Pridať recept

Poznáte borák? Volajú ho aj brutnák či burák

Rastlina, s ktorou som sa prvý krát stretla ako darčekom od milej pani na kurze varenia. Vraj je liečivá a naviac má chuť ako uhorka, aby som ju vyskúšala zasadiť. Mame teda na odporúčanie prvý rok vykvitla aj v záhrade a ideme skúšať jej mnohostranné využitie na vlastnej koži. Neskôr pridám aj recepty, teraz si skúsme rastlinku najskôr predstaviť.

Prečo s borákom do záhrad?

Kvety boráka lekárskeho priťahujú včely viac, ako iné rastliny. Ak ho zasadíte medzi hriadky, máte vysoký predpoklad, že plodiny, ktoré pestujete v záhrade pre vás úžitok si včely nájdu tiež. Ak chcete dosiahnuť jeho väčší vzrast, treba ho z času na čas okopať a vyplieť spod neho plevel. Borák vyrastie aj v kvetináči, je to však len jednoročná rastlina, vysoká cca 60cm. Semená boráka dostať kúpiť v dobrých záhradníctvach.

S borákom získate nielen odvahu

Borák je jedna z rastlín, ktorej sa kedysi pripisovala čarodejná moc. Modré kvety boráka obsahujú látku, ktorá stimuluje nadobličky a tak podporuje tvorbu adreanlínu. Ten je známy ako podporovač odvahy J Kmeňové čarodejnice, babice a markytánky ich počas vojen vraj pridávali vojakom do jedla aby zvýšili ich odhodlanie bojovať.  Podľa vlastných skúseností odporúčam používať čerstvé kvety, lebo sušené sú rovnako ako listy dosť pichľavé. Vojaci a nielen oni si vyskúšali aj upokojujúce účinky macerátu z mladých listov, ktoré pôsobia upokojujúco a hoja rany a dokonca čistia pokožku od vriedkov a vyrážok.

fotogaléria
Poznáte borák? Volajú ho aj brutnák či burák
Zdroj:

Je Borák lekársky zázrak?

Už jeho semeno je vzácne, vylisovaný olej z neho vďaka gama-linoleovej kyseline ( a nielen jej) podporuje liečenie pri atopických ekzémoch. Kedyže čaj z listov, alebo macerát pôsobí blahodárne na nadobličky,  takéto kúry pomáhajú aj pri látkovej  premene. Výluh sa používa na hydratačné a hojivé krémy. Ak chcete zbierať listy, odporúča sa ešte pred zakvitnutím. Byľ rastliny, listy a rovnako aj kvet sú porastené drobnými chĺpkami. Neprekážajú v zbere, ale pri suchších rastlinách sú nepríjemne pichľavé a dokonca v takomto stave niektoré druhy boráka môžu vyvolať nepríjemné začervenanie pokožky alebo aj jej zápal.  Možno ho potom vyliečite zas len borákom J

Využite v kuchyni

Kvety boráka majú nádhernú modrú farbu a "fúdstajlisti" ich často využívajú na zdobenie jedla. Rovnako ako listy majú jemnú uhorkovú chuť. Čerstvé listy, ktoré nepichajú  môžete využiť do letných šalátov alebo smoothies, či odšťaviť a pridať do limonád spolu s citrónom, ružovým sirupom, alebo uhorkou . Spolu s rôznymi bylinkami ako medovka, ibištek vytvoria po usušení výnimočnú čajovú zmes nielen chuťou, ale aj účinkom. Borák podobne ako kapucínka pôsobí blahodárne na dýchacie cesty.

Zdroj: internet a vlastné skúsenosti autorky.
Poznámka: ak máte tipy ako využiť borák, napíšte nám do komentárov... :)
Henrieta Peskovicova 2012
fotogaléria
Henrieta Peskovicova 2012
Zdroj:

Henrieta Peškovičová 
lektorka varenia, propagátorka zdravého životného štýlu a radosti z bytia

Napísané: 20.07.2015
Zdroj text: Henrieta Peškovičová

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
24.8.2015 11:39 | |
+10 -2
Preboha, to čo je za paskvil "food-stajlisti"...tak buď to preložte celé do slovenčiny, alebo neprznite angličtinu... (n)
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.