Pridať recept

Aj sladký obed môže byť zdravý: Tvarohovo-pohánkové guľky

Ráno som si robila pohánkovú „raw“ kašu a z pohánky mi trochu zostalo. Tak sme si spravili na obed guľky. Neboli už surové, ale na chuti im varenie rozhodne neubralo.  Pohánku často kupujú najmä ženy kvôli obsahu vzácneho rutínu. Ten pomáha pri spevňovaní ciev, ale v pohánke ktorú jeme je ho aj v surovej naozaj zanedbateľne málo. Omnoho viac rutínu sa nachádza v bylke, listoch a zelenom okvetí pohánky. Videla som tieto časti sušené ako čaj v čajovni na Záhradníckej ulici v Bratislave, tak toto je pre rutín oveľa lepší tip. Ale pohánka je zdravá aj pre to, že neobsahuje lepok a je ľahká aj vo forme krupice na detskú či „mlsácku“ kašu.  Ak nemáte pohánku, v tomto recepte ju môžete nahradiť ovsenými vločkami.

Tvarohovo-pohánkové guľky s kakaom 

Ingrediencie:

  • 250g mäkkého tvarohu
  • vajíčko
  • 100g pohánkovej krupice
  • 100g mäkkej namočenej pohánky
  • 100g špaldovej celozrnnej polohrubej /alebo 80g hrubej múky
  • 1 PL vanilky
  • 1 ČL sušenej citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 50g brezového cukru
  • 50g roztopeného masla a kyslá smotana
  • lyžica peľu a kakao na posypanie (Naozaj si doprajte pravé kakao, alebo surové, dostanete tak do seba vzácne antioxidanty. Granulované nápoje rovno vysypte do koša, pre naše zdravie nie sú vhodné.)

Postup:

Tvaroh, vajíčko, pohánku a múky so štipkou soli a na prach zomletým brezovým cukrom zmiešame dokopy. Mala by sa vytvoriť nelepkavá, hladká a konzistentná hmota. Ak sa lepí, pridajte krupicu, ak je naopak suchá, môžete pridať trochu vody. Primiešajte citrónovú kôru a vanilku a vytvarujte guľky. Aby sa nerozvarili ale na druhej strane si udržali pekný tvar, moje mali veľkosť cca 2,5cm. Varte ich v posolenej vode a vyberajte z vody asi 2 minúty potom, ako vyjdú na povrch. Nepreplachujte studenou vodu, vytvorí sa na nich lepkavý film. Guľky hneď zmiešajte v zohriatej mise s maslom. Na tanier ich podávajte poliate kyslou smotanou/hustým jogurtom a posypané kakaom s peľom. Peľ je naše lokálne asi najvzácnejšie prírodné antibiotikum. Verím, že pomôže s imunitou.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 26.02.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Prekvapte priateľov najlepším cupcakom. Tipy a triky od cukrárov
Čo priniesť na oslavu priateľom? Tým najlepším cupcakes! Cupcakes, malé a vynikajúce tortičky, ktoré...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Tvarohové guľky
Zmiešajte tvaroh, krupicu a urobte tieto NEBESKÉ tvarohové guľky! Stačí 15 minút a večera, po ktorej si oblížete všetky prsty, je na stole
Jednoduchá sladká večera, ktorou potešíte malých aj veľkých. Stačí vám pár surovín a výsledok je úžasný!