Pridať recept

Anka Šišková: Nič lepšie nepoznám

„Viem, že kníhkupectvá sú plné kuchárskych kníh a najmä – pomaly každá celebrita má svoju kuchársku knihu,“ tvrdí známa herečka Anka Šišková. „Z tohto dôvodu som radšej varila a piekla, než o tom písala. Spomenula som si na všetkých kamarátov a rodinu, ktorým pomáham variť cez telefón. Pomyslela som si, že by bolo fajn spísať nejaké svoje recepty a bol by to darček pre mojich blízkych.“

Jej samej sa páči, keď v nejakom románe, ktorý číta, nájde jedlo aj s receptom. Napríklad japonské jedlo si obľúbila po prečítaní Murakamiho, a keď mala devätnásť, alkohol pila zasadne „gin fis“ ako v Páralových románoch. „Tak som sa rozhodla napísať niečo z môjho života a k tomu patrí aj jedlo a jeho príprava,“ dodáva obľúbená herečka.

V knihe Nič lepšie nepoznám sú úžasné fotografie uznávanej fotografky Táni Hojčovej. „Knihu som písala počas divadelných prázdnin a recepty som pripravovala asi mesiac u mňa doma v kuchyni,“ popisuje Anka Šišková. „S Táňou sme aranžovali a fotili tiež u mňa doma. Táňa mala podmienku, že každé jedlo musí byť absolútne čerstvé – a keď má byť teplé, tak sa aj teplé muselo fotiť. Nič sme nefarbili ani nepoužívali nejaké vylepšováky, čo sa vraj pri fotení jedla používajú.“

Problém však mali s taniermi a hrncami, lebo chceli, aby každé jedlo bolo naservírované na niečom inom. Takže si požičala niečo od susedov, niečo od kamarátov a niečo si aj kúpila.

„Nič lepšie nepoznám než spoznávať nové krajiny, jesť výborné jedlá a to všetko s ľuďmi, ktorých milujeme. To som ja a moja kniha,“ tvrdí známa herečka Anka Šišková, ktorá „upiekla“ veľmi chutnú a štýlovú knihu receptov spojenú s jej hereckými, ale aj cestovateľskými zážitkami.

Knižka  Nič lepšie nepoznám obsahuje rozprávanie o detstve a rodine v úvodnej časti Vianoce i v druhej kapitole Veľká noc. Všetky kapitoly v knihe sú doplnené tematickými receptami. Z cestovania po svete vybrala zážitky i recepty napríklad z Paríža, Talianska, Sicílie, Egypta, ale aj z oscarového pobytu v Hollywoode a z ciest po Slovensku i dovoleniek v klasickej slovenskej drevenici.

Cestovanie popisuje zážitkovo, vtipne, s nadhľadom, a svoje obľúbené recepty ponúka tak, aby prilákali k vareniu aj neskúsené gazdinky.

Paštika la Provence

fotogaléria
Anka Šišková: Nič lepšie nepoznám
Zdroj:
Túto paštétu som raz urobila vo veľkom množstve na oslavu po premiére predstavenia v Astorke, kde som i hrala. Na premiéru prišiel aj minister kultúry pán Chmel. Po premiére mi veľmi srdečne gratuloval: „To bolo skutočne vynikajúce, originálne, gratulujem!" A ja dojatá hovorím: "Naozaj som sa vám tak páčila?" a on odpovedá: "Ja som myslel tú paštétu, takú dobrotu som ešte nejedol."

Potrebujem: 1 kg kuracích pečienok, 1/2 kg mletého bravčového masa, 30 dkg slaniny, 200 g masla, 1 šľahačkovú smotanu, tymian, rozmarín, oregano, 1/2 dcl koňaku, korenie na divinu, čierne korenie, 3 cibule, 3 strúčiky, cesnaku, soľ, brusnicový džem.

POSTUP: Na panvici roztopím maslo, pridám pokrájané 2 cibule, orestujem, pridám umyté a pokrájané pečienky - nesolím, lebo by pečienka stvrdla. Keď je hotová, čiže vnútri ružová, zalejem ju smotanou a nechám prevariť. Vylejem to všetko do misky.

Na panvici opečiem na kúsky pokrájanú slaninku, pridám zvyšnú pokrájanú cibuľu, opekám, kým nie je cibuľa sklovitá, a pridám posolené mleté mäso. Všetko to opečiem za stáleho miešania. Pridám bylinky, najlepšie čerstvé, korenie, cesnak a koňak. Hotové mleté mäso pridám do misky k pečienke a dobre premiešam.

Hmotu dávam po častiach do mixéra a vymixujem. Nalejem do formy, ktorú som si vyložila alobalom, a navrchu zalejem roztopeným maslom. Prikryjem a nechám vychladnúť a stuhnúť aspoň 4 hodiny.

Paštétu vyklopím na podnos. Podávam ju na pečive s brusnicovým džemom.

Viac receptov nájdete v novinke Nič lepšie nepoznám.

Napísané: 12.12.2014
Zdroj text: Bux.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...