Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Zdravé recepty z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak začal u nás na slovenskom juhu vytŕčať svoje svieže listy. Jar je blízko a podľa snežienok a medvedieho cesnaku je to cítiť aj vo vzduchu. Medvedí cesnak narástol do trhateľnej výšky už pred prvým marcom. Opatrne s nožničkami skrčená pod ešte suchými stromami som nazbierala na prvé, tohoročné jedlo z prírody.

Prečo sa táto vzácna bylinka volá „medvedím cesnakom“ ? Pretože bola prvou potravou zobudených medveďov ktoré po zimnom spánku potrebovali doplniť energiu. A tú našli práve v chlorofyle – zelenom farbive. Cesnakom sa nazýva pre jeho výraznú cesnakovú vôňu. Ľudia si napriek výraznej vôni mýlia cesnakové lístky s konvalinkovými, ktoré sú veľmi jedovaté.

Je tu však viac jarných nástrah: výborný ligurček si niekto môže zameniť za nebezpečnú rutu. Zbierajte teda to, čo naozaj poznáte, bylinky sú úžasné dary prírody ale opatrne s nimi a ich kombináciami. Bylinky sa často pridávajú aj do smoothies, odporúčajú sa maximálne dve na jeden nápoj. V zmysle: lucerna, mäta a pokojne kombinujte so špenátom, ten sa ráta už ako zelenina :)

Halušky z medvedieho cesnaku a špenátu

V tomto recepte vám ponúkam môj tip na výborné halušky. Jedli sme ich v zeleninovej polievke, ale verím, že ak zarobíte jednoduchú omáčku s hubami či pórom, môžete ich zjesť aj ako hlavné jedlo.

Ingrediencie:

  • 150g polohrubej špaldovej múky
  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 100g špaldovej krupice
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL morskej soli
  • štipka bieleho korenia
  • za hrsť medvedieho cesnaku
  • za hrsť špenátu
  • štipka sódy bikarbóny
  • 1ČL kurkumy

Postup na prípravu halušiek z medvedieho cesnaku

Nátierka z medvedieho cesnaku a rias

Suroviny:

  • 450 g jemného smotanového tvarohu
  • 1 hrsť čerstvého špenátu
  • 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
  • štipiek soli
  • 1 dl kvalitného olivového oleja
  • 1 PL ľanu
  • 2 PL sezam
  • 2 PL odrezkov Nori rias, alebo ak máte nemáte nakrájajte si z plátu na suši

Postup na prípravu nátierky z medvedieho cesnaku

Ďalšie recepty z medvedieho cesnaku:

Diskusia (6 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
evauhlik
16.3.2016 19:22 | |
+2 -1
u nás sa vždy na jar tešíme na medvedí cesnak, my ho máme v sade :-) práve dnes som robila palacinky s pestom z medvedieho cesnaku a s tvarohom... Vaše recepty sa mi páčia, určite sa nechám inšpirovať...
Michal.Rakoci
12.4.2015 20:09 | |
+9 -1
Fajnučka polievka . ... :P (y)
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 18:16 | |
+0 -3
Skusali ste Michal? :)
luciannah
20.3.2015 15:58 | |
+48 -18
Sorry, no zbierať už taký mladý a nevyvinutý medvedí cesnak je obyčajné ničenie prírody a barbarstvo. Pritom stačí počkať týždeň-dva... Takisto známe strašenie zámenou s jedovatými konvalinkami je dosť prehnané, nakoľko medvedí cesnak rastie podstatne skôr, kedy ešte konvalinky vôbec nerastú. To platí v podstate až do zakvitnutia, po ktorom by sa už nemal zberať. Navyše má veľmi jednoznačnú cesnakovú arómu. Konvalinky môžu rásť spolu s cesnakom iba niekedy koncom apríla a v máji, kedy je už ale cesnak dávno odkvitnutý a obžratý od hmyzu. Nehovoriac už o tom, že konvalinkový list má i trochu iný, oválnejší tvar a po pomrvení nevydáva cesnakovú arómu...
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 18:16 | |
+2 -1
Lucka, verim, ze v clanku bolo predsa len aj nieco pozitivne ...:)) uvod clanku jasne osvetluje ako a kolko som ho asi natrhala, nic barbarskeho na to ni eje :) "Medvedí cesnak narástol do trhateľnej výšky už pred prvým marcom. Opatrne s nožničkami skrčená pod ešte suchými stromami som nazbierala na prvé, tohoročné jedlo z prírody." a verte mi, ze mam osobne skusenosti s tymi, co si zmylili konvalinkove listy s medvedim cesnakom..:) spytajte sa lekarov :)
evauhlik
16.3.2016 19:03 | |
+3 -0
ako sa hovorí opatrnosti nikdy nie je dosť... ja som osobne poznala pána ktorý na zámenu medvedieho cesnaku s konvalinkou zomrel, prečo sa tak stalo by bolo na dlhé vysvetľovanie ale bohužiaľ sa to stáva... treba si aj uvedomiť, že všade rastie medvedí cesnak inokedy a záleží aj aký je rok, viem to z vlastnej skúsenosti pretože my sme jedávali medvedí cesnak dlhé roky predtým než začal boom okolo medvedieho cesnaku... myslím si, že trhanie medvediemu cesnaku nijako neškodí pokiaľ otrháme len lístočky a cibuľky ostanú v zemi...
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Grilovaný hermelín
Hurá, môže sa grilovať!
Hurá, môže sa grilovať!
Aj napriek užitočným technickým pomocníkom, ktoré tvoria vybavenie našej kuchyne, nás nič nezastaví a s prvými letnými...
vilo habo
Nové recepty z populárnej TV šou
Nové recepty z populárnej TV šou
Špeciality z rýb, chutné polievky, cestovinové prekvapenia, to najlepšie z mäsa, sladké pokušenie, aj dobroty...
ľadový čaj
Odkedy je ľadový čaj ľadový?
Odkedy je ľadový čaj ľadový?
Čaj. Nápoj, ktorý pijeme azda všetci a pri akejkoľvek príležitosti. Či k raňajkám, popri práci alebo len tak,...