Pridať recept

Zimná krupicová kaša bez lepku, cukru a laktózy

Zima v kuchyni vôbec nemusí byť bezfarebná. Nám farby chutia už od rána, začíname vždy so smoothie. Cez víkendy máme rána pokojnejšie a často chodievame hneď po smoothie do lesa so psíkmi. Na hodinku, na dve ako nám praje počasie. Kým ešte nie je sneh, v zime v lese nájdeme pár sladučkých šípok, listy černice alebo divé jablká. Pár sme si ich doniesli a spravili kašu. Voňala škoricou ako vonia zimné jedlo, ktoré má hriať. Nie jeho teplotou ale ingredienciami, ktoré zrýchlia obeh krvi. Ktoré neochladia organizmus. Zázvor, anýz, badyán, peľ, škorica...Tie vône poznáte :)

Na kašu sme si vybrali ingrediencie, ktoré nezaťažia metabolizmus a sú takmer tradičné slovenské. Použili sme špaldovú krupicu zo slovenského mlyna s ovsom, ale tu vám dávam recept s pohánkou. Aby ste vedeli, že sa dá aj inak :)

Krupicová kaša z pohánky

Ingrediencie pre dve veľmi hladné osoby:

Na kašu:

  • 150 g pohánky
  • 150 g ovsených vločiek
  • 2 Pl medu
  • štipka soli
  • voda

Pohánku a vločky som mala vo vode namočené spolu asi 15 minút. Z tej vody som ich zliala  a premyla.

Na ovocnú polevu:

  • 2 veľké jablká
  • 1 PL mletej škorice
  • 1 sušený kvet anýzu
  • deci pomarančovej šťavy
  • deci vody
  • 4 Pl kokosového nektáru (dajte si sladilo aké chcete, len nech to nie je biely cukor alebo niečo syntetické)
  • 3PL kokosového tuku a vanilku
  • Peľ a sušenú zmes kvetov pridáme až nakoniec.

Postup: do mixéra som nasypala ovos a pohánku s vodou a rozmixovala na kašu. Na horúcu hlbokú panvicu som toto všetko naliala a s pridaním štipky soli uvarila na hustú kašu. Až potom som pridala med. Nalejeme do vyhriateho hlbokého taniera.

Ovocná poleva: na horúcej panvici som na kokosovom tuku a kokosovom nektáre predusila jablká. Pridala vodu, anýz a vanilku. Zmäknutú zmes zalejeme ešte pomarančovou šťavou a pridáme škoricu. Poleva je nádherne voňavá, sladká a svieža. Hodí sa navrch kaše. Nakoniec všetko posypeme včelím peľom, ktorý je výborným antibiotikom a ničí zlé baktérie  a posilňuje imunitu. Sušená kvetová zmes je dostať kúpiť v obchodoch a z kaše spraví aj vizuálne luxusný dezert. Dozdobená kvetom kapucínky, ktorého konzumácia spolu s listami pozitívne pôsobí na dýchacie cesty je ako čerešnička na torte.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 12.01.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
8.6.2015 11:13 | |
+2 -2
Ovesné vločky neobsahují gliadin, ale aveniny, které nejsou stejně jako gliadin doporučované pro nemocné celiakií. Takže ovesné vločky nejsou bezlepkové. (n)
BLIZENCEK819
13.1.2015 16:54 | |
+12 -7
až na to,že vločky obsahujú lepok. (n)
Anonymný nick
19.1.2015 09:29 | |
+4 -3
Ovos lepok NEobsahuje. Obsahuje avenin (bielkovinu) zdroj napriklad aj tu: http://www.fertility.sk/riesenie-problemov/celiakia/
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...