Pridať recept

Ako uvariť hustú omáčku? Parádna, baklažánovo-paradajková omáčka

Na stredomorskej kuchyni ma vždy fascinoval spôsob akým varili, ako varili mamy a babky Talianky. Z celého srdca a z celej emócie, ktorú cez deň nazbierali. Nikdy za celé roky som nevidela nikoho variť bez duše , len tak z nudy a hladu.  Dokonca tam ani seba nie :)

Jedna taká teta ma naučila robiť základnú paradajkovú omáčku. Za prvý pokus ma vyhodila z kuchyne, že zo mňa nič nebude a mám ísť radšej „merkovať deti“ J . Druhú zjedla bez slova a pri tej ďalšej ma pred rodinou pochválila. Časom sa každý recept prispôsobí rodine, ktorej jedlo varím. Tomu, komu sa páčia ingrediencie, ktoré používam a ktoré práve máme. Teraz sa pripravujeme na paradajkový boom zo záhrady mojej mamy. Preto dojedám posledné sterilizované rajčiny v náleve s bobkovým listom. Tie mamine poháre nielen chutia, ale aj krásne vyzerajú.

Hustú paradajkovú polievku som už medzi receptami mala, aj omáčku s fazuľou. Teraz skúste takú hustú, že v nej stojí lyžica. A táto sýta kašovitá polievka nemá zachutenie chlebom, akoby ste možno od stredomorcov čakali. Jednoducho je vyredukovaná. A časť sme zjedli k cestovinám, časť ako polievku. Ak by ste ju mierne vymixovali, máte z nej skvelý díp k napríklad sušeným baklažánovým čipsom.

Ingrediencie

  • 1 kg rôznych paradajok, od čerstvých po sterilizované, teda mix
  • 2 celé veľké žlté papriky aj so semienkami
  • 1 veľká šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 dcl olivového oleja
  • 1 menší baklažán (ak nebude pružná šupka, tak ju radšej dajte preč)
  • ďalej soľ, čierne korenie, čerstvá bazalka a petržlenová vňať

Postup na prípravu

fotogaléria
Ako uvariť hustú omáčku? Parádna, baklažánovo-paradajková omáčka
Zdroj:

ďalšie super recepty na zdravé omáčky a polievky:

 

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová 
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 02.07.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
4.8.2015 18:13 | |
+3 -1
2 dcl vobec nie je vela. Ak si predstavite panvicu so sirokym dnom na ktorom mate spravit zaklad zo salotky, je to 1dcl...potom cca 1,8 kg zeleniny a použiť dalsie deci...pokojne si dajte menej, ale toto je presne treba aby ta omacka bola taka, aka ma byt :) Nejem zivocisny tuk (sem tam maslo) ani iny okrem kokosoveho, mozem si to dovolit a moje zdravie mi to vracia :) S tukom sa zas viazu dobre niektore vitaminy, telo ho potrebuje. Mieru by mal poznat kazdy sam, preto verim, ze pouzivate tolko, kolko treba prave Vam:) Dobru chut :)
vieranemcova
3.7.2015 14:15 | |
+2 -7
Preboha živého, 2 dcl oleja? Aj keď olivového, ale je to tuk. Síce zdravší, ale je.
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...