Pridať recept

Komunitné jedlo alebo chutný obed v práci s kolegami

Tento príspevok je určený pre tých, ktorí chodia denne do práce, majú málo času na obed a ako naschvál, ani v blízkej reštaurácii nevaria menu podľa ich gusta. Čo teraz? Kde a ako sa dobre a zdravo najesť? Jednou z možností je určite donáška jedla ale v čase obedov ani tie niekedy nestíhajú. Varíte si doma? Nosíte jedlo do práce? Čo tak svoje spojiť s kolegovým ? Že neviete ako?

Komunitné jedlo, teda viac druhov jedál spojených do spoločného menu je vychytávkou, ktorá má viac benefitov. Ako na to? Ak by ste sa dohodli napríklad štyria kolegovia a každý jeden večer pripraví časť „zajtrajšieho“ obeda, na druhý deň v práci zjete chutné, čerstvé a domáce jedlo. Komunitný podiel spája kolektív, zoznámite sa pri jedle viac s ľuďmi s ktorými pracujete, dostanete možnosť spraviť niečo pre iného a vyskúšať viac chutí a receptov. Na druhej strane sa moc nenarobíte, lebo vaše jedlá môžu byť z jedného hrnca a na druhý deň v práci môžete vytvoriť kompletné menu. V tom je vlastne ja pointa... spraviť radosť bez väčších starostí.

Ako by mohlo vyzerať spojené menu: prvá osoba uvarí rýchlu polievku (napríklad šošovicovú, druhá uvarí kukuricu a pripraví čerstvý šalát, tretia pripraví pohánku s hráškom a štvrtá osoba naplní placky (slané palacinky, tortilly, lokše) s bryndzou alebo nátierkou z upečenej tekvice. Každý jeden bude mať rozdelené náklady približne rovnako, aj podiel práce versus čas na prípravu. Na druhý deň vznikne super tanier, farebný, nutrične dostačujúci pre energiu ktorú potrebujete. Namiesto dvoch hodín strávených prípravou celého obeda, strávite v kuchyni max pol hodku (kukurica sa varí sama, len ju potom vypnete) :)

Podobne môžete ku kukurici uvariť červenú ryžu na cibuľke, k nej upiecť zemiaky s tekvicou či inou tvrdšou zeleninou (cvikla, mrkva, bataty). Ďalší spraviť jogurtovú omáčku alebo dip z avokáda či kešu orieškov. K tomu vždy niečo surové, chrumkavý šalát z bielej reďkovky, kapucínky a čakanky, alebo z hocičoho zeleného listového, nech dostanete do tela energiu.

Komunitny obed3
fotogaléria
Komunitny obed3
Zdroj:

Počas teplých mesiacov si k spoločnému obedu môžete vytiahnuť pred firmu do parčíku piknikovú deku a najesť sa na čerstvom vzduchu, možno niekde na lavičke pri fontáne, alebo na streche či firemnej terase. Tak tých 30 minút vyhradených pre jedlo strávite bez stresu, zdravšie ako za počítačom či rýchlym zhltnutím jedla v jedálni. Zdravé jedlo totiž nie je len o ingredienciách a príprave, ale aj o spôsobe jeho požitia. Jednotlivé sústa sa majú hrýzť malé a poriadne v pokoji požuť. Nielen kvôli tomu, aby ste si vôbec vychutnali čo jete, ale kvôli rýchlejšiemu tráveniu a pomoci metabolizmu. Bude ešte viac fajn ak sa asi hodinu pred jedlom napijete dostatočne veľa vody a piť už nebudete ani počas jedenia a najskôr pol hodinu po jedle.

Systém jedla má svoj význam. Jedlo je energia. Cez enzýmy dostanete silu a zdravie rovnako, ako si nevhodným jedlom môžete poškodiť trávenie a oslabiť imunitu. Plnohodnotný obed nemusí vždy obsahovať polievku. Dôležité je, aby ste sa vyhli vyprážaným jedlám, mastným, kombinácii mäso/zemiaky/ryža/ovocný šalát, sladeným nápojom a čo najviac vylúčili polotovary a potraviny so stabilizátormi, farbivami a napríklad aj žuvačky s aspartamom. Ak si zvyknete na čisté ingrediencie, vaše telo si nebude mať dôvod pýtať veľa sladkostí. Takže dezert hneď po obede vynechajte a radšej si ho odložte o dve hodiny po jedle.

Cerevna ryza s bielym baklazanom a brokolicou
fotogaléria
Cerevna ryza s bielym baklazanom a brokolicou
Zdroj:

Časté omyly pracovných, rýchlych obedov:

  • zdravo pripravené jedlo zohriate v mikrovlnke
  • polotovar so záručnou dobou do „neviemkedy“
  • sladké ako náhrada plnohodnotnej stravy
  • žiadny podiel surovej stravy za deň
  • studené jedlo vytiahnuté z chladničky
  • horúce, veľmi prehriate jedlo
  • kávové, sladené nápoje počas jedla

Recept na pohánku s hráškom

Ingrediencie:

  • pohánka namočená 8h ( vodu z nej prelievame za čistú aspoň 1x)
  • teplá osmahnutá cibuľka
  • rozmrazený hrášok zohriaty len teplou vodou
  • soľ, olivový olej, posekaná petržlenová vňatka, nastrúhaná koreňová zelenina

Postup na prípravu pohánky

Recept na červenú ryžu

Ingrediencie:

  • červená ryža
  • za hrsť nadrobno nakrájanej cibuľky
  • šampiňóny
  • soľ
  • čierne korenie
  • voda

Postup na prípravu červenej ryže

Červená ryža sa podobne ako ďalších cca 20 odrôd pestuje vo Francúzsku. Je bohatá na vitamín E, ktorý poznáme ako vitamín krásy. Áno, je výborná na pleť, vlasy, nechty. Obsahuje dostatok minerálov ako magnézium, zinok a železo. Zistite si o nej viac na internete, určite to stojí za to :) K tejto výbornej a netradičnej pochúťke sa v mojich receptoch ešte vrátime :)

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 28.10.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...