeliciach, drozdoch a žabích stehienkach. Za delikatesu sú považované najmä hydinové vnútornosti ako pečene a obličky. Ďalej sú najmä v riečnych oblastiach a prímorských veľmi obľúbené ryby a dary mora.

Veľa sa tu tiež využíva zelenina. Z nej sú to najmä artičoky, špenát, fazuľkové struky, zelený hrášok, mrkva, špargľa, karfiol, tekvica, baklažán, či čakankové puky. Pri úprave pokrmov sa takmer výlučne používa rastlinný olej, zriedkavejšie maslo. Francúzi ako správni gurmáni nezaostávajú ani v dochucovaní pokrmov. Vo veľkej miere používajú horčicu, Ich najvyužívanejšími bylinkami sú bazalka, majorán, šalvia, petržlen, tymian, bobkový list a cesnak. Často ich zväzujú a zavesia na kraj hrnca, aby sa po úprave pokrmov dali bez problému vybrať. 

Francuzska kuchyna stolovanie
fotogaléria
Francuzska kuchyna stolovanie
Zdroj: dreamstime.com

Tradičné pokrmy

Polievky sú oddávna francúzskym hlavným chodom. Pre sedliakov pola polievka často jediným teplým jedlom. Medzi tradičné francúzske polievky patria cibuľová polievka (Soupe ŕ l' Oignon), fazuľová polievka (Potée Dauphiné), tekvicová krémová polievka (Soupe de courge ŕ la crčme), alebo avignonská feniklová polievka (Potage au fenouil Avignon).

 

Vo Francúzsku sa vyrába až 370 rôznych druhov syra. Sú buď tvrdé, polomäkké alebo mäkké, s kôrkou alebo bez. Môže byť mladý, zrelý, korenený, vylúhovaný, alebo macerovaný. Pochutnáte si tu na syroch sviežich, priemyselných syroch na tavenie, mäkkých syroch s plesňou, kozích syroch alebo tvrdých syroch. Syr sa tu často podáva aj ako dezert. Syrový dezert sa má skladať zo štyroch druhov syra: tvrdý, plesňový a uležaný, aby si každý mohol vybrať podľa vlastnej chuti. Prílohou k syrom je  biely francúzsky chlieb s chrumkavou kôrkou a nadýchaným stredom. Je univerzálnou prílohou a zajedá sa aj k polievke. 

Francuzska kuchyna stolovanie
fotogaléria
Francuzska kuchyna stolovanie
Zdroj: dreamstime.com

Francúzi obľubujú aj rôzne vaječné pokrmy, napríklad omelety. Na cestách určite nezabudnite ochutnať francúzske palacinky a croissanty. Najznámejším dezertom je torta Saint Honoré.

Nesie meno patróna francúzskych pekárov a cukrárov. Touto tortou reprezentujú Francúzi najlepším spôsobom okrem dokonalej chute aj svoj dokonalý vkus.

Regionálne originality

Z kultúrno-historického hľadiska členíme Francúzsko na päť oblastí. Severozápadné pobrežie( Normandia a Bretaň), východ (hranice s Nemeckom a Švajčiarskom a Alpy), oblasť Stredomoria ( hlavne Provensálsko), juhozápad Francúzska ( hranice so Španielskom) a Burgundsko a Bordeaux (najznámejšie vinárske oblasti Francúzska). Zvláštne postavenie vo francúzskej gastronómii má kraj okolo Paríža Ile-de-France, kde sa jedná o akési spojenie všetkých predchádzajúcich piatich oblastí spolu.

Francuzska kuchyna stolovanie
fotogaléria
Francuzska kuchyna stolovanie
Zdroj: dreamstime.com

Severozápadné pobrežie je tvorené prevažne regiónmi Normandia a Bretónsko. Normandia je preslávená svojou smotanou, z ktorej sa vyrába syr Camembert. Tiež sa tu chová dobytok na mäso.  Pestuje sa tu mnoho jabĺk, z ktorých sa vyrába mušt a z neho sa páli calvádos. Z Bretónska pochádzajú tenučké francúzske palacinky. Na jedálnom lístku tu dominujú  ryby a plody mora. Do východnej oblasti spadá napríklad Alsasko, Lotrinsko a Savojsko.

Konzumujú sa tu syry, mäso a typicky podhorské potraviny. Táto oblasť je vo veľkej miere ovplyvnená nemeckou kuchyňou. Oblasť okolo stredozemného mora je veľmi podobná kuchyni talianskej a španielskej. Konzumujú sa tu vo veľkom  olivy, olivový olej, bylinky a veľké množstvo zeleniny. Juhozápadná oblasť leží pri španielskych hraniciach. V regiónoch Languedoc, Rousillon a v pyrenejských regiónoch je jedlo viac pikantné než v ostatných častiach krajiny. Konzumuje sa tu veľa paradajok, papriky, zveriny, baraniny, hydiny, rýb a plodov mora.

