Pridať recept

Ako uvariť hustú omáčku? Parádna, baklažánovo-paradajková omáčka

Na stredomorskej kuchyni ma vždy fascinoval spôsob akým varili, ako varili mamy a babky Talianky. Z celého srdca a z celej emócie, ktorú cez deň nazbierali. Nikdy za celé roky som nevidela nikoho variť bez duše , len tak z nudy a hladu.  Dokonca tam ani seba nie :)

Jedna taká teta ma naučila robiť základnú paradajkovú omáčku. Za prvý pokus ma vyhodila z kuchyne, že zo mňa nič nebude a mám ísť radšej „merkovať deti“ J . Druhú zjedla bez slova a pri tej ďalšej ma pred rodinou pochválila. Časom sa každý recept prispôsobí rodine, ktorej jedlo varím. Tomu, komu sa páčia ingrediencie, ktoré používam a ktoré práve máme. Teraz sa pripravujeme na paradajkový boom zo záhrady mojej mamy. Preto dojedám posledné sterilizované rajčiny v náleve s bobkovým listom. Tie mamine poháre nielen chutia, ale aj krásne vyzerajú.

Hustú paradajkovú polievku som už medzi receptami mala, aj omáčku s fazuľou. Teraz skúste takú hustú, že v nej stojí lyžica. A táto sýta kašovitá polievka nemá zachutenie chlebom, akoby ste možno od stredomorcov čakali. Jednoducho je vyredukovaná. A časť sme zjedli k cestovinám, časť ako polievku. Ak by ste ju mierne vymixovali, máte z nej skvelý díp k napríklad sušeným baklažánovým čipsom.

Ingrediencie

  • 1 kg rôznych paradajok, od čerstvých po sterilizované, teda mix
  • 2 celé veľké žlté papriky aj so semienkami
  • 1 veľká šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 dcl olivového oleja
  • 1 menší baklažán (ak nebude pružná šupka, tak ju radšej dajte preč)
  • ďalej soľ, čierne korenie, čerstvá bazalka a petržlenová vňať

Postup na prípravu

fotogaléria
Ako uvariť hustú omáčku? Parádna, baklažánovo-paradajková omáčka
Zdroj:

ďalšie super recepty na zdravé omáčky a polievky:

 

Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová 
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 02.07.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
4.8.2015 18:13 | |
+3 -1
2 dcl vobec nie je vela. Ak si predstavite panvicu so sirokym dnom na ktorom mate spravit zaklad zo salotky, je to 1dcl...potom cca 1,8 kg zeleniny a použiť dalsie deci...pokojne si dajte menej, ale toto je presne treba aby ta omacka bola taka, aka ma byt :) Nejem zivocisny tuk (sem tam maslo) ani iny okrem kokosoveho, mozem si to dovolit a moje zdravie mi to vracia :) S tukom sa zas viazu dobre niektore vitaminy, telo ho potrebuje. Mieru by mal poznat kazdy sam, preto verim, ze pouzivate tolko, kolko treba prave Vam:) Dobru chut :)
vieranemcova
3.7.2015 14:15 | |
+2 -7
Preboha živého, 2 dcl oleja? Aj keď olivového, ale je to tuk. Síce zdravší, ale je.
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...