Pridať recept

Fašiangy sú najmä o tradíciách a dobrom jedle

Ani sme sa nenazdali a po vianočnom období nám pomaly klope na dvere Veľká noc. Ešte pred ňou je tu však  obdobie fašiangov. To každoročne trvá od príchodu Troch kráľov až do polnoci pred popolcovou stredou. Už od nepamäti sa toto obdobie spája s ľudovou zábavou, výborným jedlom a pitím.

 

Fašiangové obdobie nie je len o plesových róbach ale aj o zvykoch a tradíciách. Tie sa doteraz zachovávajú najmä na dedinách Toto prechodné obdobie medzi zimou a jarou  sa nesie v radostnom duchu. V každej časti Slovenska sú však zaužívané iné zvyky a tradície. V jednom sú však rovnaké. Dobrá zábava a výborné jedlo nesmú chýbať ani na jednom stole. Podstatou fašiangových osláv je tancovanie, maškarné odevy a rôzne sprievody.

fotogaléria
Fašiangy sú najmä o tradíciách a dobrom jedle
Zdroj: sita, dreamstime.com

Iný kraj, iný mrav

Každý kút Slovenska je odlišný, preto boli aj oslavy v každej časti Slovenska o niečo iné. Napríklad v obci Devín sa pražila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci pri pozývaní dievčat nezabudli pobrať vajíčka a slaninu. Praženicu pripravovala richtárka, potom sa začínala zábava, na ktorej boli aj šišky, karamel, závin alebo huspenina.

V Honte bolo zvykom robiť pálenku. Chlapci chodili po dedine a vyberali zrno, čo bolo spojené s obchôdzkami za dievčatami a pýtaním slaniny či klobásy. Všetko sa odnieslo na priadky, kde dievčatá pripravili pohostenie.

 

Fašiangy boli  v minulosti najmä obdobím, kedy sa jedli  kalorické jedlá, aby sa pred pôstom ľudia dobre najedli. Hoci sa ľudia stravovali veľmi  striedmo, práve počas obdobia fašiangov bolo dobre sa najesť dovolené. Tradičnými jedlami boli šišky, fánky, pampúchy, rôzne záviny, či zabíjačkové špeciality.  

Pripravte si fašiangové špeciality

Fanky
fotogaléria
Fanky
Zdroj: sita, dreamstime.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisky
fotogaléria
Sisky
Zdroj: sita, dreamstime.com

 

 

 

 

 

 

 

 
Napísané: 02.02.2017
Zdroj foto: sita, dreamstime.com
Zdroj text: Dobruchut.sk,

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
TOP
Šišky s jahodovým džemom
Už teraz trhajú rekordy! Expresné šišky na počkanie a bez kysnutia, ak pridáte túto surovinu, nebudú vôbec mastné
Hoci klasické šišky zahŕňajú droždie, poznáme aj ich rýchlu alternatívu – bez kysnutia. Nielenže sú...