Pridať recept

Kuchynský robot – čo si treba všímať pri kúpe?

Chystáte sa kupovať kuchynský robot a neviete ako si vybrať ten správny? Ako vybrať kuchynský robot vám poradí odborník zo spoločnosti KitchenAid, pán Tomáš Vymazal.

Kritéria výberu kuchynského robota

1. Varíme a pečieme často!

Ak trávite varením viac času, je to pre vás relax a zároveň aj koníček, určite nesiahajte po lacných robotoch so supermarketu.  Hľadajte v rámci vyššieho levelu kvality kuchynských robotov.  Z dlhodobého hľadiska sa vám investícia určite oplatí a môžete čerpať aj výhodu z predĺženej záruky, ktorú vám zodpovedný výrobca určite ponúkne. 

2. Materiál rozhoduje

fotogaléria
Kuchynský robot – čo si treba všímať pri kúpe?
Zdroj:
Plasty sa lámu a veľmi rýchlo dôjde ku opotrebovaniu. Ak investujete do kvality materiálu a vyhľadáte robot s kovovými časťami aj príslušenstvom, je veľký predpoklad, že ho zdedia ešte aj  vaše deti. Zároveň váha kovu bude držať prístroj pevne na kuchynskej linke, aj pri miešaní väčšieho objemu cesta nebude robot „skackať“ a samovoľne sa posúvať, čo je samozrejme aj otázka bezpečnosti.Príslušenstvo vyrobené z kovu nesmie obsahovať hliník.

3. Príkon vs. výkon


Nenechajte sa nachytať predajcami! Tí často používajú príkon ako obľúbený predajný argument robota z toho dôvodu, že ide zvyčajne o vyššie číslo ako samotný výkon robota. Vyššie číslo na prvý pohľad vyzerá lepšie. Kľúčové je však pochopiť, že príkon je len údaj o priemernej spotrebe elektrickej energie pri používaní prístroja za určitý čas. Udáva sa vo wattoch a nehovorí nám nič o  výkone motora. Neplatí tu pravidlo, čím väčší príkon tým väčší výkon. Výkon motora je podstatný parameter – objasňuje, akú silu má robot pri záťaži. 

4. Motor a výkon – srdce robota

Kvalitný robot je skonštruovaný tak, aby ste aj pri nižšom výkone dosiahli vynikajúce výsledky a nemuseli ste robot zapínať neustále na najvyšší výkon, čo vedieť z dlhodobého hľadiska k rýchlejšiemu opotrebovaniu. Jednoduchšie povedané, vynikajúci výsledok práce by vám mal váš kuchynský robot ponúknuť aj pri nižších otáčkach. Mal by napríklad bez problémov vymiesiť viac ako 1kg múky, no na druhej strane zvláda spracovať aj veľmi malé množstvo potravín (napr. vytvorí sneh z jediného bielka).  

5. Nerobte kompromisy – kovové prevody

Určite sa pýtajte predajcu, aký materiál sa nachádza pod „kapotou“ kuchynského robota, o ktorý máte záujem. Kovová prevodovka je základ životnosti robota, v tomto prípade by ste rozhodne nemali robiť kompromisy. Priamy pohonkvalitných robotov je tvorený ozubenými kolesami čo zabezpečí oproti klasickému remeňu väčšiu odolnosť a tým pádom aj dlhšiu bezporuchovosť prístroja.

6. Bezpečnosť

Lepšie modely kuchynských robotov sú vybavené nielen viac stupňovou poistkou spustenia, ktorá chráni obsluhu pred poranením, ale dokážu upozorniť aj na riziko prehriatia a preťaženia.

7. Miesto v kuchyni – nechajte krásavca na linke

Na trhu je v súčasnosti množstvo kuchynských robotov, nájdete aj skutočne extravagantné Radšej si však vyberte nadčasový kúsok, ktorý sa hodí do každej kuchyne a nikdy ho nebudete chcieť schovať z kuchynskej linky.   Pre dámy je pochopiteľne dôležitý aj vzhľad kuchynského robota, preferencie zákazníčok z pohľadu dizajnu neustále rastú. Dámy nechcú mať v kuchyni len bielu klasiku, dnes už uprednostňujú farby. Do popredia sa dostáva aj retro dizajn kuchynských spotrebičov, ktorý mnohé zákazníčky považujú za nadčasový.

8. Značka a záruka

Ak siahnete po značke, ktorá je na trhu už dlhé roky, získavate výhodu najmä pri reklamáciách či servise. Pri poruche je jednoduchšie zohnať náhradné diely alebo dokúpiť ďalšie príslušenstvo. Štandardná záruka by mala trvať  minimálne 2 roky. Zodpovední výrobcovia, ktorí si stoja za svojim produktom, ponúkajú aj predĺženú záručnú lehotu až na 5 rokov. Nezabudnite sa informovať či sa záruka vzťahuje na celý stroj alebo iba na motorovú jednotku vášho kuchynského robota.  

9.  Príslušenstvo po rokoch

Obrovskou výhodou pre zákazníka je, ak výrobca kuchynského robota zachováva aj na novších modeloch systém upevnenia príslušenstva robota. Zákazník sa môže aj po rokoch bez obáv rozhodnúť zmodernizovať svoj kuchynský robot o úplne nový typ dokúpiteľného príslušenstva. Všetko bude vďaka rovnakému spôsobu uchytenia sedieť aj na staršie modely.

Viac na www.kitchenaid.cz

Napísané: 26.08.2015
Zdroj text: PR

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...