Pridať recept

Potravinová intolerancia - novodobý strašiak

Potravinová intolerancia sa zdravým potravinám nevyhýba. Možno sa vám kvôli nej nedarí ani schudnúť Nedarí sa vám udržať si peknú postavu, neviete pribrať ani schudnúť? Presedlali ste na zdravý životný štýl a aj napriek tomu máte pocit, že vaše jedlo nie je to, čo vám prináša dobrý pocit? V čom môže byť problém? Niekedy ani konzumácia zdravých a bio potravín neprináša želané výsledky. Podľa Ing. Andrei Michalcovej, distribútorky testu na potravinovú intoleranciu za veľa problémov môže práve táto diagnóza. Je jedno koľko máte rokov, či ste dieťa, žena alebo muž a aký máte stravovací návyk. 

Novodobým strašiakom dietológov je potravinová intolerancia (PI). Nie je ako alergia. O tom, že ju máte netušíte, kým nevznikne naozaj silné podozrenie a zúfalosť z neustále zlého pocitu. Môžete priberať, chudnúť, nekontrolovane. Môže vám byť zle, nemusíte dobre spávať, máte akné hoci nemáte pätnásť. Prečítate si o nej článok, možno náhodou. 

Najčastejšie príznaky PI

  • nafukovanie
  • nevoľnosť
  • časté a silné migrény
  • striedavé priberanie a chudnutie
  • suchá pokožka a ekzémy či akné
  • nespavosť
  • artritída
  • depresia
  • chronická únava
  • hnačka, zápcha
  • celiakia
  • astma a pod...

Ako najľahšie zistím či mám potravinovú intoleranciu?

Ak máte alergiu na potraviny, väčšinou sa o nej dozviete v krátkom čase po tom, ako ingredienciu zjete. Opuchnete, dusíte sa a podobne. Bežíte k lekárovi, ktorý vám spraví test a viac si napríklad mango či orechy nedáte.  Intolerancia nie je tak ľahko a hneď identifikovateľná so svojím účinkom. Prichádza najčastejšie pri stereotypnom stravovaní, alebo aj pri strese a nedostatočnej výžive. Teda opakovane jete a často rovnaké ingrediencie.

Najčastejšia intolerancia zistená známym samodiagnostickým testom býva na pšenicu, mlieko, vajíčka, kvasnice, orechy, kukuricu, zeler. Teda logicky z toho vychádza pravidelnejšia konzumácia pečiva, cestovín, koláčov. Test si ľahko kúpite v lekárni, obchodíkoch so zdravou výživou alebo v e-shope. Po výsledku testu zistíte ktoré potraviny vám škodia najviac a ktoré menej. Test si viete spraviť aj ľahko sami doma, trvá len 45 minút kým zistíte výsledok. S výsledkom testu si však často poradiť sami neviete. Ingrediencie, ktoré vo výsledku testu uvidíte jednoducho vylúčite na pár mesiacov zo svojho jedálnička a potom ich postupne po jednom začnete pridávať. Ale to neznamená návrat k rovnakému tipu stravovania.

fotogaléria
Potravinová intolerancia - novodobý strašiak
Zdroj:

Počas eliminačnej diéty si isto vyhľadajte recepty s alternatívnymi potravinami a zaveďte svojmu režimu pestrosť a viac prirodzenej potravy (aj na stránke dobruchut.sk je ich naozaj už dosť). Odborníka - dietológa však môžete vyhľadať vždy. Isto vám zostaví jedálniček na mieru tak, aby ste sa netrápili skladaním potravín, ktoré „môžete“. Pre mňa je ukážkovou lekárkou MUDr. Alexandra Frolkovičová, ktorá sa nevenuje len strave a jej dopadu na zdravie, ale aj psychike a terapii. Celostný pohľad na problémy človeka pomôže zlepšiť kvalitu života a nielen jeho stravovanie.

Ako nahradiť tradičné ingrediencie?

  • fotogaléria
    Potravinová intolerancia - novodobý strašiak
    Zdroj:
    Najčastejšími a známymi intoleranciami sú „mliečna a lepková“. Mliekam a mliečnym produktom živočíšneho typu sa dá vyhnúť konzumáciou rastlinných mliek. Výbornými alternatívami je mandľové, ovsené, orieškové, makové. Isto poznáte sójové, ale to naozaj striedajte s inými. Intolerancia na sóju tiež nie je neznáma.
  • Bezlepkové potraviny, múčne zmesi ako i pečivo dnes dostanete takmer v každých potravinách a lekárni. Dokonca na ich nákup prispievajú aj poisťovne. Ak si však pozriete zloženie, najčastejšou zložkou je ryža a kukurica a niekedy bohužiaľ aj veľa konzervantov a chémie. Takže radšej si vyhľadajte kurz varenia a vyskúšajte pohánku, quinoa, amarant, strukoviny a miešanie vlastných bezlepkových pečív, alebo ak dokážete, pečiva sa úplne zbavte.
  • Náhradou za kvasnice je bezfosfátový prášok do pečiva, známy aj ako vínny kameň.
  • Namiesto vajíčka sa často dá využiť drvený ľan, alebo cícerová múka.

Očistite si telo nielen na jar

A nezabudnite svoje telo očistiť. Detox – očista, nemusí byť trápením, ale mal by sa stať stálou súčasťou životného štýlu. Myslíme tým očistu od potravín a polotovarov ktoré nepotrebujete  a naozaj organizmu škodia. Ak jete rafinovaný a umelý cukor, lepkové jedlá, údené, vyprážané, nevhodné kombinácie, potraviny s dlhou trvanlivosťou, potenciál na zdravie sa zmenšuje.

Metabolizmus má za úlohu vyrábať z príjmu potravy energiu pre fungovanie tela a prípadne liečiť imunitu. Ťažko môžete čakať, že budete zdraví. Pridajte viac surovej stravy, čerstvé šťavy a zelené smoothies. Veľa ovocia a zeleniny.  Doplniť chlorofyl a komplexné vitamíny, nie vitamínové doplnky.

Každú zmenu v strave musíme brať ako dlhodobý proces. Je jedno či začneme zmeny keď sme zdraví alebo chorí. Treba si uvedomiť, že telo treba na ľahší režim naštartovať. Netreba sa báť skúšať nové zdravé veci, dnes nie je problém nájsť  alternatívu k naučeným jedlám. Toto sú najčastejšie požiadavky na mojich kurzoch varenia. Pri zdravej strave je dôležitá harmonizácia mysle s telom. Stres likviduje imunitu a dlhodobým dôsledkom sú výrazné a naozaj ťažké ochorenia. Preto spolu so zmenou stravy nezabúdajte aj na pohyb, kyslík, prírodu a pozitívne myslenie.

**BEGIN**

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová (41r)
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 18.05.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...