Pridať recept

Sladké recepty bez cukru: Ovsené lievance s raw termixom

Pamätám sa, že ako malá som milovala termixy. Boli citrónové, jahodové a najviac najlepšie čokoládové. Vtedy, je to už asi 38r dozadu, boli aj termixy bez konzervantov a používané prírodné farbivá. Neviem, koľko v nich bolo cukru, ale kvalita „totalitných“ mlsieks a vôbec nedala porovnať so súčasnými výrobkami plnými stabilizátorov a farbív. Preto si my veľké deti doma robíme termix sami a v obchode regále s „umeláčmi“ vytrvalo bojkotujeme. Ako na to?

Raw termix / tvarohový termix z čistých ingrediencií

Ingrediencie:

  • raw kakaové bôby ( za hrsť)
  • namočené kešu orechy (tiež asi za hrsť)
  • môžete použiť banán alebo slivky, vanilku (vždy keď píšem vanilku, myslím ten struk pravej a voňavej vanilky, nie vanilkový cukor)
  • raw kakaový prášok
  • ak nepotrebujete raw kvalitu, namiesto raw kakaových bôbov použite čistý plnotučný tvaroh (slovenský) a 100% kakao
  • môžete pridať 2PL javorového sirupu.

Tento „termix“ jedávame hneď sám, alebo s lievancami, podávame ho v palacinkách alebo s ovocím :)

Postup na prípravu Raw termixu

Občas mávame chuť na niečo pôvodné ako palacinky, lievance. Keďže u nás zásadne nič nevyprážame, aj lievance robíme na suchej panvici, niekedy s minimom kokosového tuku, ktorý po zahrievaní nevytvára karcinogénne látky. Nepoužívame ani cukor, teda ani trstinový nie – v tomto prípade, nakoľko pri pečení tiež nie je moc zdravý – karamelizuje ...a vy už viete, že karamel zdravý vôbec nie je. Preto ak sladíme, tak navrch..poliať niečím tekutým, sladkým a plným živín ako je napríklad javorový sirup. Inak, na ten karamel si fakt dávajte pozor. Prešibané firmy zistili, že povedomie ľudí sa zvyšuje a tak cukor na etiketách nahradil práve karamel. Neviem, ktoré zlo je horšie. Ale pite  a jedze čisté ingrediencie, nie upravované a rafinované...

Lievance bez cukru a tuku

Ovsenelievance
fotogaléria
Ovsenelievance
Zdroj:
Ingrediencie:

  • 500g ovsené vločky namixované nadrobno namočené vopred aspoň hodinu
  • 500 g špaldová hladká celozrnná múka
  • vajce
  • vanilka
  • za hrsť namletého ľanu
  • cca 18g vínneho kameňa (tj bezfosfátového prášku do pečiva)
  • A pokojne pridajte škoricu, alebo badyán, alebo... čo voňavé máte radi?

Celý postup na prípravu zdravých lievancov

Hotové lievance môžete podávať napríklad aj s raw čokoládovým „termixom“. Deťom vôbec neprekáža, že nie sú sladké, vždy si ich každý dosladí podľa potreby. U nás doma sú tieto potreby výrazne malé :)

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 20.11.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Odin-16
7.5.2015 12:14 | |
+1 -0
cize javorovy sirup nieje cukor :D som fakt nevedel ze sacharoza z repy a javoroveho sirupu je uplne ina :D :D
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...