Pridať recept

Zemiakové placky bez vajca a múky

Vždy keď mama robievala zemiakové placky vedeli sme, že niekde na sporáku sa schováva vo veľkom hrnci aj biela fazuľová na kyslo. Milovaná kombinácia, ktorú si pamätám z detstva. Zemiakové placky mi jednoducho vždy pasovali k niečomu kyslému. Placky, alebo „zemiaková baba“ ako sme ich doma volali majú viacero spôsobov prípravy. Toto jedlo je chutné, chrumkavé a voňavé, no nesmierne nezdravo kalorické a plné karcinogénov, keďže väčšina sa smaží až do sčernania končekov do chrumkava. Zdravšia verzia je upiecť ich na kokosovom oleji alebo len tak osmahnúť nasucho na dobrej panvici. Skúsila som ich úplne „ozdraviť“ na maximum tak, aby občas priniesli spomienku na obedy u rodičov a napriek tomu neboli jedlom, ktoré nám veľmi zaťaží metabolizmus.

Zemiakové placky pre vegánov

Ingrediencie: 

  • 4 väčšie surové zemiaky v šupke
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL mletého ľanu
  • cibuľa
  • čerstvý tymian
  • 2 PL kokosového oleja
  • soľ, čierne korenie a štipka kurkumy

Postup:

Zemiaky umyjeme, skrojíme z nich nedostatky, ale šupku zachováme. 3 zemiaky nastrúhame na mrkvovom strúhači a jeden namixujeme spolu s cibuľou, cesnakom, soľou a kokosovým olejom. Túto zmes zmiešame s nastrúhanými zemiakmi a ľanom a premiešame. Ak máte chuť, pridajte aj ovsené vločky.

Primiešajte koreniny podľa chuti a môžete robiť placky na kokosovom tuku alebo nasucho na panvici. Rovnako ich môžete naliať na plech a upiecť v rúre. Zvykneme ich jesť s rukolovým alebo iným šalátom alebo aj chrenom či kyslou kapustou a uhorkami.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 22.02.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
25.1.2020 17:46 | |
+1 -1
Kto ich pripraví? Kto má pozve? Strašne ľúbim zemiakové placky.
Anonymný nick
22.2.2015 16:23 | |
+6 -4
dpbre vyzerajú vyskúšam
Podobné články
Vegan burger
Dopyt po rastlinných náhradách mäsa rastie: S vierohodným dochucovaním pomáha aj umelá inteligencia
Výroba vegetariánskych hamburgerov zažíva rozmach. Toto rýchlo sa rozvíjajúce odvetvie priemyslu využíva aj...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
TOP
Ako zahustiť zmes na zemiakové placky? Zabudnite na múku, toto je oveľa lepší spôsob! Budú vždy krásne
Ako zahustiť zmes na zemiakové placky? Zabudnite na múku, toto je oveľa lepší spôsob! Budú vždy krásne chrumkavé a veľmi chutné
Krásne chrumkavé placky a bez použitia múky? Poradíme, ako na to. Výsledok vás určite prekvapí.
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...