Pridať recept

Radi pečiete netradičné dobroty? Skúste Cícerovo- pohánkový „ČOKOLÁČ“

Tento koláčik vznikol úplnou náhodou, potrebovala som minúť ingrediencie: uvarený cícer a namočenú pohánku. Keďže som doma sľúbila palacinky a nemala kúpenú špaldovú múku, musela som vymyslieť niečo sladké a inak. No a tak sa narodil „Čokoláčik“. :)

Ingrediencie

  • Za dve hrste uvareného cíceru
  • za dve hrste namočenej pohánky
  • za hrsť kešu orieškov
  • za hrsť trstinového cukru (môžete dať aj kokosový ale je ho na pečenie škoda)
  • jedno balenie bezfosfátového prášku do pečiva (vínny kameň)
  • štipka soli
  • asi deci kokosového mlieka
  • polievková lyžica vanilkového extraktu
  • asi 5 lyžíc 100% kakaa (nedávajte raw, na pečenie je ho škoda.)
  • polievková lyžica namletého kardamónu alebo kajenskej papriky  či čili, poriadne zdvihne chuť čokolády.
    Mixercokolac2
    fotogaléria
    Mixercokolac2
    Zdroj:

Cícer a pohánka nemajú špecifickú slanú či sladkú chuť, teda je naozaj potrebné ich poriadne vychutiť ingredienciami. Koláčik neobsahuje lepok ani laktózu a ak ste alergický na kakao, nahraďte ho karobovým ultra tmavým práškom. Ešte budete potrebovať pol hrste drveného ľanu (zomlieť tesne pred použitím ) a za lyžicu celého ľanu a maliny. Použila som mrazené, nutne potrebovali vymeniť mrazničku za bruško :)

Postup

Formu na pečenie som pri tomto množstve použila s priemerom 30cm. Vytrela ju kokosovým olejom, s tým mám vždy istotu, že sa nič neprilepí. Takmer všetky ingrediencie som vymixovala vo vitamixe asi 5 minút do hladkej zmesi. Zmes som vyliala do misky a primiešala prášok do pečiva a namletý ľan. Ľan v tekutine nasáva vlhkosť a teda aj pri pečení tvorí pevnú konzistenciu masy.

Cokolac surovy
fotogaléria
Cokolac surovy
Zdroj:
Masu „Čokoláčika“ som naliala do formy, na vrch poukladala maliny (rovno z mrazničky, vtedy zostanú navrchu a nerozvaria sa teplom), posypala celým ľanom a trstinovým cukrom a dala piecť. Rúra bola vyhriata na 160 C° (teplovzduch ) a pri výške cca 4 cm sa koláč piekol 40 minút.

Po upečení koláč nechajte 10 minút chladiť vo forme, potom odoberte okruh, jemne podoberte spodok a dajte ho dochladiť na rošt, nie na pevnú podložku, lebo vám spodok zvlhne. Koláč môžete ozdobiť lístkami stévie či mäty a poliať javorovým sirupom alebo sirupom z granátového jablka. Koláč sadne po pár hodinách a najlepšie na druhý deň. Má hebkú, vláčnu a mokrejšiu konzistenciu, nie je sucháčik :) Napíšte mi ako sa vydaril vám.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 14.10.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
danka126
10.11.2014 09:14 | |
+6 -0
Dobrý deň, tak chuťovo sa vydaril. Len som podcenila tu vhkosť a dala som menej drveného ľanu a veľmi nevyrástol . Ale ešte trochu stalo a večer sa už dal krájať. Ďakujem za inšpiráciu..
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...