Pridať recept

Pravidlá stolovania

Vkusne a pekne prestretý stôl, pastva pre naše oči, a tiež pre našich hostí. Naštudovať si niekoľko odborných knižiek o stolovaní a môžete sa pustiť do toho. Okúzliť nápaditým stolovaním nemusíte len na sviatky, ale aj na iné príležitosti, pri ktorých sa stretávate s inými ľuďmi, ktorých určite prekvapíte a potešíte touto kultúrou. Čo je však zaujímavejšie, je to, ako správne pripraviť príbor na jedenie. Nie je to nič zložité, treba len poznať niekoľko zásad a môžeme sa pustiť do toho.

Prestieranie stola

Každý stôl, na ktorom budeme jesť by mal byť prikrytý obrusom. Dôležité je aj to, aby bol tento obrus čistý a doladený s farbami iných predmetov určených na stolovanie.

Najdôležitejšie je, aby ste vedeli koľko hostí bude s vami stolovať, čo je dôležité pre správny počet pripraveného inventáru. Ak nemáte dostatočne veľký stôl, môžete spojiť dva rovnaké, alebo aspoň podobne veľké stoly. Spojte ich tak, aby jeden neprečnieval od druhého a aby medzi nimi nebola príliš veľká medzera. Pripraviť môžeme aj odkladací stolík, ktorý len prikryjeme pekným obrusom. Môžu na ňom byť umiestnené napríklad fľaše s nápojmi, poháre, misy a iný potrebný inventár. V prípade veľkého počtu hostí umiestnite na taniere menovky.

Ako upraviť stôl, akým obrusom prikryť stôl a aké doplnky naň položiť? Poskytneme niekoľko užitočných rád. Najdôležitejší je obrus, ktorý bude dopĺňať prostredie, a teda aj atmosféru celého priestoru. Ak máte klasický biely obrus, nič tým nepokazíte, pretože je možné naň dať doplnky akýchkoľvek farieb. Správne prestretý obrus by nemal presahovať stolovú dosku o 20 – 30 centimetrov. 

Obedový riad

Dbajme na to, aby bol riad pre všetkých hostí rovnaký. Klasické sady je spravidla dostať ako súpravy šiestich alebo dvanástich kusov riadu. V každej sade by mali byť aspoň štyri druhy pohárov na rôzne nápoje a postačovať by mala súprava šiestich tanierov. Najvhodnejšie je, aby sme mali aj náhradné riady, pre prípad, že sa nejaký tanier, či pohár rozbije a mali ho čím nahradiť. Traduje sa, že prestieranie a riad by nemalo konkurovať svojim tvarom, farbou a dezénom jedlu, ale opačne, malo by ho ešte zvýrazniť. Pri nerozhodnosti si radšej vyberte jednoduchší typ riadu, jedlo na nich lepšie vynikne.

Potrebovať teda budeme dezertné taniere na predjedlo, plytké taniere na hlavné jedlo a hlboké taniere na polievku, prípadne misky s tanierom na bujónom. Ďalej si nachystajte misu na polievku najlepšie ak je aj s pokrievkou. Taktiež nezabudnite na dve misy na mäso, omáčnik, dve hlboké misy na prílohy, taktiež hlbokú misu na šalát, sklenenú hlbokú misu s menšími miskami na kompót, dve veľké ploché misy na podávanie predjedla, tanieriky na múčnik, dezertné poháre na krémy, dezerty a zmrzlinu, guľatú plochú misu na tortu, kanvicu na kávu so šálkami a tanierikmi na čaj, sklený krčah na vodu (džus) a veľký podnos na podávanie kávy, dezertu, zmrzliny. Vhodné je predovšetkým v letných obdobiach zaobstarať si nádobu na ľad alebo aj vedierko na šampanské.

Dnes už možno dostať poháre od výmyslu sveta, či už farebné alebo tvarované. V obľube však stále ostávajú klasické poháre z číreho skla. V takýchto pohároch vyniknú nápoje akejkoľvek farby, ladia tiež s akýmkoľvek druhom riadu alebo obrusom. Taktiež, čo sa týka sektov, stúpajúce bublinky predsa vyniknú najlepšie v čírych pohároch na stopkách. Tvar s uzavretým kalichom podporuje zadržanie arómy nápoja – napríklad koňaku – v pohári, ak jeho širšie dno s kratšou stopkou zahrievame rukou. Najvhodnejší pohár na šampanské alebo šumivé víno musí byť vysoký na stopke a mať zúžené dno, pre lepšie stúpanie bubliniek. Treba dbať aj na stabilitu pohárov. Je potrebné riešiť aj problém toho, či bude možné dokúpiť presne rovnaký pohár, v prípade, že sa nejaký z danej sady rozbije.

Raňajky

Pred stolovníkom v strede má ležať dezertný tanier, na pravej strane od neho nôž ostrím do vnútornej strany, nad ním mierne vpravo pohár na vodu a šikmo nad ním šálka s malým tanierikom na kávu. Lyžička leží na tanieriku vpravo. Na ľavej strane od dezertného tanierika leží dezertná vidlička na zloženom obrúsku. Stočený obrúsok z textílie s krúžkom sa kladie vľavo od vidličky. Misku na ovsené vločky alebo pohárik na vajce položíme nad vidličku. Ostatné pokrmy, ako je maslo, med, džem a ďalšie, sú položené spolu s košíkom na pečivo v strede stola, aby si každý stolovník mohol sám naberať.  

Obed

Predjedlo, polievka, hlavné jedlo, zákusok, dezert, nápoje, káva, ovocie.

