Pridať recept

Krémová kalerábová polievka s karfiolom, bez mlieka a lepku

Túto bielu polievku si viem predstaviť zjesť aj v „raw“, teda surovom stave.  Na zelenine je úžasné, že ju môžete navzájom kombinovať a vždy nájdete iné chute. Napríklad aj preto, že kaleráb môže byť pikantnejší alebo viac sladký. Samozrejme, na polievku používajte iba kaleráby zelené, tie čo deti radi chrúmu pri hre nakrájané na plátky. A my tiež. 

Možno vám táto bežná zelenina príde taká málo vitamínová, no pravdou je, že obsahuje naozaj dosť vitamínu C a nielen v buľve, ale i v listoch.  Z listov robievam soté s cícerom. Tí, čo ste ho zažili aj v mojich slaných koláčoch viete, že chutí prekvapivo dobre. Listy pred konzumáciou poriadne umyte, ak ich máte z nežného obchodu, nikdy ich nejedzte surové, môžu byť striekané. Teda do smoothie ich môžete použiť tiež, rovnako ako očistenú buľvu, ale skôr v sezóne, kedy ho máte napríklad z vlastnej záhrady a listy sú striekané maximálne kvapkami dažďa. Kaleráb má viac druhov, je to aj výborná zimné zelenina, lebo pri správnom uskladnení vydrží dlho v tmavej pivnici. Malý tip na uskladnenie použitého kalerábu: odrezaný kúsok vysušte papierom a celý zabaľte do bavlnenej mierne vlhkej utierky a uložte na tmavé chladnejšie miesto v komore. Dlho tak vydrží pružný a bez plesne, no musíte utierku po pár dňoch vymeniť.

Kaleráb obsahuje okrem iného pre pokožku a vlasy dôležitý vitamín B7,kyselinu listovú, draslík, vápnik, železo, zinok, selén.

Kalerábová polievka s karfiolom

Ingrediencie na polievku 4 osoby:

  • 4 mladé kaleráby
  • menšia hlávka karfiolu
  • kúsok zeleru
  • cesnak podľa chuti
  • bobkový list
  • soľ, biele korenie
  • trošku limetkovej šťavy
  • štipka muškátového orieška

Postup:

Do vody dáme bobkový list a soľ a zeler postrúhaný na drobno a necháme zovrieť. Do vriacej vody pridáme nadrobno pokrájaný kaleráb s karfiolom, cesnak, biele korenie a prevaríme. Zelenina nemá byť rozvarená, skôr „al dente“. Scedíme tak, aby nám voda zostala. Zeleninu bez bobkového listu vymixujeme dohladka, rozriedime s vývarom vody a dochutíme muškátovým orieškom a limetkovou šťavou.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 02.03.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Beriem kyslú smotanu, vajce, múku a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez
Beriem kyslú smotanu, vajce, cesnak a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez vyprážania je na stole!
Perfektné cestíčko, ktoré si zamilujete! Odkedy mám tento recept, klasický trojobal už vôbec nerobím.