Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie stredomorských bylín, masla a olivového oleja. Mäso sa konzumuje v prevažnej časti krajiny, ryby zvyčajne v pobrežných oblastiach. Dôležitú úlohu tu hrá aj zelenina. Hlavným jedlom dňa je obed. Bukom, teda chlieb, pšeničný alebo kukuričný nesmie na stole nikdy chýbať.
Zvyčajne sa ako predjedlo podáva:
- Kuracia pečeň
- Baklažánové predjedlá
- Dolma (plnené papriky ryžou a mäsom)
- Kyslá kapusta (Laker Turshi)
- Vyprážané sardinky s citrónom (Sarraga ma Limon)
- Na tácky sa kladie prosciutto šunka, saláma a syr brined, sprevádzaný pečenou paprikou alebo zelenými olivami marinovanými v
- olivovom oleji s cesnakom a napokon humus.
Šaláty:
- Albánsky zemiakový šalát
- Albánsky miešaný šalát
- Fazuľový šalát
- Kapustový šalát
- Paradajkový šalát
Polievky
- Tarator je studená uhorkovo-jogurtová polievka populárna v letných mesiacoch.
- Bean Jahn polievka je z bielej fazule sparadajkovou šťavou
- Zemiaková a kapustová polievka patrí tiež medzi obľúbené popri polievke s citrónom
Rybacie špeciality:
- Pečený pstruh s cibuľou a paradajkami
- Pečená ryba s olivovým olejom a cesnakom
- Pečený kapor alebo úhor
Mäsové chody:
- Tave Kosi, pečené jahňacie s jogurtom
- Teľacie alebo kuracie s vlašskými orechmi
- Fërgesë z Tirany s teľacím
fotogalériaPlnena paprika albanskaZdroj: dreamstime.com
- Vyprážané karbonátky alebo Qofte te fërguara
- Teľacie s veľkými fazuľami
Zelenina
- Dolma (v Kosove, je pokrm známy ako sarma a juhovýchodnej Čiernej Hore známy ako Japrak) je tanier alebo tácka vyukladaná plnenými paprikami, baklažánmi, viničovými listami a inou plnenou zeleninou.
- Medzi ďalšie zeleninové špeciality patrí pečený pór, papriky plnené ryžou, mäsom a zeleninou, alebo plnené baklažány so syrom.
Koláče
- Byrek - albánsky zeleninový koláč, môžebyť plnený aj balkánskym syrom, špenátom, kapustou a mäsom
- Kungullur - pečivo plnené kašou z tekvice, maslom, soľou a cukrom
- Bakllasarëm - tradičné jedlo pripravované v Kosove a Albánsku
Dezerty
- Baklava je pripravovaná na veľkých plechoch a krájaná na rôzne tvary. Polieva sa sirupom alebo medom. Je to obľúbený zákusok
- na celom strednom východe.
- Albánske dezerty nájdeme na celom Balkáne:
- Kadaif
- Revani
- Tambëloriz / Sultjash
- Kabuni
- Puding
- Tres leches
- Tollumba - vyprážané kúsky cesta v sirupe
- Gliko
Nápoje
- Sýtené a minerálne vody
- Mlieko
- Jogurt
- Horský čaj (čaj Mali)
- Rôzne ovocné šťavy a nealkoholické nápoje
- Albánsky cmar (Dhallë)
- Pivo (miestne Birra Tirana, a Birra Korçë)
- Boza - fermetovaný nápoj vyrábaný z kukurice populárny v mnohých krajinách tejto oblasti
- Rakia
- Miestny koňak Skënderbeu
- Albánske víno
Napísané: 22.08.2012
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Redakcia magazínu Dobruchut.sk
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.