Pridať recept

Naučte sa zdobiť veľkonočné medovníky: Krásna a voňavá dekorácia na veľkonočný stôl

Vôňa čerstvo upečených medovníkov a tradícia zdobenia medovníkov patrí nie len k Vianociam, ale aj k Veľkej noci.

Pečenie medovníkov

Veľkonočné medovníky, sú nielen dekorácia na veľkonočný stôl, ale potešia aj šibačov. Upečte medovníky podľa obľúbeného receptu, alebo sa inšpirujte: Recepty na medovníky.

 

Po upečení, teplé, nie horúce medovníky, potrieme rožšľahaným žĺtkom. Medovníky budú krásne lesklé. Medovníky, ktoré budeme vyfarbovať, môžme nechať matné - nepotreté. Ak by sme natreli horúce medovníčky, tak popraskajú. Ak je žĺtko príliš husté rozrieďte ho kvapkou vlažnej vody alebo olejom.

Bielková poleva na zdobenie veľkonočných medovníkov

Polovica úspechu pri zdobení medovníkov, je bielková poleva. Potrebovať budete dva druhy: riedku na vymaľovanie väčších plôch a hustú polevu na kreslenie obrysov, čiar, kvietkov, bodiek. Bielkovú polevu prifarbíme potravinárskymi farbivami. Najviac nás prekvapil spôsob prípravy. Bielka cukrom sa nešľahajú, ale miešajú! Hotová hustá poleva sa pri nabratí vareškou trhá, nesmie sa liať. Naopak, riedka poleva sa musí liať a pri nanášaní na medovník sa krásne rozpíja. Polevu skladujeme zakrytú v chladničke, vydrží 2 až 3 dni. Do druhého dňa poleva mierne zredne, je potrebné dosypať trochu cukru.

Overený recept na medovníčky i polevu od skúsenej medovnikárky:

Rokmi overený recept na voňavé medovníky od profesionálnej medovnikárky Andrejky Hiklovej.

Tipy a rady na zdobenie veľkonočných medovníkov

Podľa nasledujúceho videa a fotografií hravo zdobenie zvládnete. Zapojte kamarátky či deti a o zábavu bude postarané.

- pri zdobení si jednu ruku oprite pohodlne o stôl a druhou koordinujte pohyby.

- rovné, vodorovné čiary hravo nakreslíte, ak budete polevu rovnomerne. vytláčať a čiary kresliť tesne nad medovníčkom. Čiara postupne "dopadá" na medovník.

- čiaru začneme a ukončíme guľkou.

- mriežku vyfarbujeme drobnými guľkami. Guľky vytláčame z plničky, až po zaschnutí mriežky.

- plničku, s ktorou práve nepracujeme zavrieme kúskom špajdle, aby nám neuschol hrot. Ak hrot náhodou uschne, roztopíme ho pod prúdom teplej vody.

- medovníčky vyfarbujeme nakoniec, po zaschnutí, riedkou polevou.

Pozrite si krásne vzory detailne v našej fotogalérii:

O tom, kde čerpá inšpiráciu na krásne zdobenie a čo potrebujeme na prípravu dobrých medovníkov, sme sa rozprávali s profesionálnou medovnikárkou Andreou Hiklovou:

Medovníčky od medovnikárky

Skúsená medovnikárka nám prezradila svoj tajný trik. Toto cesto môžete robiť po celý rok a na akúkoľvek príležitosť, zaručene mäkké medovníčky!

Napísané: 12.04.2022
Zdroj foto: istock.com, dobruchut.sk
Zdroj text: Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Veľkonočná šunka
Veľkonočná šunka nikdy nebola lepšia! Toto sú TRIKY, ako uvariť vždy perfektnú šunku, aj svokra ju chválila!
Chuť varenej šunky závisí od jej kvality, ale veľký vplyv má aj spôsob varenia! Poradíme kedy a ako uvariť...
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...