Pridať recept

Tvarohový koláč s ovocím na chvíle pohody

Jednoduchý a pomerne rýchly a ľahko dostupný koláč. Kamarátka mi písala, že mám skúsiť na niečo použiť celozrnnú múku s "plevami". Táto múka je ťažšia ako klasická špaldová a určite sa s ňou pracuje inak ako s bielu múkou. V mojom projekte „Varíme u vás doma“ sa pomerne často stretávam so žiadosťou o ukážku práve koláčov a zdravšieho cesta s celozrnných a ťažších múk. Je mi jasné, že ak chce niekto prejsť z klasiky na zdravšiu cestu, rád by varil rovnako dobre a chutne ako pred tým. 

Na koláčik budete potrebovať bobuľové ovocie. I keď nie je sezóna, u nás bola v lete pomerne štedrá a tak sme si pár kíl trpko sladkých ríbezlí a lesno- záhradného ovocia zamrazili. Bobuľové ovocie je však cenovo dostupné aj mraziacich boxoch v bežných potravinách. Keďže je veľa značiek, asi treba otestovať tú „svoju“. Mne sa občas stalo, že sa práve v najdrahšie a luxusne tváriacich balíčkoch nachádzalo najviac odpadových plodov, hlavne čo sa týka jahôd a malín. Ak môžem poradiť, nechajte si zmrazené ovocie vždy opláchnuté vodou odmraziť aby ste videli kvalitu a až potom použite. Aby vás už na hotovom neprekvapila iná chuť ako tá kyslá...

Ingrediencie:

  • 250g tvarohu
  • 4 žĺtka
  • 4 bielka
  • 8 PL na prášok zomletého trstinového cukru alebo stévie (ak použijete stéviu na pečenie, stačia 2PL
  • Ďalej potrebujeme 8 PL celozrnnej polohrubej múky
  • vanilkový lusk
  • 6 PL vlažnej vody
  • 4 PL oleja
  • štipku soli a ½ sáčku bezfosfátového prášku do pečiva
  • asi za dve hrste bobuľového ovocia –jahody, černice, ríbezle, maliny, čučoriedky, moruše

Tento koláč ide spraviť aj s ovsenou múkou. Iné som zatiaľ neskúšala.

Postup:

V mise rozmiešame žĺtka s cukrom a tvarohom a vanilkou. Do múky zamiešame prášok do pečiva a štipku soli. Zmes primiešame do tvarohovo-žĺtkového základu a pridáme olej a vodu. Necháme chvíľku postáť a medzitým si vymixujeme z bielkov a štipky soli tuhý sneh. Ten vmiešame do cesta.

Zmes nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.Použila som tú menšiu. Na vrch poukladáme ovocie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C° na 20 minút  a potom teplotu stiahneme na 150 C° a dopečieme tak, aby sa nám cesto netriaslo a testovacia slamka bola suchá.

Môjmu koláču to trvalo na150 C° ešte 15 minút. Koláčik je výborný na druhý deň, alebo o pár hodín poriadne vychladnutý. Môžete poliať slivkovým sirupom alebo ešte studený dozdobiť penou z čerstvého ovocia alebo malinami s mätovými lístkami. Tento koláč nie je sladkým koláčom. Je však chutný a majú ho radi aj deti náročnejšie na sladšie chute.

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 24.03.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...