Pridať recept

Brokolica v hlavnej úlohe

Brokolica je druhovo vraj kelom a príbuzná karfiolu. Pochádza zo Stredomoria a u nás sa výborne udomácnila. Je to jedno až dvojročná rastlina a jedia sa z nej tie časti, čo trčia zo zeme. Lahodnou pochúťkou je aj jej pevná stonka, ktorú často vyhadzujeme. Ošúpaná a osmahnutá na masle s morskou soľou môže byť ako teplý šalát chrumkavou prílohou alebo hlavným jedlom.

Viete, že obsahuje naozaj veľmi veľa živín? Pre jej vysoký obsah vody je vhodné naučiť sa aj jej uskladňovanie. Neznáša príliš suché ani veľmi studené miesta. Ak ju kúpite zabalenú v igelite, treba sa ho čím skôr zbaviť a brokolicu skrojiť v stonke (znova zrezať jej konček), pozrieť či v nej nie sú chrobáčiky alebo poškodené trsy. Potom ju celú zabaľte do vlhkej bavlnenej utierky a uložte na policu v chladnej, tmavej komore. Alebo na spodok chladničky. Ak vidíte brokolicu na pultoch zaparenú, nekupujte ju, pod igelitom sa už tvoria plesne a tie nemusíte ani vidieť , vaše telo ich cítiť bude určite.

Brokolicové lístky sú výbornou ingredienciou pre smoothie, alebo do chrumkavých šalátov. Pre jej vysoký obsah železa, draslíka, horčíka a naozaj radu významných živín je fajn zjesť ju surovú alebo ľahučko zaparenú poliatu za studena lisovaným olejom.

Brokolica neobsahuje cholesterol, ale má slušný podiel organických bielkovín, cukru a tukov bez ktorých naše telo nefunguje ako má. Brokolica je fajn. Dá sa s ňou v kuchyni hrať od polievok, placiek, nátierok, nápojov. Áno, má špecifickú vôňu aj surová. Naozaj neodporúčam uvarenú nechať niekde zabudnutú v hrnci alebo nebodaj neumytý hrniec po brokolicovej polievke lenivo skrytý pod poličku. Ten smrad sa vetrá naozaj ťažko.

Cícerovo-brokolicová polievka

 

 

Spojenie surovej brokolice a uvareného cíceru sa mi „náhodne „ prihodilo.

Vždy sa snažím vychádzať v receptoch z toho čo doma mám, prípadne spotrebovať zásoby v chladničke.

Cícer som varila bez soli, pretože sa ho chystám použiť na koláč. Rátala som s jeho využitím aj na polievku a nátierku a tak vám môžem ponúknuť nové recepty.  Cícer je výborná strukovina, je lokálna a poznali ju už naše prababičky ako pevnú súčasť domácej kuchyne. Konzumuje sa len uvarený. Má veľmi neutrálnu chuť, preto si vyžaduje dochutenie či už nasladko, alebo naslano. Táto polievka má trošku viac ingrediencií, ale chutí lahodne, je krémová a voňavá.

Ingrediencie na polievku: (4 osoby)

  • 300g uvareného cíceru
  • 300g surovej nakrájanej brokolice
  • 250 ml 100% kokosové mlieko
  • lístky karí (limetový list), mletý kordamón, cesnak, zázvor
  • cibuľa, olej, soľ

Postup na prípravu brokolicovo-cícerovej polievky

Cícer vytvorí hustý krém. Brokolica krásne zelené bodky. U nás doma milujeme husté polievky vymixované dohladka, ale vždy tam nechám zo základnej nevymixovanej zmesi aby vznikla zaujímavá štruktúra. Teda na panvici na kokosovom oleji osmahneme uvarený cícer, pridáme soľ a nakrájanú čili papričku.

Podávame na zohriatom tanieri. Do naliateho krému do stredu nasypeme osmahnutý pikantný cícer a dozdobíme olejom a napríklad aj čili.

Rýchla brokolicová polievka s ovsenou smotanou

Brokolicová so smotanouu
fotogaléria
Brokolicová so smotanouu
Zdroj:

Ingrediencie:

  • ovsená smotana (alebo iná rastlinná)
  • kilo brokolice
  • mladý cesnak (taký čo má mäkučké šupky)
  • soľ, korenie, olej z lieskových orieškov
  • špaldové guličky na posypanie.

Postup na prípravu

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 05.11.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...