Pridať recept

Jarná revízia kuchyne: Ako si poradiť so špinou?

Kuchyňa je miestom chutných vôní, kadejakých dobrôt a príjemného trávenia voľného času, no zároveň aj kráľovstvom baktérii, zaschnutej špiny a mastných fľakov, ktoré čakajú na nechránenú chvíľu, kedy na vás zaútočia. Jar je ako stvorená na zbavovanie sa nečistôt a špiny, ktorá sa počas zimy nahromadila v  domácnosti. Vyčistite vašu kuchyňu ľahko a rýchlo! Ak si chcete upratovanie uľahčiť, zapojte celú rodinu! Určite sa pri spoločnej aktivite zasmejete a práca vám pôjde od ruky, ani si neuvedomíte, že už máte čisto.

Na prach s mokrou handrou

Na kvalitné upratovanie potrebujete správne čistiace prípravky, ktoré vám uľahčia prácu. Rovnako ako pri všetkých činnostiach, aj pri upratovaní je základom úspechu plán. Ak túto fázu podceníte, budete musieť niektoré kroky zopakovať, čo by určite nepotešilo žiadnu gazdinku. Nezabúdajte, že začínate od vrchu smerom nadol. Začnite s  utieraním prachu na kuchynských skrinkách, policiach a rámoch. Dôležité je používať vlhkú, nie suchú utierku. Prach chcete predsa utrieť a nie ho iba rozvíriť a nechať ho opäť usádzať sa na váš nábytok.

 Pravidelná výmena špongií a utierok je základ

V mnohých domácnostiach je zvykom používať jednu utierku prakticky na všetko, čo je obrovská chyba. Kuchynský riad, sporák či mokré ruky by si zaslúžili mať vlastnú utierku. Určite nechcete, aby sa baktérie prenášali z miesta na miesto. Po každom použití sa musí nechať utierka dôkladne vysušiť. Rovnako je to aj so špongiou na umývanie riadu. Napriek tomu, že špongie sú veľkými pomocníkmi, môžu nám spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Po každom použití ju nezabudnite poriadne vyžmýkať a za žiadnych okolností ju nenechávajte v dreze a ani na mokrých miestach, aby ju nezačali okupovať baktérie.

fotogaléria
Jarná revízia kuchyne: Ako si poradiť so špinou?
Zdroj:

Čistá kuchynská linka, šťastná rodina

Aby bola vaša kuchynská linka čistá a zbavená zaschnutej špiny, je vhodné používať krémové čistiace prípravky, napr. Cif Cream z voňavej rady Aroma. Prekonajte zlozvyk, ktorý sa zaužíval v mnohých domácnostiach- očistiť kuchynskú linku prípravkom na umývanie riadu. Ten nie je určený na odstraňovanie nečistôt z kuchynskej linky, ale z riadu. Veď aj na vyčistenie pripáleného hrnca siahnete po abrazívnych krémových čistiacich prípravkoch, ktoré zbavia povrch nečistoty oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Sú tiež účinným pomocníkom pri odstraňovaní mastnej špiny, ktorá sa dostane do každej škáry na kuchynskej linke.  Prípravky na čistenie by ste si mali vyberať podľa materiálu vašej kuchynskej linky. Pri ich čistení sa musíte uistiť, že ich nepoškriabu a nezničia. Na umytie linky používajte vlhkú handričku a čistú vodu, a následne čistiaci prípravok. Ak chcete vyčistiť úchyty alebo držiaky na skrinkách, použite mäkkú kefu, ktorú predtým ponoríte do čistiaceho roztoku. Kuchynský nábytok, ktorý má osadené lesklé fóliové dvierka, si vyžaduje pri čistení výnimočnú starostlivosť.

Chladnička bez zápachu

V chladničke skladujeme potraviny od výmyslu sveta a z času na čas ju treba vypratať a vyčistiť. Jarné upratovanie je na to ako stvorené. Skontrolujte potraviny, vyhoďte tie, ktoré sú po záruke, vypnite chladničku  z elektriny, rozmrazte chladničku aj mrazničku a dôkladne ich vyčistite. Pri čistení chladničky je dôležité vybrať sklené police a dôkladne ich umyť. Nezabúdajte ani na tesnenie na dverách, kde sa ľahko zachytávajú nečistoty. Ak vás trápi nepríjemný zápach, preventívne nasypte na tanier sódu a vložte ho do chladničky. V priebehu pár dní by sa mal zápach z chladničky stratiť. Užitočný je i ocot, ktorý je účinný na odstraňovanie zápachu. Stačí ho zmiešať s vodou, a následne vyutierať priestory chladničky, dvere a gumové tesnenia na nich. Prekvapivo vám pri zbavovaní sa zápachu môžu pomôcť aj ovsené vločky. Nasypte ich do pohára a vložte ich do chladničky. Za pár dní do seba nasajú nepríjemné pachy. Podobne ako vločky pôsobí aj mletá káva. Stačí pár dní a po zápachu nebude v chladničke ani stopy.

Preč so špinou v rúre a na digestore

Všetci veľmi dobre poznáte zaschnuté žlté kvapky v rúre a najmä na digestore. Na ich odstránenie je občas potrebná nadľudská sila, pretože sa špina zažrala hlboko do spotrebiča. Na odstránenie mastnoty  je vhodné používať Cif Cream, ktorý je účinný proti mastnote a nepoškrabe vám ani povrch zo smaltu či sklokeramiky. Zároveň zbaví povrch zaschnutej špiny. Tak šup šup do upratovania, aby ste mohli opäť tráviť čas s rodinou pri varení a spoločných aktivitách, ktoré vám robia radosť.

fotogaléria
Jarná revízia kuchyne: Ako si poradiť so špinou?
Zdroj:

Napísané: 29.04.2015
Zdroj text: PR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
5 tipov na čistenie kuchyne od skúsených gazdiniek: Aby sa všetko lesklo a žiarilo
5 tipov na čistenie kuchyne od skúsených gazdiniek: Aby sa všetko lesklo a žiarilo
Keď sú panvice mastné, varná doska pripálená a drez plný vodného kameňa, dôkladné vyčistenie kuchyne je...
5 vecí, ktoré môžete z kuchyne okamžite vyhodiť
5 vecí, ktoré môžete z kuchyne okamžite vyhodiť
Viečka, staré riady a iný zbytočný neporiadok. V kuchyni sa môžu veci rýchlo uložiť do zásuvky a potom tam...