Pridať recept

Zimná krupicová kaša bez lepku, cukru a laktózy

Zima v kuchyni vôbec nemusí byť bezfarebná. Nám farby chutia už od rána, začíname vždy so smoothie. Cez víkendy máme rána pokojnejšie a často chodievame hneď po smoothie do lesa so psíkmi. Na hodinku, na dve ako nám praje počasie. Kým ešte nie je sneh, v zime v lese nájdeme pár sladučkých šípok, listy černice alebo divé jablká. Pár sme si ich doniesli a spravili kašu. Voňala škoricou ako vonia zimné jedlo, ktoré má hriať. Nie jeho teplotou ale ingredienciami, ktoré zrýchlia obeh krvi. Ktoré neochladia organizmus. Zázvor, anýz, badyán, peľ, škorica...Tie vône poznáte :)

Na kašu sme si vybrali ingrediencie, ktoré nezaťažia metabolizmus a sú takmer tradičné slovenské. Použili sme špaldovú krupicu zo slovenského mlyna s ovsom, ale tu vám dávam recept s pohánkou. Aby ste vedeli, že sa dá aj inak :)

Krupicová kaša z pohánky

Ingrediencie pre dve veľmi hladné osoby:

Na kašu:

  • 150 g pohánky
  • 150 g ovsených vločiek
  • 2 Pl medu
  • štipka soli
  • voda

Pohánku a vločky som mala vo vode namočené spolu asi 15 minút. Z tej vody som ich zliala  a premyla.

Na ovocnú polevu:

  • 2 veľké jablká
  • 1 PL mletej škorice
  • 1 sušený kvet anýzu
  • deci pomarančovej šťavy
  • deci vody
  • 4 Pl kokosového nektáru (dajte si sladilo aké chcete, len nech to nie je biely cukor alebo niečo syntetické)
  • 3PL kokosového tuku a vanilku
  • Peľ a sušenú zmes kvetov pridáme až nakoniec.

Postup: do mixéra som nasypala ovos a pohánku s vodou a rozmixovala na kašu. Na horúcu hlbokú panvicu som toto všetko naliala a s pridaním štipky soli uvarila na hustú kašu. Až potom som pridala med. Nalejeme do vyhriateho hlbokého taniera.

Ovocná poleva: na horúcej panvici som na kokosovom tuku a kokosovom nektáre predusila jablká. Pridala vodu, anýz a vanilku. Zmäknutú zmes zalejeme ešte pomarančovou šťavou a pridáme škoricu. Poleva je nádherne voňavá, sladká a svieža. Hodí sa navrch kaše. Nakoniec všetko posypeme včelím peľom, ktorý je výborným antibiotikom a ničí zlé baktérie  a posilňuje imunitu. Sušená kvetová zmes je dostať kúpiť v obchodoch a z kaše spraví aj vizuálne luxusný dezert. Dozdobená kvetom kapucínky, ktorého konzumácia spolu s listami pozitívne pôsobí na dýchacie cesty je ako čerešnička na torte.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 12.01.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
8.6.2015 11:13 | |
+2 -2
Ovesné vločky neobsahují gliadin, ale aveniny, které nejsou stejně jako gliadin doporučované pro nemocné celiakií. Takže ovesné vločky nejsou bezlepkové. (n)
BLIZENCEK819
13.1.2015 16:54 | |
+12 -7
až na to,že vločky obsahujú lepok. (n)
Anonymný nick
19.1.2015 09:29 | |
+4 -3
Ovos lepok NEobsahuje. Obsahuje avenin (bielkovinu) zdroj napriklad aj tu: http://www.fertility.sk/riesenie-problemov/celiakia/
Podobné články
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...