Pridať recept

Sladké jedlá zdravšie: Pomarančové lievance s pikantným džemom

Teraz po fašiangoch je sezóna pôstnych jedál. Pôstne jedlo znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho odriekanie v podobe diétnejšieho a bezmäsitého pôstu. Iný si spravia možno viac múčnikov, čo však už moc diétne nie je. Aj preto sa „pôstnych „40 dní pred veľkonočnými sviatkami u mnohých stretne s pribudnutými kilami :)

Pomarančové lievance s marhuľovo-morušovým pikantným džemom

Viete, že ja mäso nejem a tak pre mňa zelenina a ovocie znamenajú denný prísun vitamínov a energie. Ale občas uletím a spravíme si takúto dobrotu, samozrejme zdravším spôsobom ako je tradícia. Bielu múku nahrádzame špaldovou celozrnnou, cukor brezovým sladidlom alebo trstinovým, ako prášok do pečiva používam vínny kameň bez fosfátov a namiesto mlieka zvyčajne vodu.

Nesmažím lievance, len ich usuším na grilovacej panvici na troške kokosového oleja. On má riadnu teplotnú výdrž. Prepaľovať sa začne až pri teplote 180C°. To bežný olej prepálite skôr i keď by ste použili akýkoľvek extra panenský. A prepálenie znamená vytváranie karcinogénov. Preto verím, že v dnešnej dobe a pri tom zúfalo narastajúcom výskyte onko ochorení a ochorení vôbec, viac dbáte o svoje zdravie. Primárne tam, kde to môžete ovplyvniť- výberom zdravších ingrediencií pre jedlo, ktoré vytvárate.

 Na lievance som použila namiesto vody pomarančovú šťavu, v ktorej som mala namočené ovsené vločky. Asi 15 minút. Z mrazničky som vytiahla domáce marhule a moruše. Je to výborná kombinácia plná kyslastých chutí leta. Zázvor a pikantná kajenská paprika v džeme vytvoria kombináciu, ktorá fantasticky rozprúdi krv a zahreje hlavne v tomto sychravom počasí. Verím, že vám moje lievance budú chutiť.

Ingrediencie na pomarančové lievance

  • 250g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 150g v pomarančovej šťave namočených ovsených vločiek
  • 200 ml pomarančovej šťavy (čerstvo odšťavenej)
  • 50g brezového cukru
  • štipka soli
  • nastrúhaná pomarančová kôra
  • kávová lyžička sódy bikarbóny a 1 ČL vínneho kameňa (prášku do pečiva).

Ingrediencie na marhuľovo-morušový pikantný džem

  • 250g marhúľ
  • 50 g bielych moruší
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 50 – 100g brezového cukru
  • štipka kajenskej papriky, lístky mäty
  • 1 čl mletého zázvoru, alebo si nastrúhajte čerstvý ak máte

Postup:

Na lievance zamiešame všetky ingrediencie v mise dokopy a  cesto necháme postáť asi 10 – 15minút. Občas ho premiešajme.  Lievančeky si vytvárame na rozohriatej panvici potretej kokosovým tukom, ale dobre sa robia aj nasucho. Ako dávkovačku cesta používam naberačku na zmrzlinu. Pomarančové lievance sú nadýchané a majú ľahko oranžovú farbu. Pre špaldovú celozrnnú múku a namočené ovsené vločky budú trošku ťažšie, ale chuť sa vám odmení ľahko orieškovým tónom a čerstvosťou pomarančov.

Džem som robila v panvici po lievancoch, teda naliala som šťavu z pomarančov s marhuľami a morušami, pridala brezový cukor, zázvor a kajenskú papriku a jedno vnútro pomaranča. Aj pri výbere pomarančov, ktoré chcete na lievance použiť dbajte na to, aby boli dozreté a sladké. Inak budú lievance horké a budete ich musieť zakamuflovať flambovaním s kvalitným rumom :)

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia


 

Napísané: 10.03.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Domáce lievance
Ľahučké a krásne nadýchané lievance na počkanie: Pri príprave si dávajte pozor na tieto CHYBY, robí ich každý! (recepty)
Aj vy máte radi lievance? Robíme ich takmer každý deň, ale zrejme nie správne. Toto sú veci, ktoré by ste mali...
Žiadna kalorická bomba! Urobte si tieto perfektné lievance plné bielkovín a zdravých sacharidov, chutia oveľa
Žiadna kalorická bomba! Urobte si tieto perfektné lievance plné bielkovín a zdravých sacharidov, chutia oveľa lepšie ako klasické
Doprajte si sladké raňajky aj počas diéty. Ako si ľahko pripraviť vlastné proteínové lievance?
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...