Pridať recept

Radi pečiete netradičné dobroty? Skúste Cícerovo- pohánkový „ČOKOLÁČ“

Tento koláčik vznikol úplnou náhodou, potrebovala som minúť ingrediencie: uvarený cícer a namočenú pohánku. Keďže som doma sľúbila palacinky a nemala kúpenú špaldovú múku, musela som vymyslieť niečo sladké a inak. No a tak sa narodil „Čokoláčik“. :)

Ingrediencie

  • Za dve hrste uvareného cíceru
  • za dve hrste namočenej pohánky
  • za hrsť kešu orieškov
  • za hrsť trstinového cukru (môžete dať aj kokosový ale je ho na pečenie škoda)
  • jedno balenie bezfosfátového prášku do pečiva (vínny kameň)
  • štipka soli
  • asi deci kokosového mlieka
  • polievková lyžica vanilkového extraktu
  • asi 5 lyžíc 100% kakaa (nedávajte raw, na pečenie je ho škoda.)
  • polievková lyžica namletého kardamónu alebo kajenskej papriky  či čili, poriadne zdvihne chuť čokolády.
    Mixercokolac2
    fotogaléria
    Mixercokolac2
    Zdroj:

Cícer a pohánka nemajú špecifickú slanú či sladkú chuť, teda je naozaj potrebné ich poriadne vychutiť ingredienciami. Koláčik neobsahuje lepok ani laktózu a ak ste alergický na kakao, nahraďte ho karobovým ultra tmavým práškom. Ešte budete potrebovať pol hrste drveného ľanu (zomlieť tesne pred použitím ) a za lyžicu celého ľanu a maliny. Použila som mrazené, nutne potrebovali vymeniť mrazničku za bruško :)

Postup

Formu na pečenie som pri tomto množstve použila s priemerom 30cm. Vytrela ju kokosovým olejom, s tým mám vždy istotu, že sa nič neprilepí. Takmer všetky ingrediencie som vymixovala vo vitamixe asi 5 minút do hladkej zmesi. Zmes som vyliala do misky a primiešala prášok do pečiva a namletý ľan. Ľan v tekutine nasáva vlhkosť a teda aj pri pečení tvorí pevnú konzistenciu masy.

Cokolac surovy
fotogaléria
Cokolac surovy
Zdroj:
Masu „Čokoláčika“ som naliala do formy, na vrch poukladala maliny (rovno z mrazničky, vtedy zostanú navrchu a nerozvaria sa teplom), posypala celým ľanom a trstinovým cukrom a dala piecť. Rúra bola vyhriata na 160 C° (teplovzduch ) a pri výške cca 4 cm sa koláč piekol 40 minút.

Po upečení koláč nechajte 10 minút chladiť vo forme, potom odoberte okruh, jemne podoberte spodok a dajte ho dochladiť na rošt, nie na pevnú podložku, lebo vám spodok zvlhne. Koláč môžete ozdobiť lístkami stévie či mäty a poliať javorovým sirupom alebo sirupom z granátového jablka. Koláč sadne po pár hodinách a najlepšie na druhý deň. Má hebkú, vláčnu a mokrejšiu konzistenciu, nie je sucháčik :) Napíšte mi ako sa vydaril vám.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 14.10.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
danka126
10.11.2014 09:14 | |
+6 -0
Dobrý deň, tak chuťovo sa vydaril. Len som podcenila tu vhkosť a dala som menej drveného ľanu a veľmi nevyrástol . Ale ešte trochu stalo a večer sa už dal krájať. Ďakujem za inšpiráciu..
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...