Fašiangy sú najmä o tradíciách a dobrom jedle
Fašiangové obdobie nie je len o plesových róbach ale aj o zvykoch a tradíciách. Tie sa doteraz zachovávajú najmä na dedinách Toto prechodné obdobie medzi zimou a jarou sa nesie v radostnom duchu. V každej časti Slovenska sú však zaužívané iné zvyky a tradície. V jednom sú však rovnaké. Dobrá zábava a výborné jedlo nesmú chýbať ani na jednom stole. Podstatou fašiangových osláv je tancovanie, maškarné odevy a rôzne sprievody.
Iný kraj, iný mrav
Každý kút Slovenska je odlišný, preto boli aj oslavy v každej časti Slovenska o niečo iné. Napríklad v obci Devín sa pražila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci pri pozývaní dievčat nezabudli pobrať vajíčka a slaninu. Praženicu pripravovala richtárka, potom sa začínala zábava, na ktorej boli aj šišky, karamel, závin alebo huspenina.
V Honte bolo zvykom robiť pálenku. Chlapci chodili po dedine a vyberali zrno, čo bolo spojené s obchôdzkami za dievčatami a pýtaním slaniny či klobásy. Všetko sa odnieslo na priadky, kde dievčatá pripravili pohostenie.
Fašiangy boli v minulosti najmä obdobím, kedy sa jedli kalorické jedlá, aby sa pred pôstom ľudia dobre najedli. Hoci sa ľudia stravovali veľmi striedmo, práve počas obdobia fašiangov bolo dobre sa najesť dovolené. Tradičnými jedlami boli šišky, fánky, pampúchy, rôzne záviny, či zabíjačkové špeciality.
Pripravte si fašiangové špeciality
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.