Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zdravé recepty z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak začal u nás na slovenskom juhu vytŕčať svoje svieže listy. Jar je blízko a podľa snežienok a medvedieho cesnaku je to cítiť aj vo vzduchu. Medvedí cesnak narástol do trhateľnej výšky už pred prvým marcom. Opatrne s nožničkami skrčená pod ešte suchými stromami som nazbierala na prvé, tohoročné jedlo z prírody.

Prečo sa táto vzácna bylinka volá „medvedím cesnakom“ ? Pretože bola prvou potravou zobudených medveďov ktoré po zimnom spánku potrebovali doplniť energiu. A tú našli práve v chlorofyle – zelenom farbive. Cesnakom sa nazýva pre jeho výraznú cesnakovú vôňu. Ľudia si napriek výraznej vôni mýlia cesnakové lístky s konvalinkovými, ktoré sú veľmi jedovaté.

Je tu však viac jarných nástrah: výborný ligurček si niekto môže zameniť za nebezpečnú rutu. Zbierajte teda to, čo naozaj poznáte, bylinky sú úžasné dary prírody ale opatrne s nimi a ich kombináciami. Bylinky sa často pridávajú aj do smoothies, odporúčajú sa maximálne dve na jeden nápoj. V zmysle: lucerna, mäta a pokojne kombinujte so špenátom, ten sa ráta už ako zelenina :)

Halušky z medvedieho cesnaku a špenátu

V tomto recepte vám ponúkam môj tip na výborné halušky. Jedli sme ich v zeleninovej polievke, ale verím, že ak zarobíte jednoduchú omáčku s hubami či pórom, môžete ich zjesť aj ako hlavné jedlo.

Ingrediencie:

  • 150g polohrubej špaldovej múky
  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 100g špaldovej krupice
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL morskej soli
  • štipka bieleho korenia
  • za hrsť medvedieho cesnaku
  • za hrsť špenátu
  • štipka sódy bikarbóny
  • 1ČL kurkumy

Postup na prípravu halušiek z medvedieho cesnaku

Nátierka z medvedieho cesnaku a rias

Suroviny:

  • 450 g jemného smotanového tvarohu
  • 1 hrsť čerstvého špenátu
  • 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
  • štipiek soli
  • 1 dl kvalitného olivového oleja
  • 1 PL ľanu
  • 2 PL sezam
  • 2 PL odrezkov Nori rias, alebo ak máte nemáte nakrájajte si z plátu na suši

Postup na prípravu nátierky z medvedieho cesnaku

Ďalšie recepty z medvedieho cesnaku:

Diskusia (6 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
evauhlik
16.3.2016 19:22 | |
+2 -1
u nás sa vždy na jar tešíme na medvedí cesnak, my ho máme v sade :-) práve dnes som robila palacinky s pestom z medvedieho cesnaku a s tvarohom... Vaše recepty sa mi páčia, určite sa nechám inšpirovať...
Michal.Rakoci
12.4.2015 20:09 | |
+9 -1
Fajnučka polievka . ... :P (y)
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 18:16 | |
+0 -3
Skusali ste Michal? :)
luciannah
20.3.2015 15:58 | |
+48 -18
Sorry, no zbierať už taký mladý a nevyvinutý medvedí cesnak je obyčajné ničenie prírody a barbarstvo. Pritom stačí počkať týždeň-dva... Takisto známe strašenie zámenou s jedovatými konvalinkami je dosť prehnané, nakoľko medvedí cesnak rastie podstatne skôr, kedy ešte konvalinky vôbec nerastú. To platí v podstate až do zakvitnutia, po ktorom by sa už nemal zberať. Navyše má veľmi jednoznačnú cesnakovú arómu. Konvalinky môžu rásť spolu s cesnakom iba niekedy koncom apríla a v máji, kedy je už ale cesnak dávno odkvitnutý a obžratý od hmyzu. Nehovoriac už o tom, že konvalinkový list má i trochu iný, oválnejší tvar a po pomrvení nevydáva cesnakovú arómu...
Henrieta_Peskovicova
4.8.2015 18:16 | |
+2 -1
Lucka, verim, ze v clanku bolo predsa len aj nieco pozitivne ...:)) uvod clanku jasne osvetluje ako a kolko som ho asi natrhala, nic barbarskeho na to ni eje :) "Medvedí cesnak narástol do trhateľnej výšky už pred prvým marcom. Opatrne s nožničkami skrčená pod ešte suchými stromami som nazbierala na prvé, tohoročné jedlo z prírody." a verte mi, ze mam osobne skusenosti s tymi, co si zmylili konvalinkove listy s medvedim cesnakom..:) spytajte sa lekarov :)
evauhlik
16.3.2016 19:03 | |
+3 -0
ako sa hovorí opatrnosti nikdy nie je dosť... ja som osobne poznala pána ktorý na zámenu medvedieho cesnaku s konvalinkou zomrel, prečo sa tak stalo by bolo na dlhé vysvetľovanie ale bohužiaľ sa to stáva... treba si aj uvedomiť, že všade rastie medvedí cesnak inokedy a záleží aj aký je rok, viem to z vlastnej skúsenosti pretože my sme jedávali medvedí cesnak dlhé roky predtým než začal boom okolo medvedieho cesnaku... myslím si, že trhanie medvediemu cesnaku nijako neškodí pokiaľ otrháme len lístočky a cibuľky ostanú v zemi...
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
umyvacka riadu finish
Ľahká, efektívna a žiarivá cesta k čistému riadu
Ľahká, efektívna a žiarivá cesta k čistému riadu
Neznášate každodenné umývanie riadu? Preskúmajte pádne dôvody, prečo si konečne zaobstarať automatickú umývačku.
Domáceho perníkové korenie
Vianočné pečenie sa blíži, pripravte si domáce perníkové korenie!
Vianočné pečenie sa blíži, pripravte si domáce perníkové korenie!
Vôňa perníkov alebo medovníkov neodmysliteľne patrí k Vianociam a čarovnej atmosfére, ktorú so sebou vianočné sviatky...
Pizza napoletana
Pizza - po stopách minulosti
Pizza - po stopách minulosti
Ak spomenieme taliansku kuchyňu, každého hneď napadne pizza. Pizzu môžeme pripraviť na tisícky spôsobov, môžeme si ju...