Pridať recept

Bravčové mäso

Mäso kupujte vždy čerstvé, pretože na mrazenom poriadne nevidíte v akom je stave. Ak je mäso kvalitne vyrezané stačí ho okoreniť a hneď upiecť, pretože má v sebe minerály a soľ. Upečené treba posoliť hrubou morskou soľou. Ak je mäso vyzreté môžete ho osoliť aj pred pečením. Nikdy ho však nenechajte v soli, inak z neho vytiahne vodu. Čerstvé mäso nepotrebuje špíkovanie slaninou, môžete tak však spestriť chuť.

Bravčová panenka

Počas tepelnej úpravy ju nikdy neprepichujte, pretože stráca svoju vôňu a chuť. Aby sa mäso nevysušilo pečte ju najviac 30 minút.

Pripravujte ju v celku alebo  ako medailóniky alebo ju  pokrájajte na rezance. Pri pečení uprednostníte maslo s prídavkom byliniek pred olejom.

Tip - Bravčová panenka inak

Skúste ju posolenú a potretú cesnakom zľahka opiecť na troche tuku v podobe medailónikov a zakomponujte k nej plátky jabĺk, podlejte červeným vínkom, trochu poduste, a potom podávajte spolu s brusnicovou omáčkou, získate zaujímavú chuť. 

Bravčové mäso

V mrazničke ho uschovávajte pri teplote - 18 stupňov.

Bravčové stehno

Pred pečením povrch mäsa narežte do tvaru štvorčekov, a potom povrch potrite olejom a posoľte, mäso bude krásne chrumkavé.

Bravčovina - tipy čo použiť zo zabíjačky

  1. Hlava - pripravuje sa z nej tlačenka, jaternica alebo je prídavkom do huspeniny.
  2. Lalok -jeho použitie je predovšetkým prioritné pri  výrobe  jaterníc alebo paštét. Môžete ho však konzumovať aj studený či uvarený.
  3. Chvostík - Tiež sa používa pri príprave huspeniny, ale obľube sa teší aj pečený alebo varený.
  4. Kolená - Sú neoddeliteľnou súčasťou pri príprave huspeniny a tlačenky. Chutné sú však aj varené, pečené alebo dusené so zeleninou.
  5. Nožičky - Popri kolene sú tak isto dôležité pri príprave huspeniny a pri príprave rôsolov. Vývar z nožičiek sa dá využiť aj pri výrobe tlačeniek . 
  6. Jazyk -Môžeme ho údiť, ale pred konzumáciou je potrebné ho uvariť a nakrájať ho na tenké plátky, je to pochúťka. Ak je jazyk čerstvý tiež sa pripravuje varení, ale aj pečením, dusením a je vhodný na grilovanie.
  7. Pečeň - Je j použitie je najčastejšie pri príprave rôznych zabíjačkových pokrmov a tiež paštét. Pri okamžitej spotrebe ju pripravujeme ako minútky na panvici. Pečeň sa pridáva aj do zabíjačkovej polievky.
  8. Pľúca - Využívajú sa pri príprave jaterníc, alebo ich pripravujeme samostatne napríklad na smotane, dusené alebo varené.
  9. Srdce - Pridáva sa do zmesi na výrobu tlačenky a iných jaternicových špecialít. Rovnako ako pľúca ho pripravujeme aj na smotane alebo na slanine. 
  10. Obličky - Pred použitím je dôležité ich riadne vyprať vo vlažnej vode. Pokrájané na plátky ich upravíme dusením alebo pečením.
  11. Krv - Dôležitá súčasť pri zabíjačke. Je nenahraditeľná ako súčasť krvavničiek alebo z nej môžete uvariť čiernu zabíjačkovú polievku s krúpkami.
  12. Koža - Taktiež ju môžete použiť pri príprave huspeniny.
  13. Na zjemnenie zabíjačkových pochúťok do nich pridávame biele pečivo, predovšetkým žemle. Predtým sa netrhané na malé kocky najskôr namočia do vody.

1. Pečeň ( karé )

Je veľmi kvalitnou časťou bravčoviny. Využíva sa najčastejšie na pečenie v celosti ( rolády, kotlety ), dusenie ( soté ) a na prípravu vyprážaných rezňov.

2. Panenská sviečkovica

Je najjemnejšou a najkvalitnejšou časťou bravčoviny. Používa sa najmä na prípravu minútok ( medailóniky, steak ), ale aj na pečenie v celku a dusenie. Je veľmi vhodné aj do marinovania.

3. Stehno

Asi najčastejšie využívaná časť z bravčového mäsa. Delí sa na vrchný, spodný šál a najcennejší orech.V domácich kuchyniach sa využíva predovšetkým na pečenie v celku, ale aj na vyrážanie. Je potrebné ho rezať naprieč vlákien, aby sa rýchlejšie pripravilo.

4. Chvostík

Časť bravčoviny, v ktorej sa nachádza menej mäsa. Táto časť obsahuje skôr kosť, tuk a čiastočne kožu. Nachádza sa v ňom však kolagén, ktorý podporuje tuhnutie, preto je chvostík vhodný na varenie hlavne pri príprave huspeniny. Pripravíte z neho aj guláš, vývar do polievok ( fazuľová polievka... ), môžete ho aj upiecť v celku.

