Pridať recept

Máte radi šampiňóny? Urobte si ich doma nakladané v oleji

Poznáte nakladaný hermelín však? Lahodný smotanový mäkký syr naložený na pár dní v kvalitnom oleji, dokrájaná šalotka, cesnak a korenie? Chodíte ho obzerať do chladničky či už „je“. A potom sú hody s chlebom a inými dobrotami. Keď som mala vegánsku diétu, syry som samozrejme jesť nemohla. Tak som si skúsila na jednu domácu párty naložiť maličké šampiňóny. 

 

Vedela som, že šampiňón je jeden z mála húb vhodných pre surovú konzumáciu. Ak je pestovaný v sterilnom prostredí a neotrhneme ho niekde na pasienku kde sa pred tým pásli kravičky. Huby veľmi intenzívne absorbujú toxíny z pôdy a prenášajú ich potom do konzumenta. Preto som si istý čas pestovala napríklad hlivu a šampiňóny doma v substrátoch. Dostať ich bežne kúpiť, nie je to veľký náklad a ak sa balík vydarí, viete z neho vybrať niekoľko kilovú úrodu. Hlivu som si nasurovo netrúfla, doteraz som skúšala len schitake a šampiňóny. ak sa tu nájde skúsený hubár, možno nám poradí, ktoré sa dajú jesť aj surové. Myslím viac krát, nielen jeden a ten posledný :) Počula som aj o dubákoch, ale tiež som ich neskúšala. Žiadne som totiž nenašla. Naša domáca záhrada je k nám veľkorysá, celú jeseň nás zasypávala výbornými masliakmi.

Nakladané šampiňóny sú výborné na druhý deň. Netreba ich nechávať naložené dlhšie, zatiaľ mi vždy pri dlhších pokusoch chytili pleseň. Huby som si pred použitím niekedy ani nečistila zo šupky na klobúčiku, len som ich umyla a v utierke vysušila. Tie väčšie nakrájala. Ak máte huby mokré, alebo vlhké, nenakladajte ich, zhnijú.

Z Oliwoodu, toskánskeho miesta snov, kde Slovenka pestuje olivy, mi poslali najchutnejší olivový olej aký som jedla. A to som v Taliansku precestovala naozaj veľa kilometrov po gastronomických chodníčkoch. Na oleji, do ktorého nakladáte jedlo netreba šetriť. ˇ

Čili papričky som si dopestovala sama v kvetináči a v lete nasušila petržlenovú vňať od mamy parádne do biela. Z Cypru mi doviezli čiernu lupienkovú lávovú soľ a sušený, na plátky nakrájaný cesnak som si vyrobila sama. Zdá sa, že tento medzinárodný projekt dopadne výborne. Na druhý deň po naložení si všetko scedíte, uložíte na chrumkavé lístky rukoly, krehkého šalátu, cviklové lístky a polejete s olejom z nakladania, pridáte tie cesnakové lupienky, na slnku sušené sicílske paradajky, veľké čierne olivy a do zvyšného oleja si môžete namáčať čerstvo upečené hrianky. Ideálne k vínu alebo pivu a domácim priateľom.

Ingrediencie na nakladanie surových šampiňónov:

  • veľký - hermeticky uzatvárateľný pohár
  • olivový olej tak, aby zalial ingrediencie
  • za hrsť osušených, umytých surových šampiňónov
  • 2-3 čili papriky
  • sušené bylinky
  • lupienková soľ
  • sušený, na plátky nakrájaný cesnak
  • jalovec a bobkovým listom
Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (40r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Postup:

Do suchého pohára poukladáme šampiňóny a čili, pridáme plátkový cesnak. Ak už vieme odhadnúť množstvo oleja, odlejeme z neho do iného pohára a primiešame sušené bylinky a soľ. Zalejeme šampiňóny a uložíme do chladu na min 10 a max 48 hodín. Ak vám zostane z oleja, môžete ho nechať odležať, so sušenými bylinkami ho viete použiť na šaláty alebo aj prípravu ryby či pečenej zeleniny.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...