Pridať recept

Čo ste chceli vedieť o cupcakes, ale báli ste sa opýtať

Ak ste sa nechali uniesť kúzlom cupcakes, iste sa vo Vašej kuchyni pomaly hromadia všetky potrebné náčinia. Spomaľte! Je tu totiž ešte jedna, ďaleko dôležitejšia, fáza príprav. Aj keď sa Vaša domáca cukráreň pýši tými najmodernejšími kuchynskými výdobytkami, môže byť všetka Vaša snaha márna, ak nezačnete ako všetci veľkí majstri svojho oboru – pekne od piky. Našťastie je tu Hera, ktorá má pre Vás vždy dobrú radu. Takže pozorne čítajte, zúrivo zapisujte a potom už len bezstarostne popustite uzdu svojej fantázie. Koniec bude totiž božsky sladký!

Múka na cupcakes

Pre ešte kyprejšie cupcakes
Hladkou bielou múkou neskazíte nikdy nič. Je to stálica, ktorá (takmer) vždy odvedie svoju prácu veľmi dobre. Ale je tu ešte jedno kúzlo – tortová múka. Na rozdiel od zahraničných susedov si ju žiaľ v Čechách nemôžete kúpiť v každom supermarkete. Na druhú stranu si ju doma zvládnete namiešať behom chvíľky! A rovno ju urobte do zásoby. Okamžite si ju totiž zamilujete.

fotogaléria
Čo ste chceli vedieť o cupcakes, ale báli ste sa opýtať
Zdroj:

Tortová múka:
50 gramov hladkej bielej (aspoň 2x preosiatej) múky zmiešajte so 14 gramami kukuričného škrobu. Ešte raz preosejte a uschovajte do vzduchotesnej nádoby. Výborne sa hodí napríklad pre Red Velvet cupcakes.

Jedlá sóda v cupcakes

Prečo vlastne sóda? Nečaká Vás hodina chémie, nebojte. Stačí si osvojiť jednoduchú poučku – pokiaľ recept žiada lyžičku kypriaceho prášku do pečiva a súčasťou cesta je zároveň kyslá zložka (napr. cmar, citrón či jogurt), nahraďte pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva práve sódou. Sódu môžete na studenom a tmavom mieste skladovať až rok. Oproti tomu kypriaci prášok by Vám nemal ležať v poličke dlhšie ako 3 mesiace.

Cukor

Osviežte svoje cupcakes vždy novou chuťou

Krupicový cukor je základ všetkého! Majte ale po ruke pripravené aj iné druhy cukrov. Nebojte sa s nimi experimentovať, uvidíte, že si ich špecifickú chuť zamilujete. Vyskúšajte napríklad tmavý trstinový cukor. Korpusom Vašich cupcakes prepožičia hlbokú karamelovú a zemitú príchuť.

Soľ v sladkých receptoch

Aj sladkú chuť je potreba vyvážiť

fotogaléria
Čo ste chceli vedieť o cupcakes, ale báli ste sa opýtať
Zdroj:

Aj keď sa soľ používa predovšetkým pre slanú kuchyňu, nesmie chýbať ani v sladkých cupcakes. Chute je potreba vyvážiť, aby bol výsledok dokonalý. Ak teda recept žiada soľ, neváhajte a soľte! Štedrejší potom môžete byť pri výrobe slaného karamelu alebo poliev z tmavej čokolády. Štipka hrubozrnnej soli im totiž dodá ten pravý šmrnc. Potom už sa len pripravte na otázky hostí, prečo je práve tento cupcake tak neodolateľne dobrý.

Mlieko do tortičiek

Fantázii sa medze nekladú

Ak sa rozhodnete použiť mlieko, zmierte sa s drobným prehreškom proti štíhlej línii. Áno, môžete samozrejme použiť odtučnený variant, ale my prisaháme na to plnotučné! Vyšší obsah tuku sa postará nielen o lepšiu konzistenciu cesta Vašich korpusov, ale aj o vynikajúcu chuť a dostatočnú vláčnosť. Tá pravá zábava však prichádza s experimentovaním. Skúste pre zmenu použiť mlieko mandľové, sójové, ovsené alebo kokosové. S rovnakým receptom a trochou fantázie tak zakaždým prekvapíte novou chuťou.

A nezabudnite. Vaše cupcakes nebudú nikdy dokonalé, ak sa o ne nepodelíte!

Napísané: 06.05.2015
Zdroj text: Hera

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
15.5.2015 11:01 | |
+0 -0
Zaujímavé .....je dobré vedieť
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...