5. Pliecko

Je to časť mäsa charakteristická vnútrosvalovým tukom, nie je to však mastné mäso. Využijete ho na prípravu ragú, bravčový alebo segedínsky guláš, taktiež je vhodné na mletie, prípravu soté, ale aj na pečenie v celku, dusenie, grilovanie a údenie.

6. Bôčik

Pri tejto časti sa strieda svalovina s tukom. Pri chudších kusoch by mala prevládať najmä svalovina. Niekedy sa vyskytuje takmer bez tuku. Pripravujeme z neho guláše, taktiež ho využívame na pečenie v celku, mletie, a tiež na plnenie.

7. Krkovička

Jedná sa v podstate o časť krku. Táto časť je charakteristická prerastením, nie však mastným mäsom. Obsahuje vnútrosvalový tuk. Môže sa predávať buď s kosťou alebo bez kosti. Z krkovičky môžeme pripraviť rezne, steaky alebo ju použiť na pečenie v celku, grilovanie a údenie.

8. Šunkový výrez

Je to chudá časť bôčika. Je vhodná najmä na údenie alebo varenie.

9. Lalok

Ide vlastne o podhrdlinu. Má veľký podiel tuku asi 70 – 90 % a ostatok tvorí prerastanie svalovým tkanivom. Je výborný ako zabíjačkový výrobok ( opaprikovaný a obvarený ). Môžete ho vyúdiť ako slaninu, alebo ho použiť do klobás a iných mäsových výrobkov.

10. Kolienko

Delí sa na predné a zadné. Rozdiel je hlavne vo veľkosti. Zadné má väčší podiel mäsa. Obe časti sú charakteristické predovšetkým húževnatým svalovým tkanivom s veľkým množstvom šliach a sú tvrdšie. Taktiež ako chvostík obsahuje aj koleno látku kolagén, ktorá napomáha pri zatuhnutí, a preto sa využíva najmä pri príprave huspeniny. Koleno je však výborné aj na pečenie, údenie a taktiež ho po vykostení môžete použiť na grilovanie. Využíva sa však aj ako surovina do mäsových výrobkov ( tlačenka, jelita.. ).

11. Nožičky

Ďalšia nezameniteľná časť na prípravu huspeniny, pretože ako aj koleno a chvostík, tak aj nožičky obsahujú kolagén. Podiel kosti tvorí asi 90%. Okrem huspeniny môžeme nožičky použiť aj na prípravu polievok.

12. Hlava

Táto časť je charakteristická nízkym podielom mäsa, veľkou kosťou, hrubou kožou, šľachami a väzivami. Najcennejšie sú líčka, tak sa totiž nachádza jemné a chutné mäso. Hlava sa využíva najmä na prípravu huspeniny spolu s kolenom, nožičkami a chvostíkom. Ďalšie a asi najčastejšie využitie je pri zabíjačke, pretože hlava sa využíva pri príprave tlačenky, jaternica a iných mäsových výrobkov.
Napísané: 07.08.2012
Zdroj text: dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
jan.zifcak
30.10.2021 21:25 | |
+0 -0
Obrazok "kresleneho prasiatka" sa nezobrazuje cely. Po rozkliknuti sa v Galerii nenachadza a hlasi sa chyba
Anonymný nick
16.7.2015 00:15 | |
+1 -1
A črevá prečo nie sú spomenuté?
Libor1212
13.2.2015 06:07 | |
+2 -7
som mäsiar už 45 rokov a tykdo toto pisal asi ma dve vysoke školy od železa!! Ale nech nepiše hlavne blbosti!!
Podobné články
Bezstarostné varenie: Jedlá z pliecka do jedného pekáča
Bezstarostné varenie: Jedlá z bravčového pliecka do jedného pekáča
Takéto varenie sa vám bude nepochybne páčiť. Stačí vám nakrájať všetky suroviny, zamiešať v plechu...
Poleva
Posýpky, glazúry, polevy
Čokoládová glazúraNajmä začínajúcim pekárkam sa glazúra viac vydarí ak namiesto bežnej čokolády použijú...
Kuracie maso
Kuracie mäso, jeho časti a využitie
Kuracie mäso je oproti iným tmavším druhom mäsa chudobné na tuky. Z tohto dôvodu je však ľahko stráviteľné...
Cokoladova zmrzlina
Sladké tipy
Ako získať práškový cukorVytvorte si ho sami, a to tak, že v mlynčeku alebo inom podobnom prístroji pomeľte...
Ako kontrolujete čerstvosť mäsa v obchode? Urobte tento test prstom!
Ako kontrolujete čerstvosť mäsa v obchode? Urobte tento test prstom!
Mnohí z nás sa vyhýbajú balenému mäsu a kupujú ho radšej na pultoch či v mäsiarstvach. Takto je to...
Viete, na čo sa používa podložka v balenom mäse?
Viete, na čo slúži podložka v balenom mäse?
Mäso balené v plastových nádobách sa najčastejšie ukladá na špeciálnu bielu podložku. Prečo ju výrobca...