Pridať recept

Pôstne jedlo po celý rok: Cícerové placky bez lepku

Naša rodina má rada placky v akejkoľvek obmene a forme. Guľaté, chrumkavé, pečené, v pečive ako burger pri výletoch. Teraz som spravila cícerové s mrkvou a kopou byliniek a k nim výborné, lahodné a jemné paštrnákovo- zemiakové pyré. Ponúkam dva recepty v jednom , verím, že toto jedlo si užijete.

Paštrnák sa do mojej kuchyne dostal ako objekt výskumu. Zisťovala som, či nenápadná zelenina, nápadne sa podobajúc na petržlen zachutí aj mojej rodine. Najskôr som ju skryla do pyré, ale sladkastá chuť paštrnáka odhalila, že nešlo len o zemiaky a na moju veľkú radosť všetkým chutilo.

Paštrnák je veľmi podobný petržlenu len je o čosi väčší. Má žltkastú farbu a vnútri je biely a chutí jemne ako petržlen. Na rozdiel od petržlenu, má paštrnák oveľa viac výživových látok. B vitamíny, C vitamín, draslík a kremík a ani vňať nezaostáva, obsahuje pre nás dôležitý chlorofyl.  O paštrnáku je známe, že ho môžete aj počas mrazov nechať v záhrade ako ružičkový kel a vziať si ho vtedy, keď naň máte chuť. Každopádne ho vyskúšajte, je výborný v zeleninovej polievke a recept na nejakú vám isto prinesiem ak ho znova zoženiem v dobrej kvalite.

K cíceru v plackách musím napísať, že som prvý krát skúšala variť bio cícer od pani, ktorá v bratislavskom Freshmarkete melie vzadu pri koláčoch múku a predáva aj ľan a strukoviny. Cícer vyzerá úplne inak ako z konzervy, skôr ako veľký zub či kukurica a chutí neskutočne sviežo, inak a dobre.

Cícerové bezlepkové  placky

Ingrediencie:

  • 500g v soli uvareného cíceru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 PL namletého zlatého ľanu - Ľan je namiesto vajíčka
  • bylinky ako petržlen, pažítka, tymian a drvená rasca, štipka kajenskej papriky
  • na spojenie kukuričná alebo pohánková krupica
  • Do cesta som pridala 4PL Kvalitného olivového oleja

Cícer som varila s bobkovým listom, mladou šalotkou a mrkvou v celku. Mrkvu budete potrebovať, vidličkou ju roztlačíte do placiek. Na potretie panvice potrebujete kokosový tuk, alebo olej, stačí naozaj málo. Cesto som skúšala aj piecť na plechu, takže bol z toho aj slaný koláč poliaty horúcim maslom s morskou soľou, vidíte, ak vám zostane viac cesta, môžete ho využiť aj iným spôsobom.

Postup:

Cícer som v robote s nožom v tvare S vymixovala do hrudkovej kaše spolu s cesnakom, rascou a olejom a ľanom. Všetky bylinky, nasekané nadrobno som pridala spolu s potlačenou mrkvou až potom. Zmes premiešajte a pridajte trochu kukuričnej buď hrubej múky alebo krupice.

Placky budú lepšie držať, ale ak pridáte viac ľanu, ani žiadnu múku nepotrebujete. Pridajte koreniny a vytvarujte okrúhle placky s priemerom cca 5 cm.

Cesto by malo byť hrudkové od nedomletého cíceru, aby sa jazyk pohral so štruktúrou a chuťami viac ako keby ste cesto namixovali na kašu. Placky osušte na tukom potretej panvici. Môžete ich pred osmahnutím jemnučko prehodiť v miske s kukuričnou strúhankou alebo krupicou.

Zopár uvarených zrniek cíceru si nechajte na ozdobenie hotového jedla. Premiešajte ich s drveným cesnakom a olejom.

Paštrnákovo – zemiakové pyré

Ingrediencie: 

  • šalotka
  • 4 veľké ošúpané zemiaky typu na pyré 
  • 1 väčší ostrúhaný a na kocky pokrájaný paštrnák
  • soľ, maslo, voda a biele korenie a bobkový list

 Postup:

Na nadrobno posekanej šalotke osmahneme paštrnák a zalejeme ho vodou. Pridáme pokrájané zemiaky, bobkový list a soľ. Keď sa zemiaky a paštrnák uvaria, zlejeme vodu ale nevyhodíme ju. Zemiakovo – paštrnákovú zmes vymixujeme dohladka alebo ako máte radi, pridáme maslo a trochu vývaru.

 Podávame spolu s cícerovými plackami na zohriatom tanieri poliate horúcim maslom. Výborné s maminou čalamádou a uhorkami alebo akýmkoľvek šalátom. Napríklad mrkvovo- zelerovým. 

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 25.02.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Popolcová streda tento rok pripadá na 14. februára. Ako ste si určite všimli, je to deň svätého Valentína. V...
10+ receptov na bezmäsité pôstne jedlá (prvý pôstny týždeň)
10+ receptov na bezmäsité pôstne jedlá (prvý pôstny týždeň)
Po hojných fašiangoch sa začal pôst. Mnohí z nás ho dodržiavajú a počas tohoto obdobia sa vyhýbajú mäsu...
10+ receptov na bezmäsité pôstne jedlá (druhý pôstny týždeň)
10+ receptov na bezmäsité pôstne jedlá (druhý pôstny týždeň)
Druhý týždeň pôstu začína a my sme si pre vás pripravili chutné recepty, pri ktorých si na mäso ani len...