Pridať recept

Poznáte rakytník? Viete, že bez lásky sa dopestovať nedá?

Rakytník dostávam vždy na jeseň od mojej kamarátky Moniky Dimitriadu z jej vlastnej záhradky. Plody rakytníka vieme dopestovať aj na Slovensku, vyžadujú si však dva kríčky, samičí a samčí. Krásne to príroda na nás hrá, bez lásky ani rakytník nedopestuješ :)

Voľne v prírode tento pichľavý kríček nájdete tiež, ale plody bývajú oveľa menšie ako na vyšľachtených kríkoch. Malé oranžové kapsulky rakytníka sú naplnené kyslou masou, ktorá obsahuje nezvyčajné dávky vitamínu C. Len jediná bobuľka obsahuje dennú dávku C vitamínu. Teraz však neviem ktorá veľkosť, čí tá voľne rastúca v prírode, alebo tá väčšia domáca. Pre istotu si ich dajte viac :) Naozaj sú dosť kyslé, preto ich deťom môžete podať zmiešané v smoothie, alebo v koláči, alebo spraviť plnku s javorovým sirupom či tvarohom.

Krásna a výrazná farba rakytníka ho predurčuje na dofarbovanie jedál a nápojov. Po odtrhnutí z kríka je nutného ho čo najskôr spotrebovať. Na vetvičkách (tak ho dostávam od Moniky) rýchlo kvasí. Rakytníkovicu som zatiaľ nepila  a neskúšala, no horúci čaj s rakytníkovou šťavou je úžasnou energickou bombou pre imunitu na chladnejšie rána. Príroda je múdra, ponúka nám ho práve v takom období. Rakytníkovú masu môžete namixovať z bobuliek a namraziť v porciách a na zimu používať namiesto citróna. Veď ho vraj aj volajú citrónom severu. Teda tak ho volajú asi tí, čo žijú na juhu :)

I keď plody rakytníka majú najviac blahodarných vlastností už v prvej fáze dozrievania, t.j. u nás asi koncom leta, jeho oberačka je najproduktívnejšia až pri prvých mrazoch. Ak ich teda skôr nevyzobú vtáčiky. Rakytník je úžasná rastlina. Využíva sa úplne celá vrátane konárikov, listov. Konáre si bránia oranžové bobuľky pichľavými tŕňmi, preto ich oberanie naozaj nechajte na dospelákov.

Rakytník obsahuje aj veľa vitamínu A a živiny, od ktorých rastú krásne a lesklé vlasy. Preto aj svoj latinský názov Hippophae rhamnoides. (hippos – kôň a phaes – lesk) Kedysi dávno vojaci kŕmili kone práve rakytníkom. Nielenže boli zdravšie ale ich srsť sa nádherne leskla.

Rakytnikovy kolac
fotogaléria
Rakytnikovy kolac
Zdroj:

Rakytník ďalej pôsobí blahodarne na trávenie, imunitu sme už spomínali, pomáha na zvýšenie elasticity cievnych stien, je výborným analgetikom, liečia žalúdočnú sliznicu. Superpotravina a naviac lokálna. Rakytník je podľa mňa škoda tepelne upravovať. Môžeme ho pri nízkej teplote do 48 C° nasušiť v sušičke. Pridať do vločiek, alebo len tak ujedať pri počítači. Jeho užívanie totiž nemá žiadne vedľajšie – negatívne účinky a tak ho vraj možno kombinovať v neobmedzenom množstve.

Rýchly rakytníkový koláč

Ingrediencie:

  • Špaldové lístkové cesto
  • za hrsť drveného ľanu
  • jablká
  • môžete pridať kokosové lupienky
    Rakytnikove smoothie
    fotogaléria
    Rakytnikove smoothie
    Zdroj:
  • za misku plodov zrelého rakytníka rašeliakovitého
  • škoricu
  • med alebo agáve sirup
  • vanilku a prášok z agáve na posypanie (nemusí byť)

Postup na prípravu rakytníkového koláča

Smoothie na imunitu s rakytníkom

Do mixéra vhoďte za hrsť rakytníka, dva banány, kale – kučeravý kel a datlu. Rozmixujte a vypite :)

 

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 25.11.2014
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
1.12.2014 06:03 | |
+5 -1
No ja zase z rakytníka robím džem, rozmixujem plody,pretlačím cez sito,zasypem cukrom na 2x rozvarím a vždy necham ochladiť a tretí krát už uvarím džem, veľmi dobre hustne a je výborný. Robím tak všetky džemy, na 1l šťavy dávam 300 g cukru,ak nie je dosť sladký pridám cukor.
danka126
25.11.2014 15:51 | |
+8 -0
Dobrý deň, rakytník poznám a sama ho pestujem. Z časopisu Záhradkár mám recept na - životabudič- macerovanie rakytníka v alkohole resp. sušený rakytník macerovaný v oleji- je z toho rakytníkový olej- je pravdou , že to nie je olej ako z lekárne ale môže byť. Skúsenosť zo životabudiča- vyzeralo to na poriadne prechladnutie a s malým štamperlíkom večer to prešlo, až som čudovala ako rýchlo. Inak na zimu som pár bobuliek nechala na kríku pre vtáky.
Podobné články
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Ženšenový čaj
Moja babička mi poobede urobila tento čaj. Až neskôr mi povedala, prečo mi ho ponúkla
Niektoré čaje sú na jeseň vhodnejšie ako iné. Tu sú tri, ktoré vás nielen zahrejú, ale tiež posilnia vašu imunitu.
Musím sa s vami podeliť o tento recept na koktail
Musím sa s vami podeliť o tento recept na koktail "OSÍ PÁS": Pite ho každý večer - nebudete ľutovať!
Jednoduchý, sýty a chuťovo fantastický! Tento perfektný koktail je vitamínová bomba na každý deň a pomáha pri chudnutí.
Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím,
Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím, siahnite po tomto ovocí
Pomáha pri problémoch s trávením a pôsobí aj antibakteriálne. Viete, po ktorom ovocí siahnuť pri chorobe...
1312997861
Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá, ktorý vitamín nám chýba najviac? Radí odborníčka
Ako sa stravovať počas zimných mesiacov a ktoré vitamíny by sme mali doplniť? Toto sú rady nutričnej terapeutky.
Bielkovinové lievance s nízkym obsahom sacharidov bez múky
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...