Čaj
Zelený čaj
- Skladuje sa vo vzduchotesnej nádobe.
- Zovretá voda sa nechá tak na 10 minút odstaviť, potom sa zalejú čajové lístky, ktoré lúhujeme 3 až 8 minút.
- Ak pridáte do čaju med alebo cukor, zvýši sa vstrebávanie cenných látok o 200%.
Žltý čaj
Na prípravu sa používa jedna čajová lyžička čaju na 1,5 dl vody. Teplota vody by nemala presahovať 80 stupňov a doba lúhovania je 3 -5 minút. Lístky čaju môžme použiť na lúhovanie až 3 krát.
Čaj Lapacho
- Na prípravu tohto čaju používajte len sklenené alebo porcelánové nádoby.
- Pripravte ho tak, že do 3 litrov vody pridajte 2 až 3 lyžičky čaju a povarte ho 3 minúty.
- Oslaďte ho medom.
Čierny čaj
Treba ho lúhovať okolo 3 minút, aby bol osviežujúci, pretože ak doba lúhovania presiahne 5 minút stráca sa z neho aróma.
Figový čaj
Niekoľko fíg pokrájajte a varte ich vo vode asi 15 minút. Vodu potom preceďte a oslaďte medom.
Lúhovanie čaju
Vôňa a chuť čaju sa dostatočne nerozvinie, ak sa čaj lúhuje vo vajíčku, pretože vajíčko je na lúhovanie príliš malé. Čaj sa odporúča lúhovať v sitku, v čajníku so sitkom alebo v klasickom pohári na voľno, a potom sa scedí.
Výroba ľadového čaju
Po vylúhovaní treba čaj rýchlo ochladiť, aby nevyprchala jeho vôňa, a to tak, že doň vložíme kocky ľadu. Ak už má čaj izbovú teplotu, pridáme citrónovú šťavu, cukor, mätu a takto ochutený čaj vložíme do chladničky na 1 hodinu.
Osviežujúci čaj
Ak Vám ostalo trochu šťavy z ovocného kompótu, nalejte ju do misiek a dajte zamraziť. Potom pridajte trochu kociek do čaju, získate skvelú a osviežujúcu chuť.
Umývanie čajníka
Čajník umývajte len horúcou vodou. Usadeniny, ktoré síce na čajníku ostanú nevyzerajú dobre, ale vylepšia chuť čaju.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.