Základný tanier ( veľkosť 30 cm ) položený pred stolovníkom treba umiestniť tak, aby bol dva centimetre od spodného okraja stola. Na tento tanier sa položí papierový alebo textilný obrúsok. Na obrúsok sa potom ukladajú ostatné taniere v takom poradí, v akom budú na stôl prichádzať jednotlivé chody jedla. Základný tanier musí vždy ostať na stole. Namiesto neho však môžeme položiť na stôl plytký tanier s menším tanierom na predjedlo. Tanier na predjedlo vystrieda neskôr polievkový tanier alebo miska s tanierikom na bujón .

Stolovanie
fotogaléria
Stolovanie
Zdroj:

Pravidlá:

  • Príbor je potrebné ukladať vedľa taniera smerom von
  • Pri jedlách treba príbory brať z vonkajšej strany smerom k vnútornej, postupuje sa podľa poradia podávaných jedál
  • Veľký príbor na hlavné jedlo bude ležať najbližšie k tanieru
  • Na pravo od tanierov leží ostrím dovnútra obrátený nôž na hlavné jedlo, vedľa veľká lyžica a na pravo od lyžice dezertný nôž na predjedlo
  • Veľká vidlička leží na ľavo od taniera a vľavo od nej dezertná vidlička na predjedlo
  • Zložený papierový obrúsok alebo stočený obrúsok z textílie nasleduje vľavo
  • Pri podávaní chleba s maslom, od vidličiek vľavo umiestníme malý tanierik na pečivo, na ktorý ostrím von položíme dezertný nôž alebo nôž na maslo. Doľava teda smeruje ostrie všetkých nožov
  • Pri predjedlách, ktoré sa nekrájajú ( napríklad vajcia, hašé, kaviár.. ) priložíme len dezertnú vidličku
  • V prípade, že sa budú podávať morské špeciality, na mieste dezertného príboru má ležať špeciálny príbor ( napríklad na ryby, kraby … )
  • Misku so šalátom alebo kompótovú misku kladieme od od taniera vľavo nad príbory
  • Nad taniermi hore leží vodorovne nad sebou príbor na dezert alebo múčnik. Vidlička obrátená doprava leží nad lyžičkou obrátenou doľava
  • Od taniera napravo nad príbormi ukladáme poháre. Nad veľký nôž položíme pohár, ktorý sa použije ako prvý. Ďalšie poháre môžeme zoskupiť nad ním alebo z nich vytvoriť šikmý rad, smerujúci hore doprava v takom poradí, v akom sa budú podávať nápoje, závisí to však aj od toho, koľko máme miesta
  • Ostatné predmety potrebné pri stolovaní kladieme do stredu stola ako napríklad koreničky alebo nádobky s rôznymi dochucovadlami, košík s pečivom, misy s ovocím, torty...
  • Obrúsky z papiera alebo z textílií, poskladané do rôznych tvarov, môžeme položiť okrem iného aj na taniere.
  • Menovky sa zvyčajne kladnú na tanier alebo nad tanier
  • V prípade, že disponujeme dostatočným miestom na stole, dekoráciu môžeme doplniť aj o čerstvé kvety
  • Ako doplnky môžu slúžiť aj svietniky, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru
  • Stôl by však nemal byť preplnený

Príbory

Je vhodné, aby boli pokiaľ možno z kvalitnejšieho materiálu. Niekedy sa oplatí investovať viac peňazí do kvalitného materiálu. Treba s nimi však správne zaobchádzať, a potom vydržia aj niekoľko rokov.

Okrem základnej súpravy príborov, je potrebné si zaobstarať aj iné príbory napríklad menšie dezertné príbory na predjedlo. V prípade, že často konzumujete ryby, zaobstarajte si špeciálny príbor. Taktiež si opatrite príbor na ovocie, lyžičky na kávu, čaj, lyžičky na zmrzlinu, slamky, a tiež dlhé lyžičky na nápoje, ktoré sa podávajú vo vysokých nádobách na limonádu.

Podávacie príbory

K podávaniu jedál budeme potrebovať: veľkú podávaciu lyžicu a vidličku na predjedlo, vidličku na nárez, klieštiky na sendvič, naberačku na polievku, podávaciu vidličku na mäso, menšiu naberačku na omáčku,  príbor na podávanie ryb, dve podávacie lyžice na prílohy, podávací príbor na šaláty, lyžicu na kompót, nôž na tortu, lopatku na podávanie torty, klieštiky na cukrovinky a menšie pečivo, lyžičku na šľahačku, klieštiky na ľad a cukor a nožnice na hrozno.

Poháre

Ľahšie biele vína sa podávajú v pohároch na dlhšej stopke s menším rovným zvonovitým kalichom, aby pri častom nalievaní ostalo víno čerstvé a chladné. V podobných pohároch podávame aj ružové vína, avšak tu sú poháre o niečo menšie a na kratšej stopke. Červené vína sa podávajú v kalichoch, ktoré sa v hornej časti zužujú, aby vynikol buket. Burgundské víno nalievame do podobných pohárov, ale s väčším, súdkovitým kalichom. Čo sa týka korenených vín ( sherry ), tie sa pijú z menších pohárov na nižšej stopke, s vysokým štíhlym kalichom. Whisky sa nalieva do rovných širších pohárov s hrubým sklom a dnom. Likéry a liehoviny podávame do malých pohárikov na vyššej stopke. Pohár na koktaily má tvar širokého lievika s rovnými stenami alebo miskovitý tvar na stopke. Z vysokých pohárov bez stopky sa pije limonáda. Pivo pijeme z veľkých rovných pohárov na krátkej stopke a vodu a minerálku nalievame do pohárov na stopke. Do súdkovitých sklených šálok nalievame bowle a grog do pohárov ne strednej stopke s veľkým kalichom a hrubším okrajom.

Napísané: 09.07.2012
Zdroj text: Redakcia magazínu Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...