Pridať recept

7 tipov ako sa starať o antikorový riad!

Neznášate čistenie pripálených hrncov? Chyba je občas na strane kuchára, no často sú pripálené jedlá dôsledkom nekvality riadu, ktorý používate. Nemusíte byť profesionálny kuchár, aby ste ocenili kvalitné spotrebiče a kuchynské príslušenstvo. Výber správneho hrnca, kastrólu, panvice či pekáča vôbec nie je jednoduchý.  Ak sa už rozhodnete investovať do kvality, treba vedieť, ako sa správne o riad starať, aby ste ho vlastnou iniciatívou nechtiac nepoškodili. Tereza Bajerová, odborníčka zo spoločnosti KitchenAid vám prezradí ako na to!

 

Antikorový riad je v súčasnosti asi najpoužívanejším vo väčšine kuchýň. Dôvodom je veľký výber nerezových hrncov, kastrólov a panvíc, vysoká mechanická odolnosť, životnosť a v neposlednom rade aj odolnosť voči pachom. Široký výber vysokokvalitného antikorového riadu má  aj spoločnosť KitchenAid, ktorá je na Slovensku známa aj vďaka štýlovým kuchynským robotom. V ich portfóliu nájdete 3-vrstvový, 5-vrstvový s medeným jadrom a dokonca aj 7 vrstvový nerezový riad špičkovej kvality. Antikor je taktiež veľmi estetický materiál, ale je nevyhnutné, aby sme mu venovali náležitú starostlivosť.

Na čo dávať pozor, aby sme antikorový riad nepoškodili? Chlór, soľ, teplota a typ variča! 

fotogaléria
7 tipov ako sa starať o antikorový riad!
Zdroj:
1. Antikor je kvalitný a odolný materiál, môžete ho umývať v umývačke riadu, ale najlepšie s čistiacim prostriedkom, ktorý neobsahuje chór. Chlór môže antikor poškodiť. V každom prípade, či už je chlór prítomný alebo nie,  výrobcovia odporúčajú vybrať riad hneď po umytí z umývačky a dosušiť ho ručne. Tiež je nutné dbať na správne dávkovanie umývacích prostriedkov, solí a leštidiel. Nesprávne dávkovanie môže spôsobiť zafarbenie, dokonca stopy po hrdzi, nie však dôsledkom vady materiálu, ale v dôsledku chemickej reakcie.

2. Pozor pri solení jedla priamo v hrnci či panvici. Soľ na dne antikorového riadu spôsobuje biele alebo zlatisté škvrnky s bielymi či červeno-čiernymi kvapkami, ktoré sa nedajú odstrániť. Jedná sa o vadu, ktorá síce neznižuje funkciu riadu, ale nepridáva mu na estetickej hodnote. Aby sa zabránilo tomuto nežiaducemu efektu, odporúčame pred pridaním soli počkať, kým sa jedlo začne variť, následne pridať soľ a jedlo dobre premiešať.

3. Špeciálnu pozornosť venujte antikorovým panviciam. Vždy by sa mali ohrievať bez tuku, ten patrí až do rozohriatej panvice. V žiadnom prípade ich netreba rozohrievať na príliš vysoké teploty, ideálny výsledok dosiahnete pri stredných teplotách. Dávajte si pozor aj na tuk, ktorý používate. Niektoré druhy margarínov sa na teplé spracovanie vôbec nepoužívajú. Môžu poškodiť nielen riad, ale aj vaše zdravie. Namiesto margarínov používajte kvalitné, prírodné oleje. Vysoké teploty môžu spôsobiť na povrchu modrasté alebo inak farebné škvrny. Tie sa dajú odstrániť roztokom vody a vínneho octu alebo citrónovou šťavou. Rovnako sa môžete zbaviť aj vápencových usadenín.

4. Antikorový riad sa môže používať na všetkých typoch  varičov (vrátane indukčných, ale tie musia mať špeciálne upravené sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou). Ak varíte na plynovom sporáku, môžu sa na vašom riade po dlhodobom používaní objaviť hnedé „spáleninové“ škvrny. Aby ste predišli tomuto poškodeniu, je nutné, aby priemer platničky pri elektrických a sklokeramických sporákoch bol rovnaký, prípadne o kúsok menší, než priemer hrnca. Pri plynovom sporáku by plameň nemal presahovať okraj hrnca.

Spôsoby čistenia antikorového riadu – pozor na drôtenky! Ako odstránite pripáleniny tak, aby ste riad nepoškodili?

fotogaléria
7 tipov ako sa starať o antikorový riad!
Zdroj:
5. Antikorový riad by sa mal umývať horúcou vodou so saponátom a pomocou mäkkej hubky, na väčšie nečistoty sa odporúča nylonová drôtenka. Nikdy nepoužívajte kovovú drôtenku, ktorá nie je z antikoru. Drôtenky z obyčajnej ocele môžu na povrchu po čistení zanechávať škvrny hrdze a tak natrvalo poškodiť koróznu odolnosť antikoru. Ak je pripálenina príliš veľká, na scénu nastupuje špeciálna antikorová drôtenka. Nenaruší koróznu odolnosť materiálu, no spôsobí estetické nedostatky. Tento spôsob odstraňovania spálenín nie je vhodný na leštené vonkajšie povrchy.  Riad totiž úplne stratí svoj pôvodný lesk.

6. Ak ste už v antikore niečo pripálili, no pripálenina nie je rozsiahla, zalejte pripáleniny vodou a nasypte do nej kypriaci prášok do pečiva alebo  niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny, vodu potom veľmi pomaly varte, spálené kúsky by sa mali uvoľniť. Tento spôsob čistenia je oveľa šetrnejší, než umývanie drôtenkou.

7. Existujú spôsoby čistenia, ktorým sa radšej treba vyhnúť. Aj nehrdzavejúcu oceľ vedia poškodiť koncentrované dezinfekčné prostriedky, najmä tie, ktoré obsahujú bieliace látky, napr. chlornan sodný. Taktiež soli alebo iné čistiace prostriedky, ktoré obsahujú chloridy, môžu nerezovému riadu uškodiť. Určite čítajte zloženie produktov a vyhnite sa tým, ktoré obsahujú „Cl“. Výrobcovia neodporúčajú ani tvrdé, odierajúce prášky, tie môžu zanechať na povrchu škrabance. Drôtenky z „obyčajnej“ ocele sú pre údržbu antikoru úplne nevhodné. Povrch nielen že poškriabu, ale aj prítomnosť železa môže poškodiť schopnosť samovoľného obnovovania antikorového povrchu. Tekuté čističe striebra môžu obsahovať chloridy a silné kyseliny, preto sú pre antikor taktiež veľmi nevhodné.

Viac informácií nájdete na www.kitchenaid.cz 

Napísané: 24.04.2015
Zdroj text: PR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...