Pridať recept

Aj sladký obed môže byť zdravý: Tvarohovo-pohánkové guľky

Ráno som si robila pohánkovú „raw“ kašu a z pohánky mi trochu zostalo. Tak sme si spravili na obed guľky. Neboli už surové, ale na chuti im varenie rozhodne neubralo.  Pohánku často kupujú najmä ženy kvôli obsahu vzácneho rutínu. Ten pomáha pri spevňovaní ciev, ale v pohánke ktorú jeme je ho aj v surovej naozaj zanedbateľne málo. Omnoho viac rutínu sa nachádza v bylke, listoch a zelenom okvetí pohánky. Videla som tieto časti sušené ako čaj v čajovni na Záhradníckej ulici v Bratislave, tak toto je pre rutín oveľa lepší tip. Ale pohánka je zdravá aj pre to, že neobsahuje lepok a je ľahká aj vo forme krupice na detskú či „mlsácku“ kašu.  Ak nemáte pohánku, v tomto recepte ju môžete nahradiť ovsenými vločkami.

Tvarohovo-pohánkové guľky s kakaom 

Ingrediencie:

  • 250g mäkkého tvarohu
  • vajíčko
  • 100g pohánkovej krupice
  • 100g mäkkej namočenej pohánky
  • 100g špaldovej celozrnnej polohrubej /alebo 80g hrubej múky
  • 1 PL vanilky
  • 1 ČL sušenej citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 50g brezového cukru
  • 50g roztopeného masla a kyslá smotana
  • lyžica peľu a kakao na posypanie (Naozaj si doprajte pravé kakao, alebo surové, dostanete tak do seba vzácne antioxidanty. Granulované nápoje rovno vysypte do koša, pre naše zdravie nie sú vhodné.)

Postup:

Tvaroh, vajíčko, pohánku a múky so štipkou soli a na prach zomletým brezovým cukrom zmiešame dokopy. Mala by sa vytvoriť nelepkavá, hladká a konzistentná hmota. Ak sa lepí, pridajte krupicu, ak je naopak suchá, môžete pridať trochu vody. Primiešajte citrónovú kôru a vanilku a vytvarujte guľky. Aby sa nerozvarili ale na druhej strane si udržali pekný tvar, moje mali veľkosť cca 2,5cm. Varte ich v posolenej vode a vyberajte z vody asi 2 minúty potom, ako vyjdú na povrch. Nepreplachujte studenou vodu, vytvorí sa na nich lepkavý film. Guľky hneď zmiešajte v zohriatej mise s maslom. Na tanier ich podávajte poliate kyslou smotanou/hustým jogurtom a posypané kakaom s peľom. Peľ je naše lokálne asi najvzácnejšie prírodné antibiotikum. Verím, že pomôže s imunitou.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 26.02.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...