Vašich
23541
receptov

Pozor na jedlo spadnuté na zem: Kontaminované je už do troch sekúnd!

05.05.2012 Autor: SITA, Foto: Archív Diva.sk

Vedci sa rozhodli preskúmať rozšírenú teóriu o tom, že konzumácia jedla zdvihnutého zo zeme do troch sekúnd je bezpečná.

Výskumníci z Manchesterskej metropolitnej univerzity (MMU) sa zamerali na chlieb s lekvárom, uvarené cestoviny, šunku, keksy a sušené ovocie. Všetky hodili na zem a následne zisťovali, či sa baktérie počas troch sekúnd stihli začať šíriť.

Štúdia ukázala, že pokrmy s mimoriadne vysokým obsahom soli a cukru boli po spadnutí na zem pomerne neškodné, keďže baktérie na nich prežívajú len s ťažkosťami. Šunka a chlieb s lekvárom teda v teste dopadli dobre.

"Šunka je spracovaným mäsovým výrobkom, ktorého trvanlivosť zabezpečuje soľ a dusičnany zabraňujúce šíreniu väčšiny baktérií," vysvetlila Kathy Lees z MMU. Lekvár je na tom vďaka cukru podobne.

Na sušenom ovocí a uvarených cestovinách sa však po troch sekundách objavili kvasinky a baktéria klebsiella, ktorá môže spôsobiť zápal pľúc, rôzne infekcie močových ciest či sepsu. Keďže keksy majú nízky obsah vody, aj po dlhšom čase na zemi bola ich konzumácia relatívne bezpečná.

Výsledkami štúdie odborníci varujú najmä mamičky, ktoré sa ťažko vyhnú tomu, aby deťom nepadali na zem hračky či potraviny. Ich rada je jednoduchá - časté umývanie podlahy, pravidelná výmena hlavice mopu a čisté koberce.

Diskusia (1 príspevok)
siburnik

siburnik Nevhodné

24.05.2012 | 16:21

ja mam pravidlo do 5 sekund a zijem :)

2 0

Podobné články

Soľ nad zlato alebo len obyčajná závislosť?

Nedávno vedci priniesli informáciu, že sa môžeme stať závislými od mastných jedál, preto je tak ťažké odolať napríklad hranolčekom alebo lupienkom a stále máme chuť si brať ďalší a ďalší. Tentokrát prišli s ďalším zaujímavým zistením - závislí môžeme byť aj od soli.

Čínska kuchyňa: Vás zaiste očarí!

Lieči, harmonizuje a využíva dary prírody. Odpradávna známe zásady zdravého stravovania sa v tejto krajine naviac dokážu prispôsobiť momentálnemu zdravotnému stavu stravníka. Ide o harmonizovanie prísad s ich následným vplyvom. Vedeli ste, že? : Činnosť pečene a čriev podporuje zelená uhorka,...

Slovak Food Festival už tento víkend!

Po roku je tu opäť! Slovak Food Festival - najväčší piknik na Slovensku už tento víkend na Bratislavskom hrade!

Americká kuchyňa: Zmes všetkých!

Tradičná americká kuchyňa bola vo svojej prvej etape vývoja formovaná indiánskou kuchyňou. Prví prisťahovalci sa od pôvodného obyvateľstva naučili pestovať zemiaky, kukuricu, paradajky a ďalšie plodiny, ktoré dovtedy nepoznali. Strava indiánov závisela od toho, čo ponúkala príroda. Globálne išlo...

Židovská a Izraelská kuchyňa

Židia sa oddávna stravovali podľa biblických predpisov. Tie napríklad zakazujú jesť mäso svine, koňa, osla a iných neprežúvavcov. Zviera má byť zabité nožom, kedy mäsiar so špeciálnym povolením na porážanie „čistých pokrmov“, pretne zvieraťu naraz hrtan aj tepnu. Zviera tak ihneď vykrváca. Židia...

Dobruchut | Kontakt | Pravidlá | Reklama | Kariéra v Azete | Pripomienky | Na stiahnutie

© Azet.sk a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich
prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×