Pridať recept

Prestretý stôl ako z obálky časopisu? Poradíme vám, ako na to! Súťažte s nami!

Vyberané spôsoby pri stole nie sú jedinou vizitkou správneho hostiteľa. Etiketa stolovania je rovnako dôležitá a predstavuje oriešok i pre tých najskúsenejších hotelierov.  Inšpirujte sa našimi radami, ktorými docielite prestretý stôl ako zo škatuľky.

Začíname od obrusu

Základ celého prestierania je predovšetkým čistý obrus. Ten svojím dokonalým vzhľadom a príkladnou čistotou musí upútať na prvý pohľad. Ideálne je zvoliť obrus bielej,  prípadne vkusnej pastelovej farby. Nezabudnite, že musí byť dokonale vyžehlený, s prevísajúcou dĺžkou 20 – 30 cm po okrajoch stola. Ak túžite po žiarivo bielych obrusoch vyskúšajte Persil gél Expert. Ten odstraňuje škvrny už pri nízkych teplotách. K dokonalému výsledku vám rovnako pomôže aviváž Silan Soft & Oils, ktorá udrží vlákna obrusu hodvábne jemné, pričom zanecháva ich príjemnú a intenzívnu vôňu.

Servis ako od profesionálov

Druhým dôležitým krokom je vhodne zvoliť a umiestniť stolovaný servis. V prvom rade musíme zabezpečiť, aby náš riad bol dokonale čistý. Zvoľte preto osvedčené prípravky, ktoré zaistia patričnú čistotu a lesk a v jednom, akým je napríklad Pur Power. Ten vďaka novej receptúre odstraňuje mastnotu už pri nízkych teplotách a šetrí tak nielen váš čas, ale i energie v domácnosti.

fotogaléria
Prestretý stôl ako z obálky časopisu? Poradíme vám, ako na to! Súťažte s nami!
Zdroj:

Matematika stolovania

Správne umiestnenie servisu je kľúčovým prvkom stolovania. Na začiatok si pripravíme veľký servírovací tanier, ktorý sa odnáša až po skončení stolovania. Servírovací tanier nie je podmienkou, no pôsobí na stole vkusne a elegantne. Naň si položíme obrúsok a následne umiestnime tanier na predkrm s dekoračne zloženou servítkou. Postupne na servírovacom tanieri vystriedame zvyšné taniere k jednotlivým chodom – na polievku, hlavné jedlo a dezert.

Príbor volíme podľa druhu podávaného chodu. Na ľavo od taniera umiestňujeme vidličku na hlavný chod a na predjedlo. Po pravej strane od taniera položíme nôž na hlavný chod, polievkovú lyžicu  a nôž na predjedlo. Nad servisný tanier umiestnime dezertný príbor.

Prestieranie pohárov volíme do vzoru trojuholníka. Pohár na červené víno položíme nad špičku noža hlavného chodu. Pohár na biele víno vpravo od pohára na víno červené. Pohár na vodu umiestňujeme po ľavej strane tak, aby nám vyšiel želaný trojuholník.

Na stole nesmie chýbať ani soľnička a korenička, rovnako ako stolové dekorácie. Volte tie vkusné a estetické, nič prehnané, aby prísediaci na seba pekne videli. Ideálne je zvoliť kyticu zo živých kvetov alebo decentný svietnik, ktorý oživí centrum vášho stola. 

Súťaž!!! Pridajte do diskusie pod článkom fotku vášho prestretého stolu a vyhrajte bohatý balíček na čistenie domácnosti! 4.5.2015 vyberie porota 5 najkrajšie prestretých stolov.

fotogaléria
Prestretý stôl ako z obálky časopisu? Poradíme vám, ako na to! Súťažte s nami!
Zdroj:

Napísané: 23.04.2015
Zdroj text: Henkel

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
18.5.2015 22:01 | |
+2 -0
Dnes mi prišla výhra..vytešujem sa, ..veľmi pekné ďakujeeeeem
Anonymný nick
3.5.2015 22:37 | |
+1 -0
Bielo- modré prestieranie
Anonymný nick
3.5.2015 22:29 | |
+4 -0
Zimné slávnostné prestieranie
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...