Pridať recept

Nedávajte deťom nezmysly! 3 zdravé čokoládové recepty

Ako prestať dávať jesť deťom nezmysly. Čokoládová paráda z domácej kuchyne. Nedávajte deťom kupované mlsky. Doma ich spravíte za pár minút. Nebudú nikdy chutiť ako kakao od babky alebo miláčik z obchodu. Ale je táto chuť nutná, či len návykom, ktoré nevieme a nechceme prekonať? Ak si pozriete zloženia detských maškŕt v obchodoch pochopíte, že umelá chuť tu doslova víťazí nad zdravím. Konzervanty sa pridávajú do výrobkov kvôli bezpečnosti, nakoľko majú takú záručnú dobu, že prežijú aj chlieb z mrazáku. Detské oči nalákajú farbivá. Dá sa naozaj prekonať závislosť na kupovaných produktoch? Mám to overené, dá.

Prvá vec je, začať čítať viac o pôsobení konzervantov na organizmus, nielen ten detský. Načítate sa veľa. Info je dosť aj na internete, jedna strana výrobcov sa bráni, druhá spotrebiteľov a uvedomelých lekárov oponuje imunitou, hyperaktivitou a novodobými ochoreniami u detí. Verím, že každá matka má v sebe pud záchrany pre svoje dieťa. Vlastne asi každý rodič. No kde sú hranice, kedy si uvedomia, čo do detí dávajú dobrovoľne. S argumentom "veď by to asi nepredávali ak by to škodilo". Omyl.

Predáva sa aj biely cukor a viete že škodí však? Piškótky pre bábätká. S cukrom. Keksíky v tvare zvieratiek. S cukrom. Takmer všade. Určené aj pre najmenších. Kde teda máme rozumné hranice chápania? A pritom doma sa dajú vyrobiť také lahôdky, ktoré deťom naozaj chutia a dobrovoľne vám s ich prípravou sami pomôžu. Minimálne ich dobrovoľne zjedia. Vyskúšali sme aj v uvedomelej škôlke RAKETKA v Bratislave kde detičky so mnou pripravovali čisto ovocný dezert bez cukru. Nebolo tam ani kvapka sladidla. Iba mango, banán, maliny a hurmikaki. Všetko zrelé a chutné. Také ako má ovocie byť. Rodičia sa tešili, keď si ich deťuchy sami pýtali dupľu.

Teda máme taký trik, ktorý sa nám v širokom percente rozšíril – zapájanie detí do prípravy jedla. Nechajte ich jesť vtedy, keď sú hladné. Nesnažte sa pchať do nich hutné jedlo ako chlieb s nátierkou či polievku hneď ako sa zobudia. Nechajte im čas, nech sa ich bruško zobudí tiež a ponúknite im ranné sladké smoothie, husté a výdatné, výživné. Bez cukru a sladidiel. Iba s energiou v prirodzenej forme. Presne toto isté deti zvládnu po zobudení v škôlke. V namixovanom smoothie je za hrsť kešu, banán, vanilka a prášok zo surového kakaa. Pokojne pridajte aj 100% kakao a ak by bolo na prvý pokus málo sladké aj sušené slivky či sladučké mango. Alebo sušené marhule či super potravinu goji. Alebo maliny. Jednoducho to, čo deti poznajú. Na zahustenie ak chcete naozaj poriadnu strelu môžete pridať avokádo.

Pridávam niekoľko overených receptov, postup majú všetky rovnaký, zoberiete všetky ingrediencie a poriadne ich rozmixujte do hladka. Kešu, alebo iné orechy na pár hodín namočte, vodu z nich zlejte a môžete namixovať. Takto smoothie zvládne aj obyčajný ponorný mixér, nepotrebujete žiadne drahé špaciality.

Avokádová hustá smoothie kaša pre absolútnych maškrtníkov:

Ingrediencie:

  • Zrelé avokádo
  • 3 veľké sušené slivky
  • za hrsť kešu
  • zrelý banán
  • kakao podľa chuti. (žiadne granulované ani iné instantné náhrady prosím deťom nedávajte)
  • Môžete pridať trochu mäty

Dvojfarebné „kakavko“

fotogaléria
Nedávajte deťom nezmysly! 3 zdravé čokoládové recepty
Zdroj:
Ingrediencie:

  • za hrsť kešu
  • sušené marhule
  • pomarančová šťava
  • banány
  • lyžička kakaa
  • voda

Postup: Najskôr namixujte samotné kešu s trochou vody, nech sa vytvorí hustá konzistencia, no nie kaša. 4asť zmesi dofarbite kakaom a nalejte ako prvú do pohára. Navrch dolejte bielu zmes a ponorte do nej slamku – s takým hrubším priemerom. Do tohto smoothie viete deťom zamiešať aj včelí peľ. Je výborným antibiotikom. Alebo kapucínku. Alebo ak majú deti často afty, pivovarnícke kvasnice.

Rýchle „čokomlieko“ plné energie

Ingrediencie:

fotogaléria
Nedávajte deťom nezmysly! 3 zdravé čokoládové recepty
Zdroj:

  • zrelé banány
  • sušená hruška (použite čo máte)
  • štipka himalájskej soli
  • 3 lyžice surového kakaa
  • 1 ČL chia semienok

Vymixujte dohladka.

Biele smoothie smoothie

 Recept na biele smoothie sme tu už mali, ale takisto je vhodné ako sladkosť pre deti. Pripomeňme si teda Biele smoothie

 
Napísané: 28.02.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
3.3.2015 11:34 | |
+14 -27
Kombinace avokádo, kakao, banán, sušené ovocie - to by som neprežila...pre mňa tieto "raw" recepty sú absolútny humus...by som sa dovracala a ak by som zjedla kúsok, tak by som sústo trávila celý deň...Sorry, ale raw food určite NIE! A to milujem ovocie aj zeleninu... (n)
dorisa
31.5.2015 20:08 | |
+7 -2
moja vnučka takéto dobroty milue 3:) (y)
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...