7 tipov ako sa starať o antikorový riad!
Antikorový riad je v súčasnosti asi najpoužívanejším vo väčšine kuchýň. Dôvodom je veľký výber nerezových hrncov, kastrólov a panvíc, vysoká mechanická odolnosť, životnosť a v neposlednom rade aj odolnosť voči pachom. Široký výber vysokokvalitného antikorového riadu má aj spoločnosť KitchenAid, ktorá je na Slovensku známa aj vďaka štýlovým kuchynským robotom. V ich portfóliu nájdete 3-vrstvový, 5-vrstvový s medeným jadrom a dokonca aj 7 vrstvový nerezový riad špičkovej kvality. Antikor je taktiež veľmi estetický materiál, ale je nevyhnutné, aby sme mu venovali náležitú starostlivosť.
Na čo dávať pozor, aby sme antikorový riad nepoškodili? Chlór, soľ, teplota a typ variča!
2. Pozor pri solení jedla priamo v hrnci či panvici. Soľ na dne antikorového riadu spôsobuje biele alebo zlatisté škvrnky s bielymi či červeno-čiernymi kvapkami, ktoré sa nedajú odstrániť. Jedná sa o vadu, ktorá síce neznižuje funkciu riadu, ale nepridáva mu na estetickej hodnote. Aby sa zabránilo tomuto nežiaducemu efektu, odporúčame pred pridaním soli počkať, kým sa jedlo začne variť, následne pridať soľ a jedlo dobre premiešať.
3. Špeciálnu pozornosť venujte antikorovým panviciam. Vždy by sa mali ohrievať bez tuku, ten patrí až do rozohriatej panvice. V žiadnom prípade ich netreba rozohrievať na príliš vysoké teploty, ideálny výsledok dosiahnete pri stredných teplotách. Dávajte si pozor aj na tuk, ktorý používate. Niektoré druhy margarínov sa na teplé spracovanie vôbec nepoužívajú. Môžu poškodiť nielen riad, ale aj vaše zdravie. Namiesto margarínov používajte kvalitné, prírodné oleje. Vysoké teploty môžu spôsobiť na povrchu modrasté alebo inak farebné škvrny. Tie sa dajú odstrániť roztokom vody a vínneho octu alebo citrónovou šťavou. Rovnako sa môžete zbaviť aj vápencových usadenín.
4. Antikorový riad sa môže používať na všetkých typoch varičov (vrátane indukčných, ale tie musia mať špeciálne upravené sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou). Ak varíte na plynovom sporáku, môžu sa na vašom riade po dlhodobom používaní objaviť hnedé „spáleninové“ škvrny. Aby ste predišli tomuto poškodeniu, je nutné, aby priemer platničky pri elektrických a sklokeramických sporákoch bol rovnaký, prípadne o kúsok menší, než priemer hrnca. Pri plynovom sporáku by plameň nemal presahovať okraj hrnca.
Spôsoby čistenia antikorového riadu – pozor na drôtenky! Ako odstránite pripáleniny tak, aby ste riad nepoškodili?
6. Ak ste už v antikore niečo pripálili, no pripálenina nie je rozsiahla, zalejte pripáleniny vodou a nasypte do nej kypriaci prášok do pečiva alebo niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny, vodu potom veľmi pomaly varte, spálené kúsky by sa mali uvoľniť. Tento spôsob čistenia je oveľa šetrnejší, než umývanie drôtenkou.
7. Existujú spôsoby čistenia, ktorým sa radšej treba vyhnúť. Aj nehrdzavejúcu oceľ vedia poškodiť koncentrované dezinfekčné prostriedky, najmä tie, ktoré obsahujú bieliace látky, napr. chlornan sodný. Taktiež soli alebo iné čistiace prostriedky, ktoré obsahujú chloridy, môžu nerezovému riadu uškodiť. Určite čítajte zloženie produktov a vyhnite sa tým, ktoré obsahujú „Cl“. Výrobcovia neodporúčajú ani tvrdé, odierajúce prášky, tie môžu zanechať na povrchu škrabance. Drôtenky z „obyčajnej“ ocele sú pre údržbu antikoru úplne nevhodné. Povrch nielen že poškriabu, ale aj prítomnosť železa môže poškodiť schopnosť samovoľného obnovovania antikorového povrchu. Tekuté čističe striebra môžu obsahovať chloridy a silné kyseliny, preto sú pre antikor taktiež veľmi nevhodné.
Viac informácií nájdete na www.kitchenaid.cz
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.