Vino alkohol degustovanie pitie par sex
fotogaléria
Vino alkohol degustovanie pitie par sex
Zdroj: dreamstime.com

Oblasť Burgundska a Bordeaux sa rozkladá od strednej časti Francúzska až k západným brehom Atlantiku. Tieto oblasti sú známe vďaka svojim vínam. Tu sa víno pridáva do jedál ako prísada na vylepšenie chuti. V okolí Bordeaux sú špecialitou hríby a hľuzovky. V Burgundsku sú zasa delikatesou slimáky.

Tradičné nápoje

Víno sa v tejto krajine konzumuje denne. Ku každému jedlu je vždy vhodný nejaký druh vína.

Dokonca sa víno pridáva aj ako ingrediencia do varenia. Známe vinárske provincie Francúzska sú Bordeaux, Burgundsko, Beaujolais, Côtes du Rhone alebo napríklad Provensálsko. Šampanské je druh šumivého vína z oblasti Champagne. Je to chránený európsky názov. Šumivé víno je súčasťou osláv a výnimočných chvíľ.  Koňak je získaný dvojitou destiláciou vína .

Francuzska kuchyna stolovanie
fotogaléria
Francuzska kuchyna stolovanie
Zdroj: dreamstime.com

Výroba 1 litra koňaku spotrebuje 9 litrov vína. Charakteristickú arómu získava koňak skladovaním v dubových sudoch. Najlepší koňak má okolo päťdesiateho roku požadovaný obsah alkoholu okolo 40%, kedy sa môže začať piť.

Stolovanie

Stolovanie sa vo Francúzsku stalo obradom. Vždy sa podáva viacej menších chodov, väčšinou ich je päť. Na stole nikdy nesmie chýbať krčah s vodou, víno, chlieb a bylinkové maslo. Deň začína raňajkami, ktoré ale nie sú tak významné.  Francúzi ku stolu zasadnú až k obedu a k večeri. Na obed, ktorý zaberie tak dve hodiny času, sa podáva predkrm, hlavný chod, zelenina alebo šalát a napokon dezert. Môže ním byť sladký múčnik, syr alebo aj ovocie. Na večeru sa podáva tiež viac chodov, ale hlavným jedlom je polievka.

Ako predkrm sa podáva paštéta, šunka, morské plody, plnené ovocie alebo aj plnená zelenina. Hlavný chod je zväčša rybací alebo mäsitý s omáčkami a prílohami. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že táto kuchyňa patrí k najzdravším na svete vďaka nízkemu obsahu tuku, veľkému množstvu ovocia a zeleniny a nízkemu obsahu cukru v pokrmoch.

Napísané: 27.04.2012
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Redakcia magazínu Diva.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
katkaolah
25.7.2013 07:45 | |
+15 -1
neviem či je pravda čo si tu napísal ,pri tepelnom spracovaní jedál sa alkohol odparí a ostane len jeho chuť
Anonymný nick
2.6.2012 11:24 | |
+2 -18
oni davaju vino skoro do vsetkych omacok na to pozor,ak chcete dat jest dietatu,dokonca aj boef bourgignon ci kacacia pasteta(niektore) obsahuju alkohol a dost,ze sa po najedeni citite pripiti :O
Anonymný nick
18.8.2013 20:26 | |
+13 -0
Fiha to su mi novinky !!! Vo Francuzsku uz zijem 5 rokov a este sa mi to nestalo. Suhlasim s Katkou, ze ak je jedlo pripravene tak ako ma tak sa alkohol vypari
Podobné články
Slovenska kuchyna varenie
Slovenská kuchyňa: Placky a halušky majú domov pod Tatrami
Slovenská kuchyňa patrí medzi tie ťažšie národné kuchyne. Je rôznorodá, sú v nej prvky preberané...
Kuchyna zelenina varenie
Mexická kuchyňa vás poriadne rozpáli!
Kuchyňa Mayov a Aztékov je pre našinca exotická a doslova páli na jazyku. Buritos, takos, churos... Jedlá...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
Ruska kuchyna
Ruská kuchyňa
Najväčšia krajina sveta je nám všetkým dobre známa nie len vďaka politickému vplyvu, ktorý ďaleko presahuje...
Spanielske jedlo spanielska kuchyna
Španielska kuchyňa: Zmes moreplaveckých objavov
Španielska kuchyňa je najviac poznačená maurským vplyvom a moreplaveckými objavmi. V súčastnosti sa o jednotnej...
Polske jedlo narodna kuchyna
Poľská kuchyňa
Poľskú kuchyňu oddávna formovali vplyvy severských kuchýň. Typické pre Poliakov sú ryby a to najmä na